NRK Meny
Normal

– Ingen tvil om at Karjakin er mest fornøyd med VM-starten

Sergej Karjakin (26) kan smile over tingenes tilstand i sjakk-VM. Ekspertene er klare på at russeren tjener mest på at partiene ender i remis.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har spilt to remis mot VM-motstander Sergej Karjakin.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

– Jeg tror ikke det er noen tvil om at Karjakin er mest fornøyd med starten på VM-matchen, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.

Stormesteren og redaktøren for Norsk Sjakkblad har fulgt VM-åpningen tett, og har fått se en Magnus Carlsen som tidvis har storspilt, men som ikke har klart noe mer enn remis mot sin russiske motstander.

Det er på ingen måte overraskende: Carlsen og Karjakin hadde i forkant av VM møttes 21 ganger i klassisk sjakk, og hele 16 av disse partiene har endt likt.

Sergej Karjakin

Sergej Karjakin er en luring, og går trolig for remis også i mandagens parti.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

– Jeg mistenker at Karjakin har en strategi der han bare vil forsøke å holde stand. Han er storfornøyd så lenge han kan bare spille remis. Han håper nok at Magnus blir utålmodig utover i matchen og at Carlsen skal ta litt for store sjanser, sier Johannessen.

– Jo, lengre tid som går uten at Magnus får hull på byllen, jo mer selvtillit får Karjakin.

Russisk «underdog»

Det er viktig å understreke at det på ingen måte er uvanlig at de innledende partiene i et sjakk-VM ender likt. I Carlsens VM-debut i Chenai stanget han og Anand i fire partier før nordmannen tok den første seieren.

Men da var det 25-åringen fra Lommedalen som var urutinert i VM-sammenheng. Nå er det motstander Karjakin som er «underdog».

– Den som tjener mest på to remiser er Karjakin, som er debutant i dette selskapet. For han er det veldig deilig å komme i gang på denne måten, sier sjakkspiller og forfatter Atle Grønn til NRK.

– Er Carlsen i ferd med å gå i Karjakins felle?

– Nei, det synes jeg ikke. Jeg synes Magnus har gjort alt riktig. Han er ofte en litt «slow starter». Det var synd han ikke klarte å få noe mer ut av den spennende åpningen i det første partiet, men det andre partiet var av veldig høyt nivå, svarer han.

Sjakk-VM 2016.

Det er stor interesse for sjakk-VM i New York. Atle Grønn forteller om lange køer og kaotiske tilstander i lokalet.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Tror Carlsen vil underholde

Grønn så de to første partiene i New York og forteller om kaotiske tilstander i spillokalet og masse publikum «ringside». Likevel har ikke tilskuerne fått det helt store showet ennå:

VM-åpningen er nemlig blitt stemplet som kjedelig av mange på sosiale medier. Leif Erlend Johannessen, som har spilt på lag med Carlsen i sjakk-OL, tror den norske sjakkstjernen ønsker å gjøre noe med nettopp dét.

– Magnus føler nok litt på dette når han spiller i New York med masse publikum og kjendiser. Han kjenner nok litt på det at han må underholde. Og hvis han tenker for mye på dette og den følelsen av at han snart må få en nettkjenning, kan Magnus fort bli litt utålmodig. Det er viktig at han beholder roen, påpeker Johannessen.

Det tredje partiet kan du se på NRK fra klokken 19.45!

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal