Hopp til innhold

Jacobsen: – Ingen følger meg på mitt beste

VAL DI FIEMME (NRK.no): Anders Jacobsen gambler i hvert eneste hopp, og det er ikke alltid han lykkes. Men når han først har den mye omtalte «flyten», er han verdens beste skihopper.

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen har akkurat tatt en sjans og fått fullklaff i Oberstdorf i hoppuka. – De hoppene kommer i ekstremtilfeller, når jeg er kølsvart i øynene og lar det stå til, sier Jacobsen.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Ikke for å være høy på meg selv, men det er ingen som har fulgt mine beste hopp i år. Og det er jo kult å vite, sier Anders Jacobsen med et typisk, lurt Anders Jacobsen-smil.

Det er en rolig, avslappet og lavmælt 27-åring som stiller til pressetreff på utøverhotellet i Val di Fiemme, men han nærmest lyser opp når han snakker om de gangene han virkelig har lyktes i år. Som i det andre hoppet i Garmisch-Partenkirchen i hoppuka.

Da hoppet han seg opp fra niende- til førsteplass med et svev på 143 meter. Han mener det er det beste hoppet i karrieren. Og selvfølgelig var ingen i nærheten av å følge ham.

– Det kjentes som å kjøre jetfly. En fantastisk følelse, sier Jacobsen til NRK.no.

Mener selv det var et 19.5 hopp.

Video: Anders Jacobsen blir nesten stum av å se karrierens beste hopp på video for aller første gang.

– Blir kølsvart i øynene og lar det stå til

Den tidligere hoppukevinneren vet at ingen kan slå ham hvis han får til et sånt hopp i VM. Da er han råere enn alle, til og med Gregor Schlierenzauer, mener han.

– De hoppene kommer i ekstremtilfeller, når jeg er kølsvart i øynene og lar det stå til. Noen ganger brister det, noen ganger bærer det, sier han.

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen sitter på huk og funderer etter et mislykket hopp i Innsbruck. Det er prisen han må betale for å klinke til hver gang.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Jacobsen velger helt bevisst å ta sjanser i hvert eneste hopp. Den naturlige konsekvensen er at enkelte hopp blir totalt mislykkede. Når man kliner til hver eneste gang, er det lett å bli overivrig.

Likevel nekter Jacobsen å «safe». Han forteller at det bare har skjedd én gang denne sesongen, og at det irriterte ham voldsomt.

– Jeg hadde hatt to rotehopp rett før, og da sa jeg ganske bestemt til meg selv at «nå, Anders, kjører du en trygg løsning». Det gjorde jeg, og det gikk helt greit. Men så kjedelig, da! Det er det verste jeg vet. Jeg vil mye heller tenke «all in, også satser vi på at det går».

Flyt - hva er det?

For å ta gull sier Jacobsen at han må ha den samme flyten som i hoppuka. Han snakker ofte om flyt. Når man hopper med såpass høy risiko, er marginene så små at man må ha fullstendig tro på det man driver med. Den troen og selvtilliten kaller Jacobsen for flyt (se faktaboksene for hans egne detaljerte beskrivelse av god og dårlig flyt).

Flyten var der i starten av sesongen, og Jacobsen fikk en formtopp av de sjeldne da han fikk nye ski rett før jul.

Han knuste konkurrentene på trening. Han gikk ned flere hakk på farten etter rivaler hadde hoppet, bare for å «showe», som han sier, for å «være litt cocky».

Flyten borte vekk

Anders Jacobsen

Når Anders Jacobsen har flyt, kan han ta seg tid til å nyte utsikten. Grunnen er at han er trygg på at forberedelsene han har gjort er gode nok, så han trenger ikke tenke på endringer og hoppteknikk i siste liten.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Så kom hoppuka, og Jacobsen vant de to første rennene. Han hoppet som aldri før. Det ble ikke sammenlagtseier, men medgangsbølgen fortsatte med seier i verdenscuprennet i Zakopane.

Så var det plutselig noe som ikke stemte.

– Jeg hadde hatt så mye flyt at det vippet litt over. Jeg måtte stikke fingern i jorda og tenke litt på teknikken igjen. Både i Sapporo og Vikersund ble det på en måte litt for fritt og aggressivt, sier Jacobsen.

– Det er tilbake nå

Han stod over en verdenscuphelg for å finne tilbake til flytsonen. Han fikk litt distanse til ting, trente en god del styrke og hoppet utallige treningshopp. I den siste verdenscupkonkurransen før VM var mye av gløden tilbake.

– Det er tilbake nå. Men jeg må passe på det jeg glemte etter hoppuka, at ting ikke sklir unna. Jeg må på en måte ta en liten kryss-sjekk en gang i blant, sier han.

Det store spørsmålet er om ting flyter for Jacobsen i VM.

Han er ikke så bastant som man kanskje skulle forvente av en person som er helt trygg på formen. Han bruker et par sekunder på å tenke seg om. Men han sier at flyten er på plass.

– Jeg vil si at flytsonen er der. Jeg har fortsatt ingenting å forsvare, jeg har hatt en kjempesesong. Dette kan kun bli en bonus. Det er bare å kose seg med at jeg er heldig som er her. Og da kommer fort resultatene, sier Anders Jacobsen.

Anders Jacobsen var allerede kvalifisert til lørdagens hopprenn, men hoppet likevel 96,5 meter i kvalifiseringen fredag kveld. Kommentator: Arne Scheie og Espen Bredesen.

Anders Jacobsen var forhåndskvalifisert, men hoppet 96,5 meter i kvalifiseringen til normalbakkerennet i Val di Fiemme. Se hoppet her.

Anders Jacobsen gleder seg ti å endelig komme i gang med hoppingen i VM.

– Det kjennes godt, sier Anders Jacobsen på torsdagens pressetreff. Se hele TV-intervjuet her.

Siste nytt

 • Schjelderup (18) toppscorer i Danmark

  Andreas Schjelderup, som spiller i Nordsjælland, scoret to nye mål mot Randers i den danske toppligaen mandag. Nordsjælland vant til slutt 3-1.

  Det gjør at han troner toppscorerlista med syv mål etter elleve spilte kamper.

  – Det er en fantastisk spiller, sa de danske kommentatorene etter kampslutt, ifølge VG.

  Seieren gjør at Nordsjælland passerte Randers, og leder nå den danske superligaen med ett poeng mer.

  Totalt har Skjelderup scoret 14 mål og gitt fem målgivende på 50 kamper.

  Fotboll, Danska Ligan, Nordsjällands Andreas Schjelderup
  Foto: ©ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER
 • Poengdeling etter spesiell situasjon

  Grorud og Raufoss måtte dele poengene etter 1-1 i 1. divisjon for menn mandag.

  Det var Grorud som startet oppgjøret best, etter at Nikolai Hristov ble felt i boksen etter 38. minutter. Den straffen satte Peter Godly Michael sikkert, men få minutter seinere oppstod det en oppsiktsvekkende situasjon.

  Raufoss' Gard Simenstad gikk ut for å ta corner. Den skrudde han inn mot mål. Keeper Simen Lillevik gikk ut for å fange ballen, men det virket som om han trodde spillerne foran ville klarere. Det gjorde de ikke, og ballen gikk direkte i mål.

  Poengdelingen gjør at Raufoss er et steg lenger unna kvalifisering til Eliteserien, og Grorud et steg nærmere nedrykk.

  1 divisjon i fotball 2022: Grorud - Mjøndalen (0-1)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Stabæk med storseier – nærmer seg opprykk

  Stabæk holder full fart på veien mot neste års eliteserie i fotball. Mandag ble Åsane slått med 4-0 på hjemmebane.

  Spiss Gift Orban scoret to mål, og Fredrik Krogstad og Curtis Edward ett hver. Sistnevnte scoret sitt første mål i Stabæk-drakta.

  – Orban er en målscorer. Det hjelper på når kampbildet blir som det blir. Han kunne hatt flere scoringer også. Han er en viktig og betydningsfull spiller for oss, sa trener Lars Bohinen til Discovery.

  De tre Stabæk-poengene, i kombinasjon med at tabelltreer KFUM røk 2-3 i Kristiansand, gjør at Lars Bohinens andreplasserte mannskap nå har fem poengs luke til nærmeste forfølger i opprykkskampen.

  1. divisjon i fotball 2022: Stabæk - Åsane, Gift Orban.
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste