Hopp til innhold

Northug: – Ingen bryr seg om andreplasser

Petter Northug karret seg inn til fjerdeplass på fellesstarten i Tour de Skis nest siste dag. Dario Cologna har fortsatt et soleklart forsprang i sammendraget, men Northug lover å gi alt opp monsterbakken søndag.

Northug

Petter Northug stjal noen sekunder på Dario Cologna i Tour de Ski lørdag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Cologna

Dario Cologna viste solid form også på 20 kilometeren i Val di Fiemme.

Foto: THOMAS PETER / Reuters
Northug

Petter Northug er sliten, men offensiv før Tour de Ski-avslutningen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Man må aldri gi opp. Det er bedre å angripe førsteplassen enn å kontrollere inn en andreplass. Det har vært mange tøffe dager, og alt kan skje, sier Northug til NRK.

Lørdagens 20-kilometer klassisk fellesstart ga ingen endring helt i toppen. Eldar Rønning vant etappen etter en sterk avslutning.

Cologna har en ledelse på 1,22 minutter på Northug før den siste etappen på ni kilometer søndag, mens svenske Marcus Hellner følger 44 sekunder bak nordmannen.

– Det er klart jeg kan ta igjen Petter. Jeg er i form, sier Hellner til NRK.no.

Akkurat det opptar ikke Northug. Han er fast bestemt på å kjempe om førsteplassen, koste hva det koste vil.

– Om jeg blir nummer to, tre eller fire har ingenting å si. Jeg vil angripe og gjøre et ærlig forsøk på seieren. Det er ingen som bryr seg om andre- og tredjeplasser, sier Northug til NRK.no.

Landslagssjef Trond Nystad støtter den tankegangen.

– Det er ikke noe stas å bli nummer to, vi kom hit for å vinne. Da må man satse alt for å ha en sjanse, sier han til NRK.no.

– Kosta altfor mye

Northug var ivrig i de innlagte spurtene lørdag, men ble fulgt tett av Dario Cologna og klarte ikke å ta mange sekunder på sveitseren. Fasiten etter rennet er at Northug tapte ett sekund til rivalen.

– Målet var å plukke så mange sekunder som mulig. Jeg klarte ikke flere enn jeg tok, sier Northug.

– Hvor mye kosta de innlagte spurtene?

– Altfor mye. Det var brutalt, men det var alle forberedt på. Folk er slitne, men jeg tror jeg var mer sliten enn mange andre. Dette var nok det tøffeste løpet i touren, sier han.

Ved flere av spurtene nærmest datt nordmannen over streken, og så tydelig utslitt ut.

– Jeg var helt ferdig fra runde to, jeg. Da er det tøft å gå tre runder til. Det var mørkt på vei mot mål, sier han til NRK.no.

På spørsmål om han frykter smerten opp bakken søndag, svarer trønderen:

– Hvis du bare hadde kunnet føle hvor vondt jeg hadde det på de to siste rundene i dag, da jeg spurta, så frykter du ikke noe. Hvis jeg dør, så dør jeg, tenkte jeg da, sier Northug.

Det har vært mye snakk om de norske smørerne under årets Tour de Ski, men Northug er klokkerklar på at det ikke var noe i veien med skiene lørdag.

– Skiene var bra. Jeg var tung.

Les videre under videoen!

Video Skia var bra, jeg var tung

VIDEO: Petter Northug medgir at det blir veldig vanskelig å hente Cologna, men nekter å gi opp likevel.

Ingenting stopper sveitseren

Han tror ikke han kunne gjort noe annerledes for å plukke flere sekunder lørdag.

– Nei. Jeg kunne kanskje spart mer krefter til slutten, men på tredjerunden var jeg sliten, mens Cologna kunne ligge og kontrollere. Nå blir det vanskelig, sier Northug.

Den siste etappen går delvis opp en alpinbakke og kan ta knekken på mange. Men Cologna er i toppform, og Petter Northug medgir at det beste kan være å ikke gå så hardt ut som han planlegger.

– Jeg kunne godt ha åpnet rolig i morgen og hatt gode bein inn i bakken og vært med opp, men jeg må bare... Jeg er innstilt på å gjøre et forsøk i morgen. Blir jeg tatt igjen får de andre bare kjempe om pallplassene, sier han.

– Så Cologna må møte veggen eller gjøre en feil?

– Ja.

– Hellner sier han kan ta deg igjen, kan du love at han i hvert fall ikke spurtslår deg på toppen?

– Jeg kommer til å prøve å ta igjen Dario. Hvis jeg da blir hentet av gruppa bak meg, har jeg gått så hardt at jeg har fått det. Da er det bare å gå i høyrefila og la de kjempe om andreplassen, sier Northug.

Legkov og Manificat hektet av

Russeren Alexander Legkov, som ifølge Colognas trener var en større trussel for sammenlagtseieren enn Northug, ble hektet av seierskampen lørdag. Legkov havnet helt nede på 27. plass, to minutter bak Rønning.

Dermed er russeren hele 4,05 minutter bak i sammendraget, og ikke lenger en trussel for verken Cologna eller Northug. Også sterke Maurice Manificat falt av sammendraget lørdag, da han havnet 2,25 minutter bak i mål.

Petter Northug mener dette tydelig viser hvor hard lørdagens etappe var.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar slo Vålerenga etter straffethriller

  Martin Johnsen tok Storhamar til 5-4 over tittelrival Vålerenga og en liten luke i tetsjiktet i eliteserien ishockey. Han avgjorde tirsdagens straffedrama.

  I alt ble det slått 20 straffer da en vinner skulle kåres. Johnsen var alene om å finne nettmaskene.

  – Det var digg å sette den, sa matchvinneren til TV 2.

  Seieren gjør at Storhamar beholdt tabelltoppen og leder med ett poeng på Vålerenga etter 23 kamper. For åtte gang på rad gikk gjestene fra Oslo tapende ut av en hockeydyst i Hamar. (NTB)

  EHL 2023/2024: Lillehammer - Storhamar (2-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Barcelona-keeper må opereres i ryggen

  Den tyske landslagsmålvakten Marc-André ter Stegen skal under kniven i løpet av uken for å bli kvitt ryggproblemene, melder Barcelona.

  Barcelonas førstekeeper har trøblet med smerter i nedre del av ryggen og stått over flere kamper i det siste, samt Tysklands landslagssamling i november.

  – Avbrekket plager meg åpenbart. Dette er en riktig og forsvarlig avgjørelse for å komme tilbake i best mulig form, skriver 31-åringen i sosiale medier. (NTB)

  Marc-André ter Stegen
  Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal