Hopp til innhold

Northug: – Ingen bryr seg om andreplasser

Petter Northug karret seg inn til fjerdeplass på fellesstarten i Tour de Skis nest siste dag. Dario Cologna har fortsatt et soleklart forsprang i sammendraget, men Northug lover å gi alt opp monsterbakken søndag.

Northug

Petter Northug stjal noen sekunder på Dario Cologna i Tour de Ski lørdag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Cologna

Dario Cologna viste solid form også på 20 kilometeren i Val di Fiemme.

Foto: THOMAS PETER / Reuters
Northug

Petter Northug er sliten, men offensiv før Tour de Ski-avslutningen.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Man må aldri gi opp. Det er bedre å angripe førsteplassen enn å kontrollere inn en andreplass. Det har vært mange tøffe dager, og alt kan skje, sier Northug til NRK.

Lørdagens 20-kilometer klassisk fellesstart ga ingen endring helt i toppen. Eldar Rønning vant etappen etter en sterk avslutning.

Cologna har en ledelse på 1,22 minutter på Northug før den siste etappen på ni kilometer søndag, mens svenske Marcus Hellner følger 44 sekunder bak nordmannen.

– Det er klart jeg kan ta igjen Petter. Jeg er i form, sier Hellner til NRK.no.

Akkurat det opptar ikke Northug. Han er fast bestemt på å kjempe om førsteplassen, koste hva det koste vil.

– Om jeg blir nummer to, tre eller fire har ingenting å si. Jeg vil angripe og gjøre et ærlig forsøk på seieren. Det er ingen som bryr seg om andre- og tredjeplasser, sier Northug til NRK.no.

Landslagssjef Trond Nystad støtter den tankegangen.

– Det er ikke noe stas å bli nummer to, vi kom hit for å vinne. Da må man satse alt for å ha en sjanse, sier han til NRK.no.

– Kosta altfor mye

Northug var ivrig i de innlagte spurtene lørdag, men ble fulgt tett av Dario Cologna og klarte ikke å ta mange sekunder på sveitseren. Fasiten etter rennet er at Northug tapte ett sekund til rivalen.

– Målet var å plukke så mange sekunder som mulig. Jeg klarte ikke flere enn jeg tok, sier Northug.

– Hvor mye kosta de innlagte spurtene?

– Altfor mye. Det var brutalt, men det var alle forberedt på. Folk er slitne, men jeg tror jeg var mer sliten enn mange andre. Dette var nok det tøffeste løpet i touren, sier han.

Ved flere av spurtene nærmest datt nordmannen over streken, og så tydelig utslitt ut.

– Jeg var helt ferdig fra runde to, jeg. Da er det tøft å gå tre runder til. Det var mørkt på vei mot mål, sier han til NRK.no.

På spørsmål om han frykter smerten opp bakken søndag, svarer trønderen:

– Hvis du bare hadde kunnet føle hvor vondt jeg hadde det på de to siste rundene i dag, da jeg spurta, så frykter du ikke noe. Hvis jeg dør, så dør jeg, tenkte jeg da, sier Northug.

Det har vært mye snakk om de norske smørerne under årets Tour de Ski, men Northug er klokkerklar på at det ikke var noe i veien med skiene lørdag.

– Skiene var bra. Jeg var tung.

Les videre under videoen!

Video Skia var bra, jeg var tung

VIDEO: Petter Northug medgir at det blir veldig vanskelig å hente Cologna, men nekter å gi opp likevel.

Ingenting stopper sveitseren

Han tror ikke han kunne gjort noe annerledes for å plukke flere sekunder lørdag.

– Nei. Jeg kunne kanskje spart mer krefter til slutten, men på tredjerunden var jeg sliten, mens Cologna kunne ligge og kontrollere. Nå blir det vanskelig, sier Northug.

Den siste etappen går delvis opp en alpinbakke og kan ta knekken på mange. Men Cologna er i toppform, og Petter Northug medgir at det beste kan være å ikke gå så hardt ut som han planlegger.

– Jeg kunne godt ha åpnet rolig i morgen og hatt gode bein inn i bakken og vært med opp, men jeg må bare... Jeg er innstilt på å gjøre et forsøk i morgen. Blir jeg tatt igjen får de andre bare kjempe om pallplassene, sier han.

– Så Cologna må møte veggen eller gjøre en feil?

– Ja.

– Hellner sier han kan ta deg igjen, kan du love at han i hvert fall ikke spurtslår deg på toppen?

– Jeg kommer til å prøve å ta igjen Dario. Hvis jeg da blir hentet av gruppa bak meg, har jeg gått så hardt at jeg har fått det. Da er det bare å gå i høyrefila og la de kjempe om andreplassen, sier Northug.

Legkov og Manificat hektet av

Russeren Alexander Legkov, som ifølge Colognas trener var en større trussel for sammenlagtseieren enn Northug, ble hektet av seierskampen lørdag. Legkov havnet helt nede på 27. plass, to minutter bak Rønning.

Dermed er russeren hele 4,05 minutter bak i sammendraget, og ikke lenger en trussel for verken Cologna eller Northug. Også sterke Maurice Manificat falt av sammendraget lørdag, da han havnet 2,25 minutter bak i mål.

Petter Northug mener dette tydelig viser hvor hard lørdagens etappe var.

Siste nytt

  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal