NRK Meny
Normal

– Ikke så dyrt

IOC-president Thomas Bach mener regnestykkene rundt OL-kostnadene er feilaktige.

Bach på oslobesøk

IOC-president Thomas Bach fotografert sammen med kulturminister Thorhild Widvey i Oslo mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Folk sitter med et feilaktig inntrykk av at OL koster mer og mer, spesielt i forbindelse med Sotsji, og det er feil, sa IOC-president Thomas Bach på en pressekonferanse i Oslo mandag kveld.

Skepsisen mot OL øker i Norge, og i en fersk meningsmåling mener så mange som 60 prosent av Norge ikke bør søke OL i 2022. Argumentet som blir oftest brukt er den høye kostnaden, men Bach mente at det blir regnet feil.

Sotsji i overskudd

– Sotsji kostet ikke mer enn Vancouver, og arrangementet gikk faktisk i overskudd til slutt. Man kan ikke regne at å bygge boliger til mange tusen mennesker er noe som skal skrives av på 17 dager. De vil vare i mange tiår, sa han til den fremmøtte pressen, og fortsatte;

– Derfor kan man organisere lekene på mange andre måter, om kravene til infrastruktur allerede er på plass. Da vil det bli billigere enn om man lager en ny by, slik tilfellet var i Sotsji.

For tidlig for en beslutning

Da Bach ble spurt om den store motstanden mot OL i Norge, sa Bach at IOC i første rekke ønsker å sende utøverne et sted hvor de er ønsket, men han mente også at det var for tidlig å ta noen beslutning rundt hvilket sted han ønsket å stemme på.

I kjølvannet av at München har trukket sin søknad om å arrangere vinter-OL i 2022, ble Bach også spurt om hvorfor det er så vanskelig å få de store europeiske vintersportsstedene til å søke.

– Folk på de etablerte stedene er fornøyde. De har nok folk som kommer dit og fullbookede hoteller uansett. De ser ikke behovet for å tenke lengre enn et par år framover. Noe av grunnen er også at de er redde for konkurransen som kan oppstå om det kommer nye investeringer i området.

Ungdoms-OL

Thomas Bach er i Norge som IOC-president for første gang, og besøket dreier seg i første rekke om hvordan arbeidet går med ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Allikevel visste nok Bach at de fleste spørsmålene ville dreie seg om noe annet.

Bach ble flere ganger spurt om IOCs sviktende omdømme, og brukte da lang tid på å gå gjennom de tiltakene de har gjort, hvordan de fremmer åpenhet, og at det er viktig for IOC å vise hvilke bidrag de kan gi til samfunnet.

– Alle må få lov til å mene hva de vil om IOC, sa han på pressekonferansen.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale