– Ikke så dyrt

IOC-president Thomas Bach mener regnestykkene rundt OL-kostnadene er feilaktige.

Bach på oslobesøk

IOC-president Thomas Bach fotografert sammen med kulturminister Thorhild Widvey i Oslo mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Folk sitter med et feilaktig inntrykk av at OL koster mer og mer, spesielt i forbindelse med Sotsji, og det er feil, sa IOC-president Thomas Bach på en pressekonferanse i Oslo mandag kveld.

Skepsisen mot OL øker i Norge, og i en fersk meningsmåling mener så mange som 60 prosent av Norge ikke bør søke OL i 2022. Argumentet som blir oftest brukt er den høye kostnaden, men Bach mente at det blir regnet feil.

Sotsji i overskudd

– Sotsji kostet ikke mer enn Vancouver, og arrangementet gikk faktisk i overskudd til slutt. Man kan ikke regne at å bygge boliger til mange tusen mennesker er noe som skal skrives av på 17 dager. De vil vare i mange tiår, sa han til den fremmøtte pressen, og fortsatte;

– Derfor kan man organisere lekene på mange andre måter, om kravene til infrastruktur allerede er på plass. Da vil det bli billigere enn om man lager en ny by, slik tilfellet var i Sotsji.

For tidlig for en beslutning

Da Bach ble spurt om den store motstanden mot OL i Norge, sa Bach at IOC i første rekke ønsker å sende utøverne et sted hvor de er ønsket, men han mente også at det var for tidlig å ta noen beslutning rundt hvilket sted han ønsket å stemme på.

I kjølvannet av at München har trukket sin søknad om å arrangere vinter-OL i 2022, ble Bach også spurt om hvorfor det er så vanskelig å få de store europeiske vintersportsstedene til å søke.

– Folk på de etablerte stedene er fornøyde. De har nok folk som kommer dit og fullbookede hoteller uansett. De ser ikke behovet for å tenke lengre enn et par år framover. Noe av grunnen er også at de er redde for konkurransen som kan oppstå om det kommer nye investeringer i området.

Ungdoms-OL

Thomas Bach er i Norge som IOC-president for første gang, og besøket dreier seg i første rekke om hvordan arbeidet går med ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Allikevel visste nok Bach at de fleste spørsmålene ville dreie seg om noe annet.

Bach ble flere ganger spurt om IOCs sviktende omdømme, og brukte da lang tid på å gå gjennom de tiltakene de har gjort, hvordan de fremmer åpenhet, og at det er viktig for IOC å vise hvilke bidrag de kan gi til samfunnet.

– Alle må få lov til å mene hva de vil om IOC, sa han på pressekonferansen.

Siste nytt

 • Viking slapp med skrekken

  Alle eliteserielaga som var i aksjon i cupens 1. runde søndag, gjekk vidare.

  Viking sleit mest, men slo Staal Jørpelands til slutt 3-2. Eks-Vikingspelar Even Østenstad utlikna Vikings leiing to gonger. Viking leia ved pause, men Østensen utlikna etter 53 minutt.

  Men gleda blei kortvarig, for Rolf Daniel Vikstøl sende Viking til 2-1 eit par minutt seinare.

  Sju minutt før full tid utlikna Østensen igjen, men på nytt svarte Viking på direkten ved Sebastian Sebulonsen.

  I Mo i Rana låg det an til cupsjokk i litt over ein omgang. Rana leia 1-0 ved pause mot Bodø/Glimt. Men etter sidebyte fekk Glimt opp tempoet og vann 4-1. Lasse Nordås scora tre av måla.

  Sarpsborg måtte også slite i Halden, der Kvik gav god motstand. Eit sjølvmål på overtid i første omgang og ei scoring fem minutt på overtid i andre omgang gav sarpingane 2-0.

  Rosenborg hadde ingen problem med Melhus, og vann 7-0. Dei tre siste måla kom på overtid.

  Vålerenga var klart best i lokaloppgjeret mot Lyn og vann 4-0.

  Sandefjord hadde heller ingen vanskar, og slo Pors 4-1. Mjøndalen vann 3-0 over Åssiden.

  Erling Braut Haalands fetter Albert Braut Tjåland scora siste målet då Molde slo Spjelkavik 4-1.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Låg sju slag bak - vann i omspel

  Australske Minjee Lee låg sju slag bak koreanske Lee6 Jeongeun før siste runde i major-turneringa Evian Championship, men tok inn heile forspranget og vann etter omspel.

  Lee gjekk siste runden på sju under par, og tok dermed igjen den koreanske jenta.

  Jeongeun makta ikkje presset i omspelet, og slo i vatnet. Dermed var det duka for siger for Lee, hennar første major-tittel.

  Minjee Lee
  Foto: Philippe Desmazes / AFP
 • Første basket-tap for USA på 17 år

  Frankrike smelte ei skikkeleg bombe ved å slå USA 83-76 i mennenes basket. Det er USAs første OL-tap sidan 2004 og det sjette i heile OL-historia.

  USA leia 45-37 halvveges i kampen. Men så gjorde stjerna Kevin Durant sin fjerde feil og blei straffa med mange minutt på benken.

  Då Frankrike samstundes gira opp, tok dei leiinga med 62-56 etter det tredje kvarteret. USA kom tilbake og leia 74-67, men makta ikkje å svare på den franske innspurten.

  Frankrikes toppscorar var Evan Fournier med 28 poeng. Han spelar til dagleg i Boston Celtics i USA.

  – Det kjennest bra, var Fourniers lakoniske kommentar.

  Evan Fournier, Frankrike
  Foto: Charlie Neibergall / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal