Hopp til innhold

Sjakkekspert advarer: – Ikke opplagt at Carlsen vinner

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tør ikke utrope Magnus Carlsen (22) som verdensmester for tidlig. Eksperten tror Vishy Anand (43) vil by nordmannen på kraftig motstand.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er av mange spådd som storfavoritt til å overta VM-tittelen. NRKs sjakkekspert tør ikke være like sikker.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Anand etablerte seg i verdenseliten i 1991. Da var Magnus Carlsen nettopp fylt ett år. Anand spilte sin første verdensmesterkamp i 1995. Han har blitt verdensmester fem ganger. Det bør fortelle noe om at dette ikke er så opplagt som det kanskje har virket, sier Torstein Bae til NRK.no.

Torstein Bae.

Ekspert Torstein Bae skal følge sjakk-VM for NRK.

Foto: NRK

Lørdag braker VM-tittelkampen i gang, og i forhåndsomtalen av kampen har norske Carlsen blitt utlyst som storfavoritt.

Den omtalen er ikke Bae enig i.

– Nei, Magnus er ikke storfavoritt. Han er litt favoritt, sier Bae.

Gutten fra Bærum leder verdensrankingen soleklart, har alltid hatt et godt tak på Anand, og virker å ha forberedt seg godt til den tre uker lange tvekampen som venter ham.

Bae mener imidlertid at Anand har en erfaring i matchspill som få i verden kan matche.

– Hvis du kun ser på resultatene de siste årene, er Magnus i en helt annen klasse enn Anand. Men det er bygget på resultater i turneringer, der det er mange som spiller mot hverandre. I VM er det en tvekamp over lang tid. Det kan gå alle veier, sier Bae.

Kasparov tror på Carlsen

En av tidenes største sjakkspillere, Garry Kasparov, har omtalt den kommende VM-kampen i tirsdagens utgave i Business Insider.

Russeren, som trente Carlsen i en ettårsperiode i 2009, anser Carlsen som klar favoritt.

– Han er den åpenbare favoritten. Kun basert på hva han har levert på toppnivå de siste årene. Anand har hatt en dalende kurve de siste årene. Carlsen er omtrent halvparten så ung som Anand - det er naturlig at en ny generasjon overtar sjakktronen, skriver Kasparov.

Hvem er Anand?

Carlsen fått enormt med spalteplass i norske papir- og nettaviser den siste tiden. Men langt mindre har blitt skrevet om hans indiske motstander.

Anand er den yngste av tre søsken, oppvokst i en industrifamilie. Faren hans jobbet med den indiske jernbanen, så Anand-familien flyttet mye rundt. 43-åringen hevder han lærte seg sjakkreglene i seksårsalderen.

– Sjakk er som et språk. Det er lett å plukke opp som ung, og man kan bli veldig god på veldig kort tid, sier Anand.

– Jeg var glad i all idrett, men etter hvert tok sjakken overhånd. Det var ikke vanlig at indiske foreldre lot barna sine drive med idrett, så jeg var heldig, har Anand uttalt.

Blir lett anspent

Sjakkmesteren fra Chennai i India viste tidlig at han hadde en unikt sjakktalent. Da inderen spilte sjakk på skolen, var det «vinneren står»-regelen som gjaldt. Slik kunne Anand sitte timesvis å spille. Han tapte aldri.

Anand ble verdensmester for første gang i 2000. Siden gjentok han bedriften i 2007, 2008, 2010 og sist i 2012. Men det var i 1988 han ble stormester for første gang.

Da var han 18 år - altså fem år eldre enn Magnus Carlsen var da nordmannen oppnådde samme ranking. Anand har innrømmet at det tok tid for ham å komme opp på et visst nivå innen sjakk.

– De yngste som blir stormestere i dag er jo helt ned i 12-årsalderen. Det er helt sykt, sier Anand.

Anand forteller at han er oppslukt av spillet, og at han ikke mestrer uformell small-talk mens han er i en konkurranse.

– Selv en liten «lykke til»-kommentar kan sette meg helt ut. Jeg blir lett anspent, så jeg forsøker å gå lange turer når jeg ikke spiller, sier Anand.

VM-matchen mellom Viswanathan Anand og Magnus Carlsen starter lørdag og vil gå over 12 partier.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal