NRK Meny
Normal

Sjakkekspert advarer: – Ikke opplagt at Carlsen vinner

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tør ikke utrope Magnus Carlsen (22) som verdensmester for tidlig. Eksperten tror Vishy Anand (43) vil by nordmannen på kraftig motstand.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er av mange spådd som storfavoritt til å overta VM-tittelen. NRKs sjakkekspert tør ikke være like sikker.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Anand etablerte seg i verdenseliten i 1991. Da var Magnus Carlsen nettopp fylt ett år. Anand spilte sin første verdensmesterkamp i 1995. Han har blitt verdensmester fem ganger. Det bør fortelle noe om at dette ikke er så opplagt som det kanskje har virket, sier Torstein Bae til NRK.no.

Torstein Bae

Ekspert Torstein Bae skal følge sjakk-VM for NRK.

Foto: NRK

Lørdag braker VM-tittelkampen i gang, og i forhåndsomtalen av kampen har norske Carlsen blitt utlyst som storfavoritt.

Den omtalen er ikke Bae enig i.

– Nei, Magnus er ikke storfavoritt. Han er litt favoritt, sier Bae.

Gutten fra Bærum leder verdensrankingen soleklart, har alltid hatt et godt tak på Anand, og virker å ha forberedt seg godt til den tre uker lange tvekampen som venter ham.

Bae mener imidlertid at Anand har en erfaring i matchspill som få i verden kan matche.

– Hvis du kun ser på resultatene de siste årene, er Magnus i en helt annen klasse enn Anand. Men det er bygget på resultater i turneringer, der det er mange som spiller mot hverandre. I VM er det en tvekamp over lang tid. Det kan gå alle veier, sier Bae.

Kasparov tror på Carlsen

En av tidenes største sjakkspillere, Garry Kasparov, har omtalt den kommende VM-kampen i tirsdagens utgave i Business Insider.

Russeren, som trente Carlsen i en ettårsperiode i 2009, anser Carlsen som klar favoritt.

– Han er den åpenbare favoritten. Kun basert på hva han har levert på toppnivå de siste årene. Anand har hatt en dalende kurve de siste årene. Carlsen er omtrent halvparten så ung som Anand - det er naturlig at en ny generasjon overtar sjakktronen, skriver Kasparov.

Hvem er Anand?

Carlsen fått enormt med spalteplass i norske papir- og nettaviser den siste tiden. Men langt mindre har blitt skrevet om hans indiske motstander.

Anand er den yngste av tre søsken, oppvokst i en industrifamilie. Faren hans jobbet med den indiske jernbanen, så Anand-familien flyttet mye rundt. 43-åringen hevder han lærte seg sjakkreglene i seksårsalderen.

– Sjakk er som et språk. Det er lett å plukke opp som ung, og man kan bli veldig god på veldig kort tid, sier Anand.

– Jeg var glad i all idrett, men etter hvert tok sjakken overhånd. Det var ikke vanlig at indiske foreldre lot barna sine drive med idrett, så jeg var heldig, har Anand uttalt.

Blir lett anspent

Sjakkmesteren fra Chennai i India viste tidlig at han hadde en unikt sjakktalent. Da inderen spilte sjakk på skolen, var det «vinneren står»-regelen som gjaldt. Slik kunne Anand sitte timesvis å spille. Han tapte aldri.

Anand ble verdensmester for første gang i 2000. Siden gjentok han bedriften i 2007, 2008, 2010 og sist i 2012. Men det var i 1988 han ble stormester for første gang.

Da var han 18 år - altså fem år eldre enn Magnus Carlsen var da nordmannen oppnådde samme ranking. Anand har innrømmet at det tok tid for ham å komme opp på et visst nivå innen sjakk.

– De yngste som blir stormestere i dag er jo helt ned i 12-årsalderen. Det er helt sykt, sier Anand.

Anand forteller at han er oppslukt av spillet, og at han ikke mestrer uformell small-talk mens han er i en konkurranse.

– Selv en liten «lykke til»-kommentar kan sette meg helt ut. Jeg blir lett anspent, så jeg forsøker å gå lange turer når jeg ikke spiller, sier Anand.

VM-matchen mellom Viswanathan Anand og Magnus Carlsen starter lørdag og vil gå over 12 partier.

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn