Hopp til innhold

– Ikke den maskinen han brukte å være

Kan dette være året der gruskongen Rafael Nadal detroniseres for godt?

FrenCH Open Preview Tennis Rafael Nadal

SLITER: Rafael Nadal finner ikke formen, og må slite for å ta sin tiende tittel i French Open.

Foto: Paul White / Ap

Ti turneringer. 67 kamper. 66 seire. Det er uvirkelig bra.

Men det er faktisk statistikken Rafael Nadal står med før starten i French Open.

De siste ti årene har Rafael Nadal ankommet Paris med selvtilliten til en konge. Med god grunn. Ingen tennisspiller har flere individuelle Grand Slam-titler på ett sted enn Nadal har i Paris.

Fra han som attenåring blåste inn i verdenseliten med en toppspinn verden ikke hadde sett maken til, har Nadal dominert turneringen.

Bare svenske Robin Söderling har klart å slå spanjolen, da han gjorde det i fjerde runde i 2009. Riktignok mot en småskadet Rafael Nadal, og det var et tap spanjolen revansjerte solid i finalen året etter.

Ni titler på ti år, men i år er ikke gruskongen favoritt. Hva har skjedd?

– Tanken på at du skal vinne her virker umulig. Tanken på at du skal tape her virker umulig, skriver Brian Phillips i en kommentar på Grantland.com om Nadal i årets French Open.

Annerledesåret

For noe er annerledes i år. Nadal har droppet sunket brått og brutalt på verdensrankingen. For elleve måneder siden var han nummer en. Nå ligger han på en sjuendeplass.

Årsaken til at Phillips og mange andre har mistet troen på Nadal-seier er at han har sett svært menneskelig ut i oppkjøringsturneringene på grus i år. Turneringer han som oftest har kostet gjennom og vunnet lett.

TENNIS-OPEN/ Nadal of Spain reacts after missing a shot against Berdych of the Czech Republic during their men's singles quarter-final match at the Australian Open 2015 tennis tournament in Melbourne

SKUFFET: Rafael Nadal har hatt flere skuffelser i 2015.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Ta ATP-turneringen i Monte Carlo for eksempel. Fra 2005 til 2012 så vant Nadal den hver eneste år. I 2013 tapte han finalen mot Novak Djokovic, men vant til gjengjeld i Barcelona, Madrid og Roma før han igjen tok tittelen i Frankrike.

Også i 2014 vant han i Madrid, før grus-sesongen nok en gang ble kronet med tittelen i French Open.

I år er Madrid en av kun to finaler Nadal har kommet til, det laveste antallet på denne tiden av året i alle hans sesonger som proff.

Der ble han imidlertid knust 6-3, 6-2 mot Andy Murray. Rafael Nadal hadde vunnet alle de seks tidligere møtene mellom de to på grus. Årets eneste tittel kom i Argentina i en turnering ingen av de andre topp ti-spillerne deltok i.

– Andre ville dødd for Rafas resultater

TENNIS-MEN/ATP Roger Federer returns the ball to Novak Djokovic during their final match at the ATP Championships tennis tournament in Dubai

TROR PÅ RAFA: Federer holder fortsatt Nadal som favoritt.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

For en «normal» spiller, høres ikke resultatene urovekkende ut, men Nadal har ikke gjort oss vant til en «normal» standard. Kanskje forventer man for mye av ham, det mener i alle fall Roger Federer.

– Såklart, når Rafa ikke vinner en grusturnering, så er det en stor overraskelse, sa sveitseren på sin pressekonferanse før French Open-starten.

– I år har han vunnet i Buenos Aires, var i semifinalen i Monte Carlo og finalen i Madrid. Andre spillere ville dødd for slike resultater, men Rafa forventer mer av seg selv. Kanskje han bare møtte feil spillere til feil tid, sa Federer før han utropte Nadal til sin personlige favoritt i Frankrike.

Det er en analyse Øivind Sørvald ikke støtter. Sørvald er sportssjef i Norges Tennisforbund, og jobber som videoanalytiker for noen av verdens beste spillere. Han mener at Nadal for første gang på lenge ikke kan regnes som favoritt i French Open.

– Jeg synes han er annerledes. Han virker ikke som den maskinspilleren han bruker å være, sier Øivind Sørvald.

Han mener det er flere grunner til at Nadal sliter.

Øivind Sørvald, Idrettssjef i Norges Tennisforbund

USIKKER: Øivind Sørvald vil ikke avskrive Nadal, men tror andre er sterkere.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Han har mistet noe av timingen, men hva som er årsaken til det får vi kanskje aldri vite. Han hadde en periode han slet for noen år siden, og da fikk vi jo vite i ettertid at det var en skilsmisse i familien, forteller Sørvald.

Tennis er en idrett med små marginer, og Sørvald forteller at dette er kjente problemer. De fleste toppspillerne har den følelsen en eller flere ganger i løpet av en karriere, at timingen mangler. Personlige problemer kan fort føre til at konsentrasjonen ikke er på topp.

Nadal føler i alle fall selv at ikke alt er som det skal.

– Jeg føler meg mer sliten enn vanlig, og mangler selvtillit. Jeg stoler ikke på at ballen går dit jeg vil at den skal gå. Det er mange små ting som er vanskelige å forklare, sa Nadal selv på en pressekonferanse før grus-sesongen gikk i gang.

– Jeg er for mye av og på. Det skjedde aldri før. Nå må jeg få orden på nervene og selvkontrollen på banen. Før har jeg vært i stand til å snu vanskelige situasjoner, og jeg vil gjøre det igjen, sa han.

Vet hvordan Nadal skal angripes

Høyt tempo, mye energi. Spillestilen som gjorde Rafael Nadal til verdens beste er også så krevende at det var fryktet at karrieren kunne bli kort. Lars Burgsmüller var den første som tapte mot Nadal i French Open, og beskriver godt hvordan det føles å møte Nadal.

FRANCE TENNIS FRENCH OPEN

UNG: Slik så Nadal ut da han slo Lars Burgsmüller og tok sin første seier i French Open.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / Ap

– Jeg husker at det var mange ballvekslinger jeg trodde jeg kom til å vinne, men han var så rask at han på en aller annen måte klarte å hente inn ballene og slo passeringer på meg da jeg var framme ved nettet. Jeg kunne ikke tro det. Han var så rask, løp på alle baller og slo glimrende slag fra alle vinkler, sier Burgsmüller.

Nadal har slitt med skader i kne og rygg, og har måttet legge om spillestilen for å forlenge karrieren.

– Jeg har ikke noen statistikk på det, men det er mitt inntrykk at han satser mer på vinnere og kortere ballvekslinger, forteller Sørvald.

Han mener det er for tidlig å avskrive Nadal fullstendig, og forteller at han er meget spent før Nadals førsterundekamp tirsdag. Han tror vi vil få se en Nadal som spiller hakket mer defensivt i denne turneringen enn vi har sett i de tidligere grusturneringene i år.

Det gjelder å finne flyten tidlig, for motspillerne har taktikken klar.

– Det mange gjør mot Nadal er at de spiller hardt og flatt mot forehanden hans. Da kommer det gjerne en kortere retur, og så kan man angripe igjen, forteller Sørvald.

Novak Djokovic

BEST I VERDEN: Novak Djokovic har vunnet Australian Open, Wimbledon og US Open, men ennå ikke French Open. Han har tapt finalen mot Nadal to ganger. I år møter han kanskje spanjolen allerede i kvartfinalen.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Den dårlige seedingen til Nadal har imidlertid gitt ham en svært tøff vei mot tittel nummer ti.

Verdensener Novak Djokovic møter han allerede i en potensiell kvartfinale. Da må formen være på plass, for serberen er verdens klart beste tennisspiller for tiden, og har vunnet fem av de siste seks kampene mot Nadal.

Vinneren av den kvartfinalen møter så Andy Murray, om skotten kommer seg gjennom sine hindre.

Skal Nadal bli den første spilleren gjennom tidene som vinner ti individuelle titler i en Grand Slam-turnering må uansett alle motstandere slås.

Og skulle han trosse spådommene og nok en gang vinne, så vil det bli den laveste rangerte vinneren i French Open siden Nadal tok sin første tittel i 2005.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal