Hopperen Daniel Forfang ga opp etter slankepress - gikk opp 30 kilo

Daniel Forfang la i 2006 opp som skihopper fordi slankepresset ble for stort. Han skjønner godt at Johan Remen Evensen ikke orker mer.

Daniel Forfang

Til venstre: Daniel Forfang har her vunnet Ski Jumping Grand Prix i Innsbruck i 2004. Han var langt lettere enn han trivdes med. Til høyre: Samme mann i sommeren 2011. Nå lever han et helt vanlig liv, og spiser det han har lyst på.

Foto: Erik Eikebrokk / REUTERS/iltempo.no

Remen Evensen

Her kunngjør Johan Remen Evensen at han legger opp som skihopper. Han har i skrivende stund verdensrekord med et hopp på 246,5 meter i Vikersund i 2011.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

– For min del handlet det om å spise minst mulig over lengst mulig tid. Akkurat som Johan, kjente jeg det veldig godt. Til slutt sa kroppen fra om at dette ikke gikk lenger, sier den tidligere landslagshopperen Daniel Forfang til NRK.no.

Det er gått fem og et halvt år siden han la opp. Han har vært aktiv i hoppmiljøet i Trondheim stort sett hele veien etterpå, som trener. Men å hoppe på ski igjen på øverste nivå var aldri aktuelt for Forfang. Til det var han for lei av å kjempe mot nåla på badevekta.

Evensen klandrer ingen

Og hans historie minner mye om den Remen Evensen fortalte det norske folk på mandagens pressekonferanse.

– Kroppen har fått nok, derfor legger jeg opp. Det er som om kroppen sier «nå mr. Evensen har du vært under et hardt kjør litt for lenge», sa Evensen.

Verdensrekordholder Evensen presiserte mandag at han hadde fått all mulig hjelp fra blant annet Olympiatoppen når det gjelder ernæring, men at kroppen hans rett og slett ikke passer for hopp.

VIDEO: Anders Jacobsen forstår Johan Remen Evensen

Video Anders Jacobsen forstår Remmen Evensen

Anders Jacobsen forstår Remen Evensen

Kunne ikke spise seg mett

Da Forfang la opp gikk han til frontalangrep på sporten han var en stigende stjerne i. Slankepresset var for stort - hjelpen var for dårlig for dem som slet, mente han.

Han har moderert seg nå. Og han vil ikke gå så langt som å si at hoppsporten har et stort problem. Han mener det er noen få som sliter.

– Mange hoppere kan spise seg mette og likevel holde vekta lav nok, sier han.

– Kunne du selv spise deg mett da du var aktiv på øverste nivå?

– Nei. Men jeg var jo litt ekstrem. Jeg har gått opp 30 kilo, men folk sier ikke at jeg er tykk. Nå er jeg 184 centimeter høy og veier 93 kilo. På mitt letteste var jeg like høy og veide 61,7 kilo.

Vil ha BMI-debatt

Det gir en BMI på 18,2. Kroppsmasseindeksen tilsier dette at man er undervektig. Men BMI gir ikke nødvendigvis det riktige svaret, mener Forfang. Selv om han selv synes det til slutt ble uutholdelig å holde seg så tynn.

– Folk er forskjellig satt sammen. Jeg er ikke sikker på om BMI er det riktige å bruke, sier han.

Etterpå har det kommet reviderte vektregler, som Forfang mener har gjort ting bedre. Men likevel: hopping på øverste nivå er ikke for alle, sier han.

– Noen blir skihoppere, andre blir sleggekastere. Sånn er det bare. Men det er viktig å presisere at det bare er på det ypperste nivået at vekta har noe å si.

Kanskje ikke så rart når man har levd på et halvt eple til frokost, en lett salat til lunsj, salat med kylling til middag og et knekkebrød til kvelds - i tillegg til litervis av vann og kaffe.

Daniel Forfang til Nordlys om hvorfor han la opp i 2006

Kroppen oppførte seg rart

Som hopptrener frem til nylig og bror til den lovende juniorhopperen Johan Forfang har han fortsatt god innsikt i sporten. Daniel Forfang tror ikke vektproblemet er stort innen hoppsporten, men at personer med lav forbrenning og personer som i utgangspunktet har «har en kropp som skal være større» kan få problemer med å holde seg lett nok.

Vanlig konkurransevekt for Forfang var 65 kilo. Etter å ha holdt seg for tynn over tid, ble kroppen til Forfang «veldig rar», ifølge ham selv.

– Jeg kunne få skikkelige væskeansamlinger i kroppen etter å ha spist, og dermed raskt gå opp mange kilo. Slike opplevelser hadde jeg underveis, fordi jeg presset kroppen min, sier han, og kommer med et eksempel:

– En gang jeg var med i hoppuka og skulle hoppe nyttårshopprennet kjente jeg meg hoven i hele kroppen, og hoppdressen var plutselig for trang. Det var ingen god følselse, sier han.

Video Sundgot-Borgen mener hoppsporten er utsatt

Sundgot-Borgen mener hoppsporten er utsatt

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal