Hopp til innhold

– IAAF fryktet for russiske utøveres liv

Allerede i 2009 skal det Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ha visst om så alvorlig doping i Russland, at de fryktet for utøvernes liv.

Russia Doping Pierre Weiss

VISSTE MYE: Tidligere generalsekretær i IAAF, Pierre Weiss, mente prøver viste at Russland brukte doping i mengder som var livsfarlige.

Foto: Michael Sohn / Ap

I november ble det avgjort at Russlands utestenges fra all friidrett på ubestemt tid, etter at WADA la frem sin rystende rapport om doping og korrupsjon i landet. IAAF-president Sebastian Coe kalte det hele en «skamfull oppvekker».

Nyhetsbyrået AP har, via en anonymisert kilde i IAAFs antidoping-program, fått tilgang til en rekke interne dokumenter, brev og e-poster.

Der kommer det frem at Det internasjonale friidrettsforbundet skal ha vært klar over de omfattende dopingproblemene til Russland lenge før WADAs rapport. Ifølge dokumentene, oppdaget de dette så tidlig som i 2009.

Fryktet for helse og liv

Det samme året tok IAAF i bruk et nytt system for testing av blod, og resultatene vakte straks interesse hos ansatte ved laboratoriet, men prøvene i seg selv, skal ikke ha vært nok til sanksjoner.

Lamine Diack

VAR PRESIDENT: Tidligere IAAF-president Lamine Diack skal tidlig ha fått vite om Russlands omfattende doping.

Foto: GREG BAKER / Afp

«De russiske utøvernes blodverdier, er nå så alvorlige og blir ikke noe bedre (kanskje de til og med bli verre), og øyeblikkelige og drastiske handlinger er nå nødvendig,» skrev IAAFs generalsekretær fra 2006-2011, Pierre Weiss, i et brev til den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnisjev i oktober 2009.

«Ikke bare jukser disse utøverne, men disse blodverdiene setter helsen, og til og med livene deres i veldig stor fare.» skrev han videre, og forklarte at IAAF aldri hadde registrert høyere verdier, refererer AP.

Weiss skrev også at han mente at flere av prøvene fra VM i 2009, tydelig indikerte bloddoping eller bruk av EPO. Dokumentene skal også vise hvordan IAAF kjempet mot Russland, og forsøkte å få friidrettsledere til å ta grep. Men at de likevel vurderte å skjule dopingtatte utøvere og sanksjonene de fikk.

Problemene vokste og i 2011 satte IAAF i gang sin egen etterforskning. I dag sier talsmann Chris Turner, at en rekke utøvere er offentlig utestengt på grunn av dette.

– 42 prosent dopet under OL

AP har fått bekreftet at brevene de har fått tilgang til, er ekte. De lister opp flere funn:

 • IAAF ville skjule «mindre-kjente» dopingtatte utøvere før London-OL i 2012, men at det ville bli vanskelig å gjøre det samme med de beste utøverne. Russlands Balakhnisjev og IAAF hevder dette aldri ble praktisert.
 • Tidligere IAAF-president Lamine Diack estimerte at 42 prosent av testede eliteutøvere i Russland var dopet, i en intern briefing etter OL i 2012.
 • Etter VM i 2009, fortalte generalsekretær Weiss til Balakhnisjev at sju av utøverne ikke ville fått deltatt i VM, hvis IAAF hadde de samme reglene som en del andre idretter opererer med.

Ny rapport torsdag

Den andre delen av WADAs rapport, kommer torsdag denne uken. Dick Pound har varslet flere rystende avsløringer.

– Vi har hele tiden sagt vi hadde problemer med Russland. Men vi hadde ikke bevis nok. WADA har funnet ut mer enn vi klarte, sier Weiss til AP.

Siste nytt

 • Newcastle vant 8-0(!)

  Sheffield United fikk et realt mareritt da laget tapte 0-8 hjemme for Newcastle i Premier League søndag kveld.

  Dermed sikret Newcastle sin tredje seier på seks kamper denne sesongen, og klatret opp til 8.-plass på Premier League-tabellen.

  Nyopprykkede Sheffield United står på sin side med bare ett fattig poeng, som laget skaffet seg i 2-2-kampen hjemme mot Everton i fjerde serierunde.

  Sean Longstaff startet scoringsfesten for gjestene etter 21 minutter, før Dan Burn doblet ti minutter senere. Sven Botman sikret 3-0-ledelse til pause.

  Etter hvilen fortsatte Callum Wilson, Anthony Gordon, Miguel Almirón og Bruno Guimarães målshowet, før Alexander Isak fastsatte resultatet med tre minutter igjen på klokken.

  Gary Lineker lot seg også bite merke i Newcastles maktoppvisning.

  – Åtte mål, åtte forskjellige målscorere. Det kan umulig ha skjedd før i Premier League, skrev han på X/Twitter.

  Det ga også statistikktjenesten Opta ham rett i. Bare Chelsea mot Aston Villa i 2012 og Manchester United mot Southampton i 2021 har hatt sju forskjellige målscorere i en kamp. (NTB)

  UDLbA5QUqkw
  Foto: AP
 • HamKam klarte bare ett poeng mot ti mann

  HamKam spilte elleve mot ti i over en omgang, men klarte bare 1-1 mot Sarpsborg i Eliteserien i fotball.

  Med det ene poeng er HamKam oppe i 24 poeng og holder 11.-plassen, mens Sarpsborg har ti poeng mer på sin sjuendeplass.

  Gjestene fikk en pangstart på kampen da Victor Torp fikk skyte fra god posisjon etter at hjemmelaget ikke klarte å klarere skikkelig. Etter et drøyt kvarter sto det 0-1.

  Det ble etter hvert mye Sarpsborg på Briskeby, uten at HamKam klarte å skape noe som helst, men ett minutter før pause røk Niklas Sandberg på en utvisning. Han fikk rødt kort direkte etter en stygg takling bakfra mot Morten Bjørlo med knottene først.

  – Vi må legge en litt annen plan i 2. omgang med en mann mindre, sa Sarpsborg Bjørn Inge Utvik til TV 2.

  Etter fem minutter hadde Moses Mawa utlignet til 1-1 da han dukket opp på bakre stolpe på Jens Martin Gammelbys pasning gjennom feltet fra spiss vinkel.

  HamKams tallmessige overtak førte til at kampen endret karakter utover i 2. omgang, men uten at hjemmelaget kom til flere mål. Sarpsborg virket faktisk noe friskere mot slutten og skapte en del farligheter. (NTB)

  Eliteserien 2023: Hamkam - Sarpsborg 08
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Haugesund må fortsatt vente på seier etter uavgjort mot Odd

  Haugesund tatt bare tre poeng på de åtte siste kampene. Søndag ble det 1-1 borte mot Odd i Skien. Derfor holder laget kvalifiseringsplassen med sine 21 poeng.

  Det tok litt før kampen kom skikkelig i gang. Den første halvtimen foregikk uten særlige sjanser til noen av lagene. Det ble kun skapt et par farligheter til hver av lagene før hvilen.

  Åtte minutter ut i den andre omgangen sjokkerte gjestene Odd. Laget gikk forrykende ut og trykket på, og fikk skapt en rekke hjørnespark. Det var etter en corner at Daan Huisman satte 1-0 til Haugesund. Ballen ble liggende på streken etter en heading fra Ulrik Fredriksen, og Huisman var våkent framme.

  Hjemmelaget klarte derimot å krige seg inn i kampen igjen etter et par taktiske bytter. Etter 73 minutter utlignet Espen Ruud for Odd. Veteranen klinket til på Josef Baccay pasning og satte ballen oppe i vinkelen med venstrebeinet. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2023: Lillestrøm - Rosenborg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Insekts-«buzz» i Formel 1 00:46
Neste