Hopp til innhold

– IAAF fryktet for russiske utøveres liv

Allerede i 2009 skal det Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ha visst om så alvorlig doping i Russland, at de fryktet for utøvernes liv.

Russia Doping Pierre Weiss

VISSTE MYE: Tidligere generalsekretær i IAAF, Pierre Weiss, mente prøver viste at Russland brukte doping i mengder som var livsfarlige.

Foto: Michael Sohn / Ap

I november ble det avgjort at Russlands utestenges fra all friidrett på ubestemt tid, etter at WADA la frem sin rystende rapport om doping og korrupsjon i landet. IAAF-president Sebastian Coe kalte det hele en «skamfull oppvekker».

Nyhetsbyrået AP har, via en anonymisert kilde i IAAFs antidoping-program, fått tilgang til en rekke interne dokumenter, brev og e-poster.

Der kommer det frem at Det internasjonale friidrettsforbundet skal ha vært klar over de omfattende dopingproblemene til Russland lenge før WADAs rapport. Ifølge dokumentene, oppdaget de dette så tidlig som i 2009.

Fryktet for helse og liv

Det samme året tok IAAF i bruk et nytt system for testing av blod, og resultatene vakte straks interesse hos ansatte ved laboratoriet, men prøvene i seg selv, skal ikke ha vært nok til sanksjoner.

Lamine Diack

VAR PRESIDENT: Tidligere IAAF-president Lamine Diack skal tidlig ha fått vite om Russlands omfattende doping.

Foto: GREG BAKER / Afp

«De russiske utøvernes blodverdier, er nå så alvorlige og blir ikke noe bedre (kanskje de til og med bli verre), og øyeblikkelige og drastiske handlinger er nå nødvendig,» skrev IAAFs generalsekretær fra 2006-2011, Pierre Weiss, i et brev til den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnisjev i oktober 2009.

«Ikke bare jukser disse utøverne, men disse blodverdiene setter helsen, og til og med livene deres i veldig stor fare.» skrev han videre, og forklarte at IAAF aldri hadde registrert høyere verdier, refererer AP.

Weiss skrev også at han mente at flere av prøvene fra VM i 2009, tydelig indikerte bloddoping eller bruk av EPO. Dokumentene skal også vise hvordan IAAF kjempet mot Russland, og forsøkte å få friidrettsledere til å ta grep. Men at de likevel vurderte å skjule dopingtatte utøvere og sanksjonene de fikk.

Problemene vokste og i 2011 satte IAAF i gang sin egen etterforskning. I dag sier talsmann Chris Turner, at en rekke utøvere er offentlig utestengt på grunn av dette.

– 42 prosent dopet under OL

AP har fått bekreftet at brevene de har fått tilgang til, er ekte. De lister opp flere funn:

  • IAAF ville skjule «mindre-kjente» dopingtatte utøvere før London-OL i 2012, men at det ville bli vanskelig å gjøre det samme med de beste utøverne. Russlands Balakhnisjev og IAAF hevder dette aldri ble praktisert.
  • Tidligere IAAF-president Lamine Diack estimerte at 42 prosent av testede eliteutøvere i Russland var dopet, i en intern briefing etter OL i 2012.
  • Etter VM i 2009, fortalte generalsekretær Weiss til Balakhnisjev at sju av utøverne ikke ville fått deltatt i VM, hvis IAAF hadde de samme reglene som en del andre idretter opererer med.

Ny rapport torsdag

Den andre delen av WADAs rapport, kommer torsdag denne uken. Dick Pound har varslet flere rystende avsløringer.

– Vi har hele tiden sagt vi hadde problemer med Russland. Men vi hadde ikke bevis nok. WADA har funnet ut mer enn vi klarte, sier Weiss til AP.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal