NRK Meny
Normal

– IAAF fryktet for russiske utøveres liv

Allerede i 2009 skal det Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal ha visst om så alvorlig doping i Russland, at de fryktet for utøvernes liv.

Russia Doping Pierre Weiss

VISSTE MYE: Tidligere generalsekretær i IAAF, Pierre Weiss, mente prøver viste at Russland brukte doping i mengder som var livsfarlige.

Foto: Michael Sohn / Ap

I november ble det avgjort at Russlands utestenges fra all friidrett på ubestemt tid, etter at WADA la frem sin rystende rapport om doping og korrupsjon i landet. IAAF-president Sebastian Coe kalte det hele en «skamfull oppvekker».

Nyhetsbyrået AP har, via en anonymisert kilde i IAAFs antidoping-program, fått tilgang til en rekke interne dokumenter, brev og e-poster.

Der kommer det frem at Det internasjonale friidrettsforbundet skal ha vært klar over de omfattende dopingproblemene til Russland lenge før WADAs rapport. Ifølge dokumentene, oppdaget de dette så tidlig som i 2009.

Fryktet for helse og liv

Det samme året tok IAAF i bruk et nytt system for testing av blod, og resultatene vakte straks interesse hos ansatte ved laboratoriet, men prøvene i seg selv, skal ikke ha vært nok til sanksjoner.

Lamine Diack

VAR PRESIDENT: Tidligere IAAF-president Lamine Diack skal tidlig ha fått vite om Russlands omfattende doping.

Foto: GREG BAKER / Afp

«De russiske utøvernes blodverdier, er nå så alvorlige og blir ikke noe bedre (kanskje de til og med bli verre), og øyeblikkelige og drastiske handlinger er nå nødvendig,» skrev IAAFs generalsekretær fra 2006-2011, Pierre Weiss, i et brev til den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnisjev i oktober 2009.

«Ikke bare jukser disse utøverne, men disse blodverdiene setter helsen, og til og med livene deres i veldig stor fare.» skrev han videre, og forklarte at IAAF aldri hadde registrert høyere verdier, refererer AP.

Weiss skrev også at han mente at flere av prøvene fra VM i 2009, tydelig indikerte bloddoping eller bruk av EPO. Dokumentene skal også vise hvordan IAAF kjempet mot Russland, og forsøkte å få friidrettsledere til å ta grep. Men at de likevel vurderte å skjule dopingtatte utøvere og sanksjonene de fikk.

Problemene vokste og i 2011 satte IAAF i gang sin egen etterforskning. I dag sier talsmann Chris Turner, at en rekke utøvere er offentlig utestengt på grunn av dette.

– 42 prosent dopet under OL

AP har fått bekreftet at brevene de har fått tilgang til, er ekte. De lister opp flere funn:

 • IAAF ville skjule «mindre-kjente» dopingtatte utøvere før London-OL i 2012, men at det ville bli vanskelig å gjøre det samme med de beste utøverne. Russlands Balakhnisjev og IAAF hevder dette aldri ble praktisert.
 • Tidligere IAAF-president Lamine Diack estimerte at 42 prosent av testede eliteutøvere i Russland var dopet, i en intern briefing etter OL i 2012.
 • Etter VM i 2009, fortalte generalsekretær Weiss til Balakhnisjev at sju av utøverne ikke ville fått deltatt i VM, hvis IAAF hadde de samme reglene som en del andre idretter opererer med.

Ny rapport torsdag

Den andre delen av WADAs rapport, kommer torsdag denne uken. Dick Pound har varslet flere rystende avsløringer.

– Vi har hele tiden sagt vi hadde problemer med Russland. Men vi hadde ikke bevis nok. WADA har funnet ut mer enn vi klarte, sier Weiss til AP.

Siste nytt

 • Overtar som tysk landslagssjef

  Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

 • Gerrard kan bli Rangers-manager

  Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

  SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag