– Flere har sagt at jeg minner om Bolt

MOSKVA/OSLO (NRK.no): Nigerianske Blessing Okagbare er omtalt som Afrikas stolthet og lanseres som den kvinnelige utgaven av Usain Bolt.

Okagbare og Bolt

Blessing Okagbare er på god vei til 200-meterfinale i friidretts-VM, mens Usain Bolt allerede har sikret seg et gull i mesterskapet. – Okagbare er høy, har bra toppfart og et flott steg. Hun minner om Bolt, mener tidliger sprinter John Ertzgaard.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/ALEXANDER NEMENOV / Afp

Blessing Okagbare

Blessing Okagbare satte ny afrikansk rekord på 100-meter i juli, og gikk inn i friidretts-VM som en av favorittene.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

– Det er flere som har sagt at jeg minner om Usain Bolt. At noen sier det, er en stor ære. Bolt er en stor atlet, ekstremt begavet. At noen sier at jeg er i nærheten av det han har, er en stor ære for meg, sier Blessing Okagbare til NRK.no.

Den tidligere landslagssprinteren John Ertzgaard er en av dem som har dratt sammenligningen mellom Okagbare og Bolt.

– Hun er høy, har bra toppfart og et flott steg. Hun er fortsatt litt uslepen, men hun minner om ham. Jeg tenker at hun kan bli den kvinnelige Bolt, sier Ertzgaard til NRK.no.

Vil bli som Bolt

Torsdag morgen tok Okagbare seg enkelt videre til semifinalen på 200-meter ved å vinne sitt forsøksheat.

Etter løpet spurte NRK.no 24-åringen om Usain Bolt-sammenligningen, og spørsmålet ble besvart med et stort smil.

Usain Bolt shower

Usain Bolt har de dominerte i sprintøvelsene de siste årene. John Ertzgaard mener Blessing Okagbare kan bli samme type på kvinnesiden.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

– Jeg jobber faktisk for å komme dit, for å bli en Usain Bolt, sier hun.

Knuste 14 år gammel rekord

Okagbare har lenge blitt omtalt som en talentfull sprinter, men har slitt med å ta steget helt opp til medaljenivå. Under London-OL i fjor skuffet 24-åringen i 100-meter finalen, men juli i år fikk hun en form for revansje.

Under et stevne i samme by bedret hun den afrikanske rekorden på 100-meter to ganger. Først slo hun Gloria Alozies 14 år gamle rekord på 10,90 med fire hundredeler, for så å forbedre rekorden med enda sju hundredeler til 10,79.

– Jeg ser en verdensmester i henne og jeg ber for at hun klarer det i VM i Moskva. Å sette rekord er alltid fantastisk. Jeg gratulerer, uttalte den nigerianske statsguvernøren Dr. Emmanuel Uduaghan etter rekordløpet ifølge Vanguard.

Flere enn guvernøren hentet frem store ord om 24-åringen.

– Blessing er Afrikas stolthet for øyeblikket, og Nigeria er heldig som har en slik utøver, uttalte Godwin Agibor, styreleder i den nigerianske fotballklubben Warri Wolves.

Blessing Okagbare

Blessing Okagbare sikret seg VM-sølv i lengde etter et hopp på 6,99 meter, men det tøffe konkurranseprogrammet har kostet. – Beina er ikke så bra, sier hun.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Rekordløpene gjorde henne til en av medaljefavorittene på sprintøvelsene i mesterskapet, men 100-meteren endte med en skuffende sjetteplass.

Tok VM-sølv i lengde

Nå er Okagbare på god veil til 200-meterfinalen, men den nigerianske friidrettsutøveren har allerede sikret seg en sølvmedalje i friidretts-VM i Moskva. For hun kan mer enn å løpe fort.

Søndag kveld hoppet hun seg til sølv i kvinnenes lengdekonkurranse, Nigerias første VM-medalje på 14 år.

Okagbare innrømmer at hun kjenner det hektiske øvelsesprogrammet i beina.

– Beina er ikke så bra. Jeg startet med konkurranser den første dagen, men jeg visste hva jeg meldte meg på. Jeg skal komme meg gjennom det, sier hun.

Og noen 200-meterfinale vil hun foreløpig ikke snakke om.

– Jeg tar et steg og et heat av gangen. Jeg kan ikke tenke på kvalifisering, semifinale og finale på en gang. Det er for mye for hodet mitt å håndtere, sier hun.

Må prioritere

John Ertzgaard, 2002

John Ertzgaard mener Okagbare må satse fullt og helt på sprintøvelsene om hun skal nå Bolt-nivå.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Om det skulle endte med medalje på 200-meteren, er det likevel et stykke frem til å dominere som Bolt. Skal Okagbare bli en sprintdronning, mener Ertzgaard at hun må velge bort lengde.

– Det er færre og færre som kombinerer øvelser. Skal hun bli best må hun nok prioritere. Hadde jeg vært i hennes sko ville jeg gått for sprint, sier han.

Og Okagbare selv er ennå ikke sikker på hvilke konkurranser hun vil bedrive i fremtiden.

– Jeg vil gjøre alle tre øvelsene, jeg har talent til det, men det er ikke lett. Jeg vil gjennom det i dette mesterskapet, så får vi se hva fremtiden bringer. Hvis du vet hva du vil og vil oppnå noe, må du være klar. Vi får se hva som skjer, sier hun.

Holder Okagbare seg frisk og skadefri, kan det bli mye nigeriansk jubel i årene som kommer. Tross hennes 24 år er det fortsatt tid til å bli bedre, mener Ertzgaard.

– Hun er fortsatt på rett side av kalenderen, og det trenger ikke kreve mer enn en god treningsvinter med det grunnlaget hun har. Hun har mye ressurser rundt seg og mildt sagt en habil trener i John Smith. Dette kan bli veldig, veldig bra, mener Ertzgaard.

Siste nytt

 • Sæternes ferdig i Sandnes Ulf

  Bengt Sæternes (44) får ikke ny kontrakt som hovedtrener i Sandnes Ulf etter årets sesong. Sandnes-klubben vil i stedet finne en ny hovedtrener fra 2020. Sæternes tok over treneransvaret etter nedrykket fra eliteserien i 2014.

  Bengt Sæternes
  Foto: Helge Hundeide
 • Kristiansund henter Godset-spiss

  Kristiansund henter Amahl Pellegrino fra Strømsgodset. Torsdag undertegnet 29-åringen en kontrakt med KBK som strekker seg ut 2021-sesongen.

  Samtidig selger KBK en annen spiss. Kristoffer Hoven ble torsdag klar for 1. divisjonsklubben Sogndal.

  Amahl Pellegrino
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Bekrefter brudd for Shala

  Vålerenga bekrefter at Herolind Shala har pådratt seg et brudd i underarmen etter han landet uheldig på onsdagens trening.

  Det er foreløpig usikkert hvor lenge midtbanespilleren er ute, men han skal til videre undersøkelser førstkommende mandag.

  Herolind Shala
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal