Hopp til innhold

– Andreas har vært en Gud for oss

SOTSJI (NRK.no): Andreas Håtveit (27) legger opp med en sur fjerdeplass, men får mye av æren for at twintip har gått fra ingenting til å bli en av OLs råeste idretter.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit flyr over de russiske fjellene. Han landet på fjerdeplass, men etterpå skrøt konkurrentene ham opp i skyene.

Foto: Sergei Grits / Ap

– Han har vært en stor inspirasjon for meg. Han har vært en Gud for oss i denne sporten, en av de beste gjennom tidene. Han har gjort så mye for fristil, sier gullvinner Joss Christensen om Andreas Håtveit.

Både Christensen og resten av medaljørene måtte ta av seg beanie-hatten for Håtveit da han la skiene på hylla for godt etter fjerdeplassen på torsdag.

En forvandlet idrett

Nicholas Goepper

Bronsevinner Nicholas Goepper har sett opp til Andreas Håtveit i en årrekke.

Foto: Gero Breloer / Ap

Da nordmannen begynte med twintip-ski som 14-åring, var toveis-skiene akkurat oppfunnet. Nå er sporten på et helt annet nivå: Det er OL-gren for første gang, og vinnerrunnet på torsdag inneholdt blant annet en av de vanvittige triple cork-triksene.

Det kan man takke en kristen 27-åring fra Hallingdalen for, mener verdens beste kjørere.

– Andreas er en av de kuleste fyrene i fristilsporten, han er en fantastisk rollemodell. Jeg ser opp til ham som en bror. Det ville vært fantastisk kult å ha ham på podiet sammen med meg, for han kjørte fantastisk. Nå har han familie og beveger seg videre til den neste delen av livet sitt, sier bronsevinner Nicholas Goepper til NRK.no.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit var i perlehumør til tross for den sure fjerdeplassen. Det er imponerende.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Har egen løype i hagen

Norske Aleksander Aurdal stod med stjerner i øynene og skrøt av Håtveit etter rennet.

– Det er en grunn til at han blir kalt en legende, sier Aurdal til NRK.no.

Håtveit er et forbilde på mange måter, ikke minst fordi han er en ekstremt seriøst idrettsutøver. Mens andre fristilkjørere har vært ute og festet, har avholdsmannen Håtveit vært ute og trent.

Han har bygget en egen slopestyleløype med kunstsnø i hagen så han kan ha over 300 døgn snøtrening i året.

– Han tar konkurransekjøring så seriøst, og det har han gjort de siste ti åra. Jeg var en stor fan av Andreas da jeg begynte å kjøre, og det er ikke overraskende at han nesten tar en medalje her. Det er beundringsverdig, sier Aurdal.

– Men først og fremst er han en kjempekar og et bra menneske. Vi setter mer pris på det enn at han er en bra kjører, vi som reiser rundt i verden med ham. Jeg unner ham alt godt, sier det norske talentet.

Twintip-kjøreren kan trene hjemme i hagen. Det har gjort ham til én av verdens beste.

VIDEO: Sjekk ut en av grunnene til at Andreas Håtveit er blitt en av verdens beste: Egen skipark i hagen hjemme! Foto: Torje Bjellaas.

Føler med Håtveit

Gullvinner Joss Christensen syntes synd på Håtveit, som var 0,6 poeng fra bronsen i sitt aller siste renn.

– Uff, ja, jeg så det. Det er hardt! Han er så nære. Jeg kan bare forestille meg hvordan det føles. Men han er alltid så gira, så han lar seg nok ikke irritere av det. Han er bare glad for å stå på ski og ha det gøy, og det er noe av det som gjør ham så spesiell, sier Christensen til NRK.no.

Amerikaneren har rett, for da Håtveit gikk gjennom pressesonen, var det med et svært smil over hele ansiktet. Han tok seg god tid med journalistene, vitset og lo.

– Jeg er fornøyd. Stoka! gliste Håtveit da NRK.no spurte hva han syntes om den sure fjerdeplassen.

Andreas Håtveit endte på fjerde-plass i dagens Slopestylefinale. Etter 10 år som proffkjører var dette hans siste konkurranse.

VIDEO: Se det herlige intervjuet med mannen som nekter å deppe, Andreas Håtveit. Foto: Jørn Tveter. Reporter: Christian Nilssen.

– Han har vært enormt stor

Landslagstrener Christopher Frankum mener den nesten utrolig positive innstillingen til 27-åringen har vært med å forme fristilidretten.

– I dag står Joss Christensen på toppen og vet han har vunnet, og gjør like gjerne et så rått run én gang til. Det beskriver litt av identiteten til denne sporten, det handler om å ha det gøy, vise seg fram og kose seg på ski.

– Hva har Andreas Håtveit betydd for denne sporten?

Christopher Frankum

Landslagstrener Christopher Frankum.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Han har vært enormt stor. Det er som de amerikanerne på toppen i dag sier, han har vært forbildet deres siden de startet å kjøre ski. Han har vært i miljøet i ti år, og har prestert på toppnivå i ti år. Åtte X Games-medaljer og utallige andre pallplasseringer, det er helt utrolig at noen greier å holde koken så lenge. Han har betydd utrolig mye for sporten globalt, og i tillegg inspirert veldig mange nordmenn, sier landslagstreneren, som var storfornøyd med at Norge hadde tre mann i finalen.

Imponert over unggutta

Andreas Håtveit er begeistret over hvor langt idretten hans er kommet, i hvert fall når han ser hva de unge medaljevinnerne presterte i Sotsji på torsdag.

– Det de gjør er helt vilt ass, de gutta er unge og gira. Jeg kjenner at jeg skulle hatt litt mer testosteron i blodet for å gidde å sette de triksene på samme måten som de gutta. De kjører hardt, sier Andreas Håtveit med et skikkelig Andreas Håtveit-glis.

– Hva synes du om at de andre mener du er en legende?

– Det har vært ganske mange år nå, det er ti år siden jeg begynte som proff. Jeg har vunnet det meste som er å vinne. Så jeg sier bare takk. Det er koselig å høre.

– Hva synes du om å være et forbilde for de andre?

– Jeg har vært det kanskje, men nå vet jeg ikke. Men jo, det kan godt hende. Sånne ting tenker jeg ikke på. Jeg bare står på ski og har det fett, jeg, sier Håtveit lattermildt.

Andraes Håtveit med sønnen

Andreas Håtveit er familiefar, kristen og avholdsmann. Foto: Torje Bjellaas.

Vil fortsette å bygge hopp

Nå skal han trekke seg tilbake fra toppidretten, men han kommer til å fortsette i idretten. Håtveit har bygget en egen slopestyle-løype i hagen, og den kommer han til å opprettholde så lenge yngre kjørere har glede av det.

– Det er veldig mye jobb, men jeg håper at vi kan ha den oppe hvis det er interesse. Jeg er gira på, jeg elsker å bygge hopp og styre istand til show, sier Håtveit.

– Jeg regner med at jeg ikke ligger mye på latsiden. Steike! Jeg har jo kone og barn, også blir det arbeid hjemme. Jeg må jo betale ned på hus og båt og bil. Så jeg må legge meg i sela, gliser han.

Siste nytt

 • Macron rekker trolig ikke å svømme i Seinen før OL

  Den franske presidenten Emmanuel Macron vil bevise at Seinen er trygg å svømme i, men får det sannsynligvis ikke til før OL.

  Det kom fram i en uttalelse fra det franske presidentkontoret.

  Seinen skal brukes til åpningsseremonien, svømmekonkurransene i åpent vann og svømmedelen av triatlon-konkurransene.

  Men fram mot OL har det vært fokus på vannkvaliteten i elven som renner gjennom den franske hovedstaden. Ifølge lokale myndigheter er elven trygg, men flere målinger har vist at det har vært problemer med innholdet av E. coli-bakterier.

  Derfor har flere franske politikere hoppet i vannet for å motbevise skeptikerne. Tidligere i uken testet den franske idrettsministeren Amelie Oudea-Castera og Paris-ordfører Anne Hidalgo forholdene.

  Macron hadde ikke mulighet til å delta på svømmeturen, men vil gjøre det på et senere tidspunkt.

  – Han har ikke nødvendigvis mulighet til det før de olympiske lekene, sa talspersonen på en pressekonferanse fredag.

  Fredag uttalte også ordføreren i Paris' kontor at Seinen hadde bestått vannkvalitetstester seks dager på rad, og at elven dermed er klar for de olympiske øvelsene.

  Skulle vannkvaliteten gå ned, vil arrangørens «plan B» være å utsette øvelsene i noen dager eller flytte de lengre øvelsene til Vaires-sur-Marne, som er en elv øst for Paris.

  Lekene i Paris går av stabelen 26. juli og varer fram til 11. august.

  eMyvvn90JdE
  Foto: AP
 • KFUM sjokkerte Molde – utrolig rekke fortsatte

  KFUM Oslo tok en svært overraskende 3-2-seier borte mot Molde lørdag kveld.

  Matchvinner Johannes Nuñez er i fyr og flamme om dagen, og scoret enda en gang på bortebane. Det var den syvende bortekampen på rad med scoring for spissen.

  – Syv på rad ja. Folk sier det er historie. Første sesongen min i Eliteserien, så å skape historie er veldig stort for meg, sier Nuñez til NRK.

  Men det var Molde som tok ledelsen ved Mathias Fjørtoft Løvik etter 20 minutter.

  Kun to minutter senere svarte KFUM. Håkon Hoseth avsluttet fra skrått hold, via rumpa til Petter Nosa Dahl og i mål.

  Og KFUM ga seg ikke med det. Ayoub Aleesami steg til værs på en corner fra Robin Rasch og headet bortelaget i ledelsen.

  Oslo-laget var nære på å øke ledelsen flere ganger tidlig i andreomgang, blant annet da Simen Hestnes skjøt via en Molde-spiller og i stolpen etter 63 minutter. Men i stedet for at Oslo-laget skulle doble ledelsen, utlignet Magnus Wolff Eikrem for Molde bare sekunder senere. Dermed stod det 2-2.

  Hjemmelaget hadde flere sjanser til å ta tilbake ledelsen sent i omgangen, men igjen var det i andre enden det smalt.

  KFUM kontret på nydelig vis. Teodor Berg Haltvik hadde et nydelig forarbeid, før han spilte frem Johannes Nuñez. Spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

  Dermed kan KFUM gå inn i lørdagskvelden som nummer seks på tabellen. Molde er nummer tre, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt.

  Molde - KFUM
  Foto: Marius Simensen / NTB
 • Absurd rødt kort og overtidsdrama i Sarpsborg

  Det endte 1-1 mellom Sarpsborg 08 og Brann, men Henrik Meister lå an til å bli den store helten på overtid for Sarpsborg 08. Ett minutt på overtid steg spissen opp på et frispark og sendte vertene i ledelsen.

  Det var Meisters femte mål på to kamper, etter at han scoret fire mål mot Rosenborg forrige runde.

  Men Brann svarte umiddelbart. Aune Heggebø ble spilt fri i boksen og kunne enkelt sette inn utligningen for bortelaget, fire minutter på overtid.

  Bare minutter før overtidsdramaet hadde Sarpsborg 08s fysioterapeut, Joao Ferreira, fått rødt kort. Det første gulet får han for drøying av spillet, før han kjeftet på dommer Marius Lien og fikk sitt andre gule.

  – Det er en ordbruk og gestikulering jeg ikke kan tillate, sier Lien til NRK om Ferreiras andre gule kort.

  – Jeg sa til dommeren at det bør være oss og ikke han som bestemmer om vi skal ut på banen og gi behandling eller ikke. Det er vi som er kvalifisert til å ta den avgjørelsen, sier Ferreira til NRK.

  Rett etter Branns redusering fikk også Sarpsborg-trener Christian Michelsen sitt andre gule for kvelden. Begge for klaging på dommer.

  Sarpsborg 08 skapte de største sjansene i førsteomgang, men Branns keeper Mathias Dyngeland holdt gjestene inne i kampen med flere gode redninger.

  Bortelaget bedret seg i andreomgang. Brann-back Joachim Soltvedt hadde muligheten i femmeteren fra skrått hold, men avslutningen gikk i nettveggen.

  Hjemmelagets Daniel Job var svært nære å ta tilbake ledelsen dypt inne i overtiden, men Brann holdt unna.

  Uavgjortresultatet gjør at Brann befinner seg på en 2. plass, seks poeng bak Bodø/Glimt. Sarpsborg 08 ligger på 8. plass.

  Sarpsborg 08
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal