NRK Meny
Normal

– Andreas har vært en Gud for oss

SOTSJI (NRK.no): Andreas Håtveit (27) legger opp med en sur fjerdeplass, men får mye av æren for at twintip har gått fra ingenting til å bli en av OLs råeste idretter.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit flyr over de russiske fjellene. Han landet på fjerdeplass, men etterpå skrøt konkurrentene ham opp i skyene.

Foto: Sergei Grits / Ap

– Han har vært en stor inspirasjon for meg. Han har vært en Gud for oss i denne sporten, en av de beste gjennom tidene. Han har gjort så mye for fristil, sier gullvinner Joss Christensen om Andreas Håtveit.

Både Christensen og resten av medaljørene måtte ta av seg beanie-hatten for Håtveit da han la skiene på hylla for godt etter fjerdeplassen på torsdag.

En forvandlet idrett

Nicholas Goepper

Bronsevinner Nicholas Goepper har sett opp til Andreas Håtveit i en årrekke.

Foto: Gero Breloer / Ap

Da nordmannen begynte med twintip-ski som 14-åring, var toveis-skiene akkurat oppfunnet. Nå er sporten på et helt annet nivå: Det er OL-gren for første gang, og vinnerrunnet på torsdag inneholdt blant annet en av de vanvittige triple cork-triksene.

Det kan man takke en kristen 27-åring fra Hallingdalen for, mener verdens beste kjørere.

– Andreas er en av de kuleste fyrene i fristilsporten, han er en fantastisk rollemodell. Jeg ser opp til ham som en bror. Det ville vært fantastisk kult å ha ham på podiet sammen med meg, for han kjørte fantastisk. Nå har han familie og beveger seg videre til den neste delen av livet sitt, sier bronsevinner Nicholas Goepper til NRK.no.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit var i perlehumør til tross for den sure fjerdeplassen. Det er imponerende.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Har egen løype i hagen

Norske Aleksander Aurdal stod med stjerner i øynene og skrøt av Håtveit etter rennet.

– Det er en grunn til at han blir kalt en legende, sier Aurdal til NRK.no.

Håtveit er et forbilde på mange måter, ikke minst fordi han er en ekstremt seriøst idrettsutøver. Mens andre fristilkjørere har vært ute og festet, har avholdsmannen Håtveit vært ute og trent.

Han har bygget en egen slopestyleløype med kunstsnø i hagen så han kan ha over 300 døgn snøtrening i året.

– Han tar konkurransekjøring så seriøst, og det har han gjort de siste ti åra. Jeg var en stor fan av Andreas da jeg begynte å kjøre, og det er ikke overraskende at han nesten tar en medalje her. Det er beundringsverdig, sier Aurdal.

– Men først og fremst er han en kjempekar og et bra menneske. Vi setter mer pris på det enn at han er en bra kjører, vi som reiser rundt i verden med ham. Jeg unner ham alt godt, sier det norske talentet.

Twintip-kjøreren kan trene hjemme i hagen. Det har gjort ham til én av verdens beste.

VIDEO: Sjekk ut en av grunnene til at Andreas Håtveit er blitt en av verdens beste: Egen skipark i hagen hjemme! Foto: Torje Bjellaas.

Føler med Håtveit

Gullvinner Joss Christensen syntes synd på Håtveit, som var 0,6 poeng fra bronsen i sitt aller siste renn.

– Uff, ja, jeg så det. Det er hardt! Han er så nære. Jeg kan bare forestille meg hvordan det føles. Men han er alltid så gira, så han lar seg nok ikke irritere av det. Han er bare glad for å stå på ski og ha det gøy, og det er noe av det som gjør ham så spesiell, sier Christensen til NRK.no.

Amerikaneren har rett, for da Håtveit gikk gjennom pressesonen, var det med et svært smil over hele ansiktet. Han tok seg god tid med journalistene, vitset og lo.

– Jeg er fornøyd. Stoka! gliste Håtveit da NRK.no spurte hva han syntes om den sure fjerdeplassen.

Andreas Håtveit endte på fjerde-plass i dagens Slopestylefinale. Etter 10 år som proffkjører var dette hans siste konkurranse.

VIDEO: Se det herlige intervjuet med mannen som nekter å deppe, Andreas Håtveit. Foto: Jørn Tveter. Reporter: Christian Nilssen.

– Han har vært enormt stor

Landslagstrener Christopher Frankum mener den nesten utrolig positive innstillingen til 27-åringen har vært med å forme fristilidretten.

– I dag står Joss Christensen på toppen og vet han har vunnet, og gjør like gjerne et så rått run én gang til. Det beskriver litt av identiteten til denne sporten, det handler om å ha det gøy, vise seg fram og kose seg på ski.

– Hva har Andreas Håtveit betydd for denne sporten?

Christopher Frankum

Landslagstrener Christopher Frankum.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Han har vært enormt stor. Det er som de amerikanerne på toppen i dag sier, han har vært forbildet deres siden de startet å kjøre ski. Han har vært i miljøet i ti år, og har prestert på toppnivå i ti år. Åtte X Games-medaljer og utallige andre pallplasseringer, det er helt utrolig at noen greier å holde koken så lenge. Han har betydd utrolig mye for sporten globalt, og i tillegg inspirert veldig mange nordmenn, sier landslagstreneren, som var storfornøyd med at Norge hadde tre mann i finalen.

Imponert over unggutta

Andreas Håtveit er begeistret over hvor langt idretten hans er kommet, i hvert fall når han ser hva de unge medaljevinnerne presterte i Sotsji på torsdag.

– Det de gjør er helt vilt ass, de gutta er unge og gira. Jeg kjenner at jeg skulle hatt litt mer testosteron i blodet for å gidde å sette de triksene på samme måten som de gutta. De kjører hardt, sier Andreas Håtveit med et skikkelig Andreas Håtveit-glis.

– Hva synes du om at de andre mener du er en legende?

– Det har vært ganske mange år nå, det er ti år siden jeg begynte som proff. Jeg har vunnet det meste som er å vinne. Så jeg sier bare takk. Det er koselig å høre.

– Hva synes du om å være et forbilde for de andre?

– Jeg har vært det kanskje, men nå vet jeg ikke. Men jo, det kan godt hende. Sånne ting tenker jeg ikke på. Jeg bare står på ski og har det fett, jeg, sier Håtveit lattermildt.

Andraes Håtveit med sønnen

Andreas Håtveit er familiefar, kristen og avholdsmann. Foto: Torje Bjellaas.

Vil fortsette å bygge hopp

Nå skal han trekke seg tilbake fra toppidretten, men han kommer til å fortsette i idretten. Håtveit har bygget en egen slopestyle-løype i hagen, og den kommer han til å opprettholde så lenge yngre kjørere har glede av det.

– Det er veldig mye jobb, men jeg håper at vi kan ha den oppe hvis det er interesse. Jeg er gira på, jeg elsker å bygge hopp og styre istand til show, sier Håtveit.

– Jeg regner med at jeg ikke ligger mye på latsiden. Steike! Jeg har jo kone og barn, også blir det arbeid hjemme. Jeg må jo betale ned på hus og båt og bil. Så jeg må legge meg i sela, gliser han.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg