NRK Meny
Normal

Hevder «Putin-venner» har stjålet 175 OL-milliarder

Russisk opposisjon kommer med sterke korrupsjonsanklager: Ifølge en ny rapport skal forretningsmenn knyttet til den russiske regjeringen ha stukket flerfoldige OL-milliarder i egen lomme.

Putin

Kritikere av Russlands president Vladimir Putin hevder at forretningsmenn knyttet til hans regjering har stjålet flerfoldige milliarder fra statskassen. Her er Putin på befaring i Sotsji i februar - ett år før lekene åpner.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Afp

Putin

Her får Vladimir Putin et innblikk i bygningsplanene for Sotsji - planer som kritikerne mener ble tildelt forretningsmenn og firmaer med bånd til regjeringen.

Foto: IVAN SEKRETAREV / Afp

Russlands pengebruk i forberedelsene til neste års vinter-OL i Sotsji har eskalert voldsomt siden russerne ble tildelt lekene i 2007.

Det er allerede kjent at prislappen kan stige til 300 milliarder kroner – nesten fem ganger så mye som planlagt.

Nå har blant andre tidligere visestatsminister Boris Nemtsov analysert Russlands forberedelser og publisert en rapport hvor det konkluderes med at Sotsji-OL er en «enorm skandale», skriver BBC.

Nemtsov er i dag leder av Russlands republikanske parti (RPR-PARNAS) og Leonid Martynyuk er medlem av den russiske solidaritetsbevegelsen.

– Manglende konkurranse og hemmelighold

Sammen hevder de at «mellom 125 og 175 milliarder kroner er stjålet fra statskassen», og at det er forretningsmenn med bånd til president Vladimir Putin som står bak.

«Vladimir Putin og hans forretningsmenn har tjent stort på manglende konkurranse og hemmelighold av kraftig økning av kostnader», heter det i rapporten.

Ifølge AFP har nesten alle byggeprosjekter i forbindelse med OL blitt gitt til firmaer som enten er eid av regjeringen eller som er eid av milliardærer med tette bånd til regjeringen.

Nemtsov

Boris Nemtsov presenterte torsdag sin rapport for russisk presse.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Nemtsov og Martynyuk holdt torsdag en pressekonferanse for russiske journalister hvor de redegjorde for funnene.

– Kostnadene for Sotsji-OL utviklet seg å bli mer enn alle arrangerte vinter-OL til sammen, sa Nemtsov under pressekonferansen.

Ønsker granskning

Nemtsov var russisk visestatsminister fra 1997-1998 og er en kjent Putin-kritiker. Ifølge AFP ble han engasjert i opposisjonen da Putin ble president i 2000, og Nemtsov har sonet flere dager i fengsel for demonstrasjoner.

Nå varsler Nemtsov at han vil prøve å få saken grundig etterforsket av russiske påtalemyndigheter.

– Å finne ut om disse milliardene ble stjålet eller ikke stjålet fra statsbudsjettet er veldig vanskelig, og det er en jobb for etterforskere, sier Nemtsov.

Russeren mener at de stjålne pengene eksempelvis kunne blitt brukt til å bygge 3000 kilometer motorvei eller tak over hodet for 800.000 russere.

Både BBC og AFP skriver at regjeringen ennå ikke har ønsket å svare på anklagene.

Tidligere kritiske rapporter fra Nemtsov er blitt avfeid av regjeringen som spekulasjoner.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM i bryting
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Strømsgodset