NRK Meny
Normal

– Kan ikke huske å ha sett styggere fall

Skrekkfallet til Thomas Morgenstern (27) ryster Arne Scheie. Den rutinerte hoppkommentatoren bruker ord som «grusomt» og «tragisk» når han beskriver ulykken.

Thomas Morgenstern falt stygt under treningsrennet i Kulm.

SE VIDEO: Thomas Morgenstern falt stygt i skiflygingsbakken i Kulm etter å ha mistet kontrollen i svevet. NRK.no advarer mot sterke bilder.

SKI-JUMP-AUT-OLY-2014-MORGENSTERN

Thomas Morgenstern klarte å bevege både armer og bein etter fallet, ifølge Herbert Leitner, som er fysioterapeut i det østerrikske laget.

Foto: AUER ERICH / Afp

– Jeg kan ikke huske å ha sett noe styggere fall noen gang. Han kommer i 100 kilometer i timen og har ikke sjans til å ta seg imot. Det er grusomt å se på, sier Arne Scheie, som har kommentert hopp på NRK siden 1971.

Ulykken skjedde da Morgenstern skulle hoppe andre treningsomgang i skiflygingsbakken i Kulm i Østerrike. Hoppstjernen ble umiddelbart fraktet fra hoppbakken i ambulanse.

– Kan skje den beste

Like etter klokken 17 kom meldingen om at Morgenstern har pådratt seg hodeskader og punktert lunge. Han er ved bevissthet og i stand til å snakke.

27-åringen blir liggende på sykehuset i Salzburg i minst 72 timer, ifølge en pressemelding publisert på Morgensterns Facebook-side.

Videobilder av ulykken viser at Morgenstern mister kontroll på venstre ski midt i svevet. I en fart på nesten 100 kilometer i timen, faller Morgenstern på ryggen midt i bakken.

Bildene viser at både treneren og hoppere snur seg bort i det hopperen treffer unnarennet.

– Det er viktig å huske at dette er en av de mest meritterte hopperne i verden – med tre OL-gull og åtte VM-gull – så dette kan skje den beste, sier Scheie.

Til tross for at Morgenstern er en av de mest rutinerte hopperne i hoppsirkuset, er han dessverre blitt kjent for å ha en del stygge fall på CV-en.

Ulykken skjer kun én måned etter at østerrikeren falt stygt i Titisee-Neustadt, men da rakk Morgenstern å komme tilbake til hoppuka.

Østerrikeren hadde også et skrekkelig fall i Kuusamo som 17-åring. Den gang forklarte Morgenstern at han var heldig som kunne fortsette hoppkarrieren.

– Er du overrasket over at dette skjer med nettopp Morgenstern?

– I motsetning til de andre hopperne, har han mange fall i løpet av karrieren. Men hvorfor det skjedde akkurat i dag, vet jeg ikke. Han er i kjempeform, gjorde en god Hoppuke og ville nå vise at han er en av verdens beste hoppere, men så skjer dette. Det er tragisk, svarer Scheie.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Arne Scheie og Johan Remen Evensen mener begge at fallet til Thomas Morgenstern er noe av det verste de har sett i en hoppbakke.

Arne Scheie og Johan Remen Evensen om skrekkfallet til Thomas Morgenstern.

– Ikke tilfeldig

NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, mener imidlertid Morgenstern hopper på en spesiell måte som gjør at han er mer utsatt for fall enn andre.

– Han hopper med mye rotasjon i kroppen, og når det funker er det ingen som slår han. Vi prøver alle å oppnå en viss rotasjon for å komme over skiene, men hvis man overdriver den så kan sånn som dette skje, sier Remen Evensen og legger til:

– Det er sikkert ikke tilfeldig at han har falt mye før. Han lever helt på grensen med tanke på det som er forsvarlig.

Remen Evensen mener mye klumper i sporet på hoppet kan være noe av årsaken til at det gikk så galt som det gjorde.

– Du ser skiene rister litt utover på hoppet, og han treffer litt feil når han tråkker fra. Han får akkurat litt for mye rotasjon fremover. Det gjør til slutt at skiene ikke klarer å holde seg oppe og da tipper han ned. Når den ene skien først har gått, har du ingenting du skulle ha sagt. Da er det bare å følge etter, sier han.

Høyt oppe på «skrekklisten»

Johan Remen Evensen

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Remen Evensen har vært utallige timer i hoppbakken gjennom karrieren, og står bak kanskje det villeste hoppet i historien da han satte verdensrekord på 246,5 meter i Vikersund, men også han beskriver fallet som noe av det verste han har sett.

– Jeg har sett mange forskjellige fall på internett og på tv, og dette er høyt oppe, sier Remen Evensen.

– Får du lyst til å gå ut i hoppbakken igjen etter sånne fall?

– Jeg tenker ikke sånn. Vi som hopper og har hoppet vet konsekvensen av det vi driver med. Det må vi leve med hver dag. Hvis man hadde blitt redd av å se et sånt hopp, hadde man ikke vært hopper i utgangspunktet, svarer han.

Herbert Leitner, som er fysioterapeut i det østerrikske laget, sier at han fikk kontakt med Morgenstern og at det går an å prate med han.

– Han er i stand til å bevege både armer og bein. Det er ganske viktig, sier Leitner.

Siste nytt

 • Christiansen klar for finale

  Henrik Christiansen svømte inn til tiden 14.35.41 og vant sitt forsøksheat på 1500 meter fri under EM i svømming kortbane torsdag. Han er dermed klar for fredagens finale.

  Nordmannen var 0.34 foran svenske Victor Johansson og Jan Micka fra Tsjekkia.

  – Det var en grei tid, men jeg kjenner at det tar på og at jeg trenger litt tid til å lade batteriene, sier han til SVT.

  Christiansen tok EM-bronse på 400 meter fri onsdag.

  Henrik Christiansen
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Markus Lie videre til semifinale

  Markus Lie er klar for semifinale på 100 meter rygg under EM i svømming. Han svømte inn til tiden 51.51, noe som holdt til en 6.-plass i sitt heat.

  – Det var godt å komme i gang, sier han til SVT.

  Markus Lie under stevne i Herning.
  Foto: Claus Fisker / AFP
 • Ny Viking-trener presenteres snart

  Denne uken har både Bjarne Berntsen og Lars Bohinen blitt lansert som ny Viking-trener. Nå varsler Viking-ledelsen at en ny trener blir presentert innen kort tid. – Vi er klare til å oversende innstillingen vår til styrene. Der skal den endelige beslutningen tas, forteller daglig leder i Viking, Eirik Henningsen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
V-cup skiskyting: Sprint kvinner
EM svømming
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Tiril Eckhoff
EM svømming