NRK Meny
Normal

Dopingtatte Dürr: – Har brukt EPO siden mai i fjor

Johannes Dürr ble sjokkert da han avla den positive dopingprøven. Tross systematisk EPO-bruk i ni måneder, hadde han testet negativt hele 14 ganger før han ble avslørt.

Düerr

Johannes Dürr hadde dopet seg i over ni måneder før han ble tatt av dopingjegerne. Østerrikeren sier han fikk sjokk da han skjønte at han var blitt avslørt.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

I et intervju med bladet Sportwoche forteller han at han begynte med det forbudte stoffet i mai i fjor.

– Det var blitt for mye for meg. Jeg hadde en god sesong bak meg, og forventningene til meg var økt. Samtidig visste jeg at jeg måtte tjene mer for å kunne forsørge familien min på en ordentlig måte.

Austrian Johannes Duerr celebrates his third place on the podium after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Johannes Dürr ble nummer tre i Tour de Ski.

– Den lille sønnen mit gråt hele tiden, og jeg fikk ikke sove. Jeg trengte å trene, og jeg så ingen annen utvei enn å dope meg, sa han.

Les saken: Monsterløpet fikk kommentatoren til å stusse: «Er han dopet?»

Vil legge alle kort på bordet

Dürr sa at han kjøpte EPO fra «en fyr fra tidligere Jugoslavia». Østerrikeren vil legge alle kort på bordet overfor myndighetene som etterforsker saken.

Den positive prøven sjokkerte ham. Han var dopingtestet 14 ganger tidligere i sesongen, alltid med negativt resultat.

– Jeg har bestått dopingprøver hvor jeg hadde brukt dobbel dose. Før OL reduserte jeg dosen til mindre enn vanlig, fordi jeg visste helt sikkert at jeg ville måtte avgi dopingprøve, sier han til bladet.

– Jeg var dum, men ikke så dum at jeg ikke skjønte at jeg ville bli testet.

Gir firedobbelt norsk i Tour de Ski?

Northug

Petter Northug hadde ingen sjanse til å følge Johannes Dürr opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Hans prøve var en av seks positive dopingprøver i Sotsji-OL, og den eneste på et uomtvistelig prestasjonsfremmende middel. Han er også den ene av de seks som har medgitt å ha dopet seg med vilje.

I og med at dopingen strekker seg tilbake til mai ifjor, vil trolig dopingen ha tilbakevirkende effekt. Det bør bety at alle Dürrs resultater denne sesongen slettes.

Med andre ord rykker trolig Petter Northug opp til en tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski, mens Sjur Røthe flyttes opp fra femte- til fjerdeplass.

Sjokkert Northug

Da Northug ble spurt om Dürrs dopinginnrømmelse, la han ikke skjul på at han var skuffet over konkurrenten.

– Jeg er skuffet. Jeg husker den siste bakken i Tour de Ski. Jeg tror ikke det var på TV, men jeg husker jeg holdt igjen ganske mye før han kom, for jeg tenkte jeg skulle være med opp og ta ham på slutten ettersom han hadde kjørt så hardt, sier Northug.

– Idet han kom i kontakt med meg, rykket han. Jeg holdt følge, og så rykket han igjen. Det var helt vill gåing, sier Northug om monsterbakken i Tour de Ski.

– Det er litt sånn at du sitter der og blir litt sjokka, legger Northug til.

Siste nytt

  • NFL-stjerne satser videre

    Den amerikanske quarterbacken Tom Brady (40) tar en ny sesong med New England Patriots i amerikansk fotball. Det melder hans agent til ESPN. Brady har vært proff i 18 år og har de fleste rekordene i NFL, blant annet med flest Super Bowl-seire (fem).

    SPO-FBN-SUPER-BOWL-LII---PHILADELPHIA-EAGLES-V-NEW-ENGLAND-PATRI
    Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma