– Det er helt sykt. Jeg vet ikke hvordan jeg får det til

Henrik Christiansen senket norgesrekorden med fire nye sekunder og svømte inn til femteplass i VM-finalen på 800 meter fri onsdag.

Finale i VM 800 meter

I MEDALJEKAMPEN: Se Henrik Christiansen sette nok en fantastisk norsk rekord.

– Det var helt utrolig. Jeg hadde ikke trodd det skulle gå så fort i det hele tatt, sier en smørblid Henrik Christiansen kun minutter etter å ha kommet ut av VM-bassenget.

Henrik Christiansen imponerte stort tirsdag, og knuste sin egen norgesrekord med over 7 sekunder i forsøket på 800 meter fri. Det gjorde at 18-åringen kvalifiserte seg til en VM-finale for første gang, med tretten hundredelers margin.

Da han snakket med NRK etter rekorden lovet han å gå for ny rekord i finalen, og 18-åringen skuffet ikke.

Allerede fra start av svømte han raskere enn gårsdagens rekord, og han slo til slutt inn på 7.45,66, over fire sekunder bedre enn gårsdagen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt sykt. Jeg vet ikke hvordan jeg får det til, sier han.

Christiansen senket norgesrekorden med 11 sekunder på to dager og med finaleprestasjonen var Christiansen bare halvannet sekund bak Mach Horton som tok bronse. Sun Yang tok gullet, mens italienste Gregorio Paltrinieri ble sølvvinner

Langt over forventningene

– Jeg har aldri vært mer imponert over Henrik enn jeg er nå. Jeg hadde håpet at han skulle sette ny pers med et halv sekund, men han kjemper om medalje. Han åpnet kjapt, men han holder distansen inn, sier NRK-ekspert Aleksander Hetland.

– Det er utrolig bra, utrolig imponerende og langt over mine forventninger, sier Hetland.

Nå er han ikke lenger bare et talent sier Hetland, og han tror de som tok medalje i dagens finale ser seg småbekymret over skulderen.

– Han er ikke bare en jypling, han er og ypper seg med de store gutta. Det er mye lettere for ham å perse med fire sek enn det er for mange av de andre der som har vært på samme nivå lenge.

Har igjen sin beste øvelse

Hetland minner også om at Christiansen har igjen 1500 meteren.

– Det er hans beste øvelse, så jeg har ganske store forventninger. Om det ikke bli finale blir jeg personlig skuffet, sier han, og uten at han vil heve forventningene, så nevner han at en tilsvarende forbedring av rekorden på 1500 meter kan føre ham rett i medaljekampen.

– Går han ti sek ned fra persen på 1500 meter, så er det der medaljen ligger, sier Hetland.

Han svømte inn til ny norsk rekord på 800 meter i VM

Se hva Christiansen sa minutter etter rekordløpet.

Siste nytt

 • Alle de norske hopperne gikk videre

  Alle de norske hopperne gikk videre til morgendagens renn, etter en lite spenstig kvalifisering.

  Halvor Egner Granerud ble beste norske og havnet på tredjeplass i kvalifiseringen, bak tyske Karl Geiger og polske Dawid Kubacki.

  Øvrig norske: Johann André Forfang ble nummer 15, Sander Vossan Eriksen nummer 24, Anders Håre nummer 30, Marius Lindvik nummer 38, Robert Johansson nummer 43 og Daniel-André Tande ble nummer 48 av de 50 som kvalifiserte seg.

  Det var i en liten periode knyttet spenning rundt Daniel-André Tande som var avhengig av at andre hoppet dårligere. Han kom seg videre han også, men freste etter at han hadde hoppet.

  – Nei, det er faktisk noe av det latterligste jeg har vært med på. Så lav fart med så mye bakvind over kulen. Det blir rett og slett for dumt, sa Tande til NRK, etter et skuffende hopp.

  Tande
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Strengere regime i toppfotballen

  Det har hopet seg opp med smittefilfeller i den norske toppfotballen de siste ukene.

  Nå gjør Norges Fotballforbund noen endringer i toppfotballens smittevernprotokoll. Det melder NFF selv i en pressemelding.

  – Vi gjør nå noen innstramminger og presiseringer i protokollene som vil gjelde i sesonginnspurten. Vi har fått god bistand fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og tar selvsagt deres innspill til følge i de oppdaterte protokollene, sier leder av konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

  Blant de nye endringene er at treningskamper nå kun tillates etter søknad. Det er også krav til negativ test før spillere kan gjenoppta trening etter symptomer på luftveisinfeksjon.

  Patrick Berg og Fredrik Bjørkan.
  Foto: Mats Torbergsen
 • Kvinnenes cupfinale flyttes ikke

  Kvinnenes cupfinale går som planlagt på Ullevaal stadion – til tross for at det torsdag ble kommunisert at den ville bli flyttet.

  Fredag ettermiddag bekrefter Norges Fotballforbund at den opprinnelige planen om å spille på Ullevaal står fast.

  – Selv så sent som 13. desember er vi sikker på at banen og stadion vil være klar til kamp, det sørger dyktige ansatte i stadionselskapet og fotballforbundet for. Så håper vi, som vanlig på denne årstiden, at værgudene er med oss. Vi er glad for at kampen kan gå på nasjonalarenaen Ullevaal, sier Nils Fisketjønn, leder i konkurranseavdelingen i NFF, i en uttalelse.

  – Cupfinalen er en fest, selv for bare 200 tilskuere. Vi er glade for at det nå er besluttet at denne skal legges til Ullevaal. Nå er det all grunn for lagene til å begynne å glede seg, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball kvinner.

  LSK og Vålerenga møtes til kamp om årets cupmesterskap på kvinnesiden 13. desember, klokken 15.30.

  Det opplyses samtidig at det jobbes med å ha klar en reservearena dersom forholdene ikke tillater spill på landskamparenaen.

  Sherida Spitse
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal