NRK Meny
Normal

– Håpløst å være så opptatt av hva folk skriver

RIO DE JANEIRO (NRK): Amalie Iuel (22) har lært av EM-tabben. Olympiatoppen vil hindre at andre utøvere går i fella.

Amalie

SUPERTALENT: 22 år gamle Amalie Iuel har løpt 400 meter hekk raskere enn noen annen norsk kvinne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Nok søvn, mindre sosiale medier, fokusere mer på å ha det gøy enn å prestere og rett og slett ikke la spenningen ødelegge for meg selv.

Slik beskriver Amalie Iuel suksessfaktorene i OL. Det betyr at hun har lært av tabben hun gjorde i EM tidligere i sommer, etter å ha satt norsk rekord på 400 meter hekk med tiden 55,79.

Etterpå brukte hun det meste av natta på å sjekke tilbakemeldinger i sosiale medier. I finalen endte det med sjetteplass og den skuffende tiden 56,24.

– Det var håpløst å være så opptatt av hva folk skriver, selv om det bare var hyggelige ting. Du blir gira, og da går det dessverre utover søvnen, erkjenner Iuel overfor NRK.

Sjekker hver time

Amalie Iuel innrømmer at hun bruker mye tid på mobiltelefonen. Som dagens unge, og for den saks skyld eldre, gjør.

– Jeg er blitt litt flinkere til å legge vekk telefonen. Men til hverdags bruker jeg den altfor mye. Jeg tar den opp hele tiden for å sjekke om det er noe nytt. Det går ikke en time uten at jeg sjekker telefonen. Unntatt på trening. Da er den låst vekk i et skap.

Friidrettssjef Ronny Nilsen konstatere at dagens utøvere har mye mer å forholde seg til enn han selv hadde som aktiv, ikke minst på grunn av sosiale medier.

– Det er et helt annet press på utøverne. Det går på antall likes og kommentarer man får på bilder man legger ut. Mange har en oppfatning, og familie og venner kommer med spørsmål. Det skaper press på at man må respondere, sier Nilsen.

Iuel

OVERVELDENDE REKORD: Amalie Iuel kunne nesten ikke tro det var sant da hun løp inn til en supertid i EM. Gratulasjonene etterpå kostet for mye. Finalen ble en nedtur.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forvrengt virkelighet

– Som avkobling kan sosiale medier være greit, men det kan gi en forvrengt virkelighetsbeskrivelse. Vi synes det er lurt å ha dempet aktivitet, sier Halvor Lea, som er medierådgiver i Olympiatoppen.

Olympiatoppen vil at utøverne skal være bevisst på konsekvensene.

– De unge i dag forholder seg til sosiale medier på en helt annen måte enn mange av oss lederne, så vi må forstå at den er en del av identiteten deres. Men samtidig er tilbakemeldingen at de som har vært for aktive kommer tilbake og sier at det var dumt. Amalie er et godt eksempel, sier Lea til NRK.

Hun skal altså ikke gå i fella igjen. Mandag er hun klar for sin olympiske debut. Fokus er å stresse ned – og løse de tekniske oppgaven. Løpsopplegget er spikret.

– Det blir 15 steg frem til sjette hekk, og så 16 til mål. Bombesikkert. Jeg skal ikke tulle med det, lover Norges nye friidrettsyndling.

Siste nytt

 • Mowinckel nummer seks i Cortina

  Ragnhild Mowinckel kjørte inn til sjetteplass på kvinnenes utfor i Cortina lørdag.

  Lindsey Vonn (USA) vant foran Tina Weirather (Liechtenstein) og Jacqueline Wiles (USA).

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Stefano Rellandini / Reuters
 • Clarey går i nettet

  Franskmannen faller i målhenget, og suser inn i nettet. Det ser nesten ut som han går inn i publikum, men Clarey reiser seg.

  – Han går inn i nettet med ryggen først, og det er bra, sier Arnesen.

  – Det er mye slag rett før den kanten, sier Lerdahl.

  I den grad fall kan graderes, ser dette mildt ut, selv om kroppen kastes inn i nettet i omtrent 100 kilometer i timen.

  Se fallet her
 • Mowinckel på sjette igjen

  Ragnhild Mowinckel kopierte den sterke 6.-plassen fra dagen før i lørdagens utforrenn i italienske Cortina d'Ampezzo. Lindsey Vonn sto øverst på seierspallen.

  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Utfor, menn
Ski Classics: La Diagonela
V-cup alpint: Utfor menn
V-cup alpint: Utfor menn
EM kunstløp: Isdans
V-cup kombinert: 10 km langrenn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: Klassisk sprint, kvinner og menn
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner