NRK Meny
Normal

– Håpløst å være så opptatt av hva folk skriver

RIO DE JANEIRO (NRK): Amalie Iuel (22) har lært av EM-tabben. Olympiatoppen vil hindre at andre utøvere går i fella.

Amalie

SUPERTALENT: 22 år gamle Amalie Iuel har løpt 400 meter hekk raskere enn noen annen norsk kvinne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Nok søvn, mindre sosiale medier, fokusere mer på å ha det gøy enn å prestere og rett og slett ikke la spenningen ødelegge for meg selv.

Slik beskriver Amalie Iuel suksessfaktorene i OL. Det betyr at hun har lært av tabben hun gjorde i EM tidligere i sommer, etter å ha satt norsk rekord på 400 meter hekk med tiden 55,79.

Etterpå brukte hun det meste av natta på å sjekke tilbakemeldinger i sosiale medier. I finalen endte det med sjetteplass og den skuffende tiden 56,24.

– Det var håpløst å være så opptatt av hva folk skriver, selv om det bare var hyggelige ting. Du blir gira, og da går det dessverre utover søvnen, erkjenner Iuel overfor NRK.

Sjekker hver time

Amalie Iuel innrømmer at hun bruker mye tid på mobiltelefonen. Som dagens unge, og for den saks skyld eldre, gjør.

– Jeg er blitt litt flinkere til å legge vekk telefonen. Men til hverdags bruker jeg den altfor mye. Jeg tar den opp hele tiden for å sjekke om det er noe nytt. Det går ikke en time uten at jeg sjekker telefonen. Unntatt på trening. Da er den låst vekk i et skap.

Friidrettssjef Ronny Nilsen konstatere at dagens utøvere har mye mer å forholde seg til enn han selv hadde som aktiv, ikke minst på grunn av sosiale medier.

– Det er et helt annet press på utøverne. Det går på antall likes og kommentarer man får på bilder man legger ut. Mange har en oppfatning, og familie og venner kommer med spørsmål. Det skaper press på at man må respondere, sier Nilsen.

Iuel

OVERVELDENDE REKORD: Amalie Iuel kunne nesten ikke tro det var sant da hun løp inn til en supertid i EM. Gratulasjonene etterpå kostet for mye. Finalen ble en nedtur.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forvrengt virkelighet

– Som avkobling kan sosiale medier være greit, men det kan gi en forvrengt virkelighetsbeskrivelse. Vi synes det er lurt å ha dempet aktivitet, sier Halvor Lea, som er medierådgiver i Olympiatoppen.

Olympiatoppen vil at utøverne skal være bevisst på konsekvensene.

– De unge i dag forholder seg til sosiale medier på en helt annen måte enn mange av oss lederne, så vi må forstå at den er en del av identiteten deres. Men samtidig er tilbakemeldingen at de som har vært for aktive kommer tilbake og sier at det var dumt. Amalie er et godt eksempel, sier Lea til NRK.

Hun skal altså ikke gå i fella igjen. Mandag er hun klar for sin olympiske debut. Fokus er å stresse ned – og løse de tekniske oppgaven. Løpsopplegget er spikret.

– Det blir 15 steg frem til sjette hekk, og så 16 til mål. Bombesikkert. Jeg skal ikke tulle med det, lover Norges nye friidrettsyndling.

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal