NRK Meny
Normal

– Håpløst å være så opptatt av hva folk skriver

RIO DE JANEIRO (NRK): Amalie Iuel (22) har lært av EM-tabben. Olympiatoppen vil hindre at andre utøvere går i fella.

Amalie

SUPERTALENT: 22 år gamle Amalie Iuel har løpt 400 meter hekk raskere enn noen annen norsk kvinne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Nok søvn, mindre sosiale medier, fokusere mer på å ha det gøy enn å prestere og rett og slett ikke la spenningen ødelegge for meg selv.

Slik beskriver Amalie Iuel suksessfaktorene i OL. Det betyr at hun har lært av tabben hun gjorde i EM tidligere i sommer, etter å ha satt norsk rekord på 400 meter hekk med tiden 55,79.

Etterpå brukte hun det meste av natta på å sjekke tilbakemeldinger i sosiale medier. I finalen endte det med sjetteplass og den skuffende tiden 56,24.

– Det var håpløst å være så opptatt av hva folk skriver, selv om det bare var hyggelige ting. Du blir gira, og da går det dessverre utover søvnen, erkjenner Iuel overfor NRK.

Sjekker hver time

Amalie Iuel innrømmer at hun bruker mye tid på mobiltelefonen. Som dagens unge, og for den saks skyld eldre, gjør.

– Jeg er blitt litt flinkere til å legge vekk telefonen. Men til hverdags bruker jeg den altfor mye. Jeg tar den opp hele tiden for å sjekke om det er noe nytt. Det går ikke en time uten at jeg sjekker telefonen. Unntatt på trening. Da er den låst vekk i et skap.

Friidrettssjef Ronny Nilsen konstatere at dagens utøvere har mye mer å forholde seg til enn han selv hadde som aktiv, ikke minst på grunn av sosiale medier.

– Det er et helt annet press på utøverne. Det går på antall likes og kommentarer man får på bilder man legger ut. Mange har en oppfatning, og familie og venner kommer med spørsmål. Det skaper press på at man må respondere, sier Nilsen.

Iuel

OVERVELDENDE REKORD: Amalie Iuel kunne nesten ikke tro det var sant da hun løp inn til en supertid i EM. Gratulasjonene etterpå kostet for mye. Finalen ble en nedtur.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forvrengt virkelighet

– Som avkobling kan sosiale medier være greit, men det kan gi en forvrengt virkelighetsbeskrivelse. Vi synes det er lurt å ha dempet aktivitet, sier Halvor Lea, som er medierådgiver i Olympiatoppen.

Olympiatoppen vil at utøverne skal være bevisst på konsekvensene.

– De unge i dag forholder seg til sosiale medier på en helt annen måte enn mange av oss lederne, så vi må forstå at den er en del av identiteten deres. Men samtidig er tilbakemeldingen at de som har vært for aktive kommer tilbake og sier at det var dumt. Amalie er et godt eksempel, sier Lea til NRK.

Hun skal altså ikke gå i fella igjen. Mandag er hun klar for sin olympiske debut. Fokus er å stresse ned – og løse de tekniske oppgaven. Løpsopplegget er spikret.

– Det blir 15 steg frem til sjette hekk, og så 16 til mål. Bombesikkert. Jeg skal ikke tulle med det, lover Norges nye friidrettsyndling.

Siste nytt

 • Skarstein et stykke bak pallen

  Birgit Skarstein endte på en sjuendeplass på kvinnenes 5 kilometer sittende. I mål var hun nesten to minutter bak den amerikanske vinneren, Oksana Masters

  Birgit Skarstein
  Foto: Ed Jones / AFP
 • Pallen glapp for Nilsen

  Vilde Nilsen havnet på femteplass i kvinnenes 7,5 kilometer klassisk stående.

  – Jeg satset på topp fem i dag, så jeg er kjempefornøyd med femteplass, sa Nilsen til NRK etter løpet.

  I mål var hun bare 22,4 sekunder bak vinner Natalie Wilkie fra Canada,

  Paralympics 2018 skiskyting
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix
 • Sjuendeplass på Olsrud

  Håkon Olsrud fikk en sjuendeplass på 10 kilometer langrenn stående. Olsrud gikk i mål drøye minuttet bak vinneren Yoshihiro Nitta fra Japan.

  Johannes Birkelund endte på 20. plass med tiden 28.51.

  Hakon Olsrud
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics i Pyeongchang
Paralympics: Slalåm 2. omgang, menn
Paralympics: Rullestolcurling Norge - Kina, finale
Vinterstudio
Paralympics: Rullestolcurling Norge - Kina, finale
Ski Classics: Birkebeinerrennet
V-cupfinale alpint: Storslalåm, menn
Vinterstudio
Ski Classics: Birkebeinerrennet
V-cup kombinert: Hopp
Sportslørdag: V-cup alpint og langrenn