NRK Meny
Normal

– Håper ingen får oppleve den samme tabben

LAHTI (NRK): Petter Northug håper OL-vrakingen i 2006 aldri glemmes, men blir stående til skrekk og advarsel. Nå vil han se Johannes Høsflot Klæbo i minst tre VM-renn.

Ski-VM Lahti 2017.

Petter Northug er glad Johannes Høsflot Klæbo ikke spares mot sin vilje, som Northug selv opplevde.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Petter Northug blir ikke norsk ankermann på VM-stafetten i Lahti, etter å ha hatt jobben i alle internasjonale mesterskap fra og med Sapporo-VM for ti år siden.

Beskjeden ga han allerede under NM på Lygna, og helt definitivt ble det da Northug mandag trakk seg fra den norske VM-troppen.

– Det føles riktig, sier han til NRK.

– Jeg ikke er kvalifisert for jobben. Og i og med at jeg vet hvordan det er når du er …

Northug lar det henge i lufta.

– Riktig å ta det opp

– Jeg var i samme posisjon selv i 2006. Da burde jeg ha gått den sisteetappen. Jeg var Norges desidert beste ankermann og avslutter, men fikk da ikke lov å gå. Jeg håper at ingen skal få oppleve den tabben som Krister Sørgård gjorde i 2006. Det slipper vi i år, i og med at vi tar ut han som er sterkest til oppgaven.

– OL-vrakingen i 2006 stikker ganske dypt?

– Ja, men jeg mener det er riktig å ta det opp også, for vi har fått en helt annen holdning nå. Og vi ser at unge løpere, som Johannes Klæbo, kan gjøre det bra og tåler å gå i seniorsirkuset med en gang. Vi må ikke bli nummer seks igjen, sier Northug med referanse til OL-stafetten i Torino.

Ankermann i stafetten blir etter alt å dømme Finn-Hågen Krogh – mannen Northug selv har pekt på.

– Har ikke respekt

Northug mener også at nevnte Klæbo kan være en aktuell mann for laget. På tre andre distanse mener Northug at Klæbo allerede bør være inne.

– Som det ser ut nå er han nok kapabel til å gå sprint, lagsprint og 15 km klassisk. Han viste i NM at han er sterk der, og jeg tror løypa i Lahti passer ham bedre enn den som var i NM.

Northug var i sitt siste juniorår da han ikke fikk gå i Torino. Klæbo er inne i sitt første seniorår. Northug er imponert over mannen som har fått tilnavnet «nye Northug».

– Han er en forholdsvis uredd førsteårssenior som har kommet rett inn i sirkuset og viser at han ikke har respekt og ønsker å vinne skirenn. Det er én ting, og så klarer han å spille på sine styrker under skirenn, ta kommando, viser ikke respekt for de som har vært i sirkuset lenge eller er gode, han holder seg til sin plan og gjennomfører den, og derfor tror jeg han kommer til å bli veldig god i årene framover, sier Petter Northug.

Siste nytt

 • Kowalczyk gir seg

  Polens langrennsstjerne Justyna Kowalczyk er ferdig som verdenscupløper. Det avslørte veteranen overfor polsk presse etter at hun ble polsk mester på 15 kilometer klassisk fredag. Hun vant både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski fire ganger.

  Jystyna Kowalczyk
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Tre raske då Brasil senka Russland

  Miranda, Coutinho (straffe) og Paulinho scora i løpet av 13 minutt i andre omgang då Brasil slo Russland 3-0 i Moskva i kveld.

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp kvinner