NRK Meny
Normal

– Håper ingen får oppleve den samme tabben

LAHTI (NRK): Petter Northug håper OL-vrakingen i 2006 aldri glemmes, men blir stående til skrekk og advarsel. Nå vil han se Johannes Høsflot Klæbo i minst tre VM-renn.

Ski-VM Lahti 2017.

Petter Northug er glad Johannes Høsflot Klæbo ikke spares mot sin vilje, som Northug selv opplevde.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Petter Northug blir ikke norsk ankermann på VM-stafetten i Lahti, etter å ha hatt jobben i alle internasjonale mesterskap fra og med Sapporo-VM for ti år siden.

Beskjeden ga han allerede under NM på Lygna, og helt definitivt ble det da Northug mandag trakk seg fra den norske VM-troppen.

– Det føles riktig, sier han til NRK.

– Jeg ikke er kvalifisert for jobben. Og i og med at jeg vet hvordan det er når du er …

Northug lar det henge i lufta.

– Riktig å ta det opp

– Jeg var i samme posisjon selv i 2006. Da burde jeg ha gått den sisteetappen. Jeg var Norges desidert beste ankermann og avslutter, men fikk da ikke lov å gå. Jeg håper at ingen skal få oppleve den tabben som Krister Sørgård gjorde i 2006. Det slipper vi i år, i og med at vi tar ut han som er sterkest til oppgaven.

– OL-vrakingen i 2006 stikker ganske dypt?

– Ja, men jeg mener det er riktig å ta det opp også, for vi har fått en helt annen holdning nå. Og vi ser at unge løpere, som Johannes Klæbo, kan gjøre det bra og tåler å gå i seniorsirkuset med en gang. Vi må ikke bli nummer seks igjen, sier Northug med referanse til OL-stafetten i Torino.

Ankermann i stafetten blir etter alt å dømme Finn-Hågen Krogh – mannen Northug selv har pekt på.

– Har ikke respekt

Northug mener også at nevnte Klæbo kan være en aktuell mann for laget. På tre andre distanse mener Northug at Klæbo allerede bør være inne.

– Som det ser ut nå er han nok kapabel til å gå sprint, lagsprint og 15 km klassisk. Han viste i NM at han er sterk der, og jeg tror løypa i Lahti passer ham bedre enn den som var i NM.

Northug var i sitt siste juniorår da han ikke fikk gå i Torino. Klæbo er inne i sitt første seniorår. Northug er imponert over mannen som har fått tilnavnet «nye Northug».

– Han er en forholdsvis uredd førsteårssenior som har kommet rett inn i sirkuset og viser at han ikke har respekt og ønsker å vinne skirenn. Det er én ting, og så klarer han å spille på sine styrker under skirenn, ta kommando, viser ikke respekt for de som har vært i sirkuset lenge eller er gode, han holder seg til sin plan og gjennomfører den, og derfor tror jeg han kommer til å bli veldig god i årene framover, sier Petter Northug.

Siste nytt

 • Jarstein skadd før kamp

  Rune Almenning Jarstein skadet seg på oppvarmingen før fredagens Hertha Berlin-kamp, melder NTB. han kunne ikke vokte buret da hovedstadslaget spilte 1–1 mot Borussia Dortmund.

  Per Ciljan Skjelbred spilte hele kampen.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Andreplass på Pedersen

  Sverre Lunde Pedersen ble nummer to på 1500-meteren i Erfurt fredag. Han gikk inn til 1,45,76, og var 43 hundredeler bak russiske Denis Juskov, som vant.

  Sindre Henriksen og Allan Dahl Johansson ble henholdsvis nummer fem og seks på distansen.

  World cup skøyter i Stavanger.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • To poeng for Danmark

  Lasse Svan scoret 11 mål da Danmark slo Slovenia 31-28, og tok to poeng i mellomspillet fredag kveld.

  Seieren gjør at danskene leder gruppen foran Tyskland.

  Men's EHF European Handball Championship
  Foto: Antonio Bronic / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Ski Classics: La Diagonela
Ski Classics: La Diagonela
V-cup kombinert: Hopp
V-cup alpint: Utfor, menn
Vinterstudio
Ski Classics: La Diagonela
Vinterstudio
V-cup alpint: Utfor menn
V-cup alpint: Utfor menn
EM kunstløp: Isdans
V-cup kombinert: 10 km langrenn