NRK Meny
Normal

Disse gullglisene gir Boasson Hagen VM-håp

Edvald Boasson Hagen gjør som 11 av de siste 13 verdensmesterne i landeveissykling, og lader opp til sykkel-VM med Spania Rundt.

Boasson Hagen og VM-vinnere

Mark Cavendish, Thor Hushovd, Philippe Gilbert og Cadel Evans har alle vunnet sykkel-VM etter deltagelse i Spania Rundt. Edvald Boasson Hagen skal finne formen til VM i samme ritt som de tidligere gullvinnerne.

Foto: Jens Dresling/Junge, Heiko/Franck Fife/Jean-Christhope Bott/Andersen, Aleksander / Ap/NTB Scapnix/Afp

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen måtte bryte Tour de France etter at han pådro seg brudd i skulderen. Nå er nordmannen klar for sin første deltagelse i Spania Rundt, så venter sykkel-VM.

Foto: Pascal Guyot / Ap

– Du får ikke noen bedre treningsleir og måte å kjøre deg i VM-form på enn å delta i Spania Rundt. Å delta der, er det smarteste Edvald Boasson Hagen kan gjøre, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen til NRK.no.

Sammenhengen mellom suksess i sykkel-VM og deltagelse i treukersrittet i Spania er slående.

Av de tretten verdensmesterne i landeveissykling fra 2000, har hele 11 av dem ladet opp til mesterskapet med deltakelse i Spania Rundt. 26 av de totalt 39 medaljevinnere fra 2000 har ladet opp på samme måte.

– Trenger bare å tygge maten selv

Blant VM-medaljørene er det ikke alle som fullførte Spania Rundt, men rytterne fikk likevel viktig gjennomkjøring før verdensmesterskapet.

Dag Erik Pedersen

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen betegner Spania Rundt som verdens beste treningsleir. – Rytterne kommer ut av rittet med overskudd, løpsrytme i kroppen, distansen sitter og du takler varmen, sier han.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det er en sammenheng mellom deltagelse i Spania Rundt og suksess i VM. Mange av de som bruker Spania Rundt som oppladning bryr seg ikke om sammendraget. De gir jernet på en etappe i ny og ne, ellers ligger de i «bussen» og tar det hele som ren trening, sier Pedersen.

– De kommer ut av rittet med overskudd, løpsrytme i kroppen, distansen sitter og du takler varmen. Når du kjører et løp som dette har du det beste støtteapparatet rundt deg. Det eneste du trenger å gjøre selv, er å tygge maten, sier Pedersen.

Han betegner Spania Rundt som verdens beste treningsleir dersom man bruker rittet riktig.

– Det er jeg sikker på at Edvald kommer til å gjøre. Han vil få opp selvtilliten, gå for noen etappeseiere, få opp det Edvald-trøkket som han har savnet litt i år og komme i glimrende VM-form, sier den tidligere proffsyklisten.

Var unntaket i fjor

Selv om Spania Rundt anses som et ypperlig ritt til å komme i form til verdensmesterskapet som følger noen uker etter, er det flere som velger en annen oppladning.

Både i 2012 og 2011 brukte omtrent 27 prosent av VM-deltagerne Spania Rundt som oppladning til sykkel-VM som arrangeres i slutten av september.

Edvald var jo unntaket i fjor. Da kjørte han ikke i Spania og ble nummer to i VM. Det er fullt mulig å hevde seg i VM uten å kjøre Vueltaen, men når det er sagt er det helt riktig av Edvald å bruke rittet som oppbygning til VM, sier Pedersen.

– Han har hatt et skadeavbrekk og en vei å gå. Han trenger løpsrytme. I Spania Rundt får du fjell, varme, distansetrening og alt som hører med. Det er det smarteste han kan gjøre, mener Pedersen.

Boasson Hagen måtte bryte Tour de France etter at han pådro seg skulderbrudd, men var tidlig klar på at han skulle rekke VM. Nå er han spent på sin første Spania Rundt-deltagelse, og håper å finne formen etter skadeavbrekket.

– Det er gjerne sånn at om du kommer bra ut av Spania Rundt, så er man stort sett bra også i VM. Men jeg har aldri prøvd hvordan det er å sykle rittet før, så vi får se, sa han til NRK.no da han var klar for rittet.

Ingen Hushovd i Spania

Kvålsvoll

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll forteller at Spania Rundt ikke har vært en del av sesongplanen til Hushovd. – Thor er stabil og på normalnivå, da vet vi at ting fungerer. Han kommer nok til å få en fin utvikling frem mot VM, mener Kvålsvoll.

Foto: Idås, Bård / NTB scanpix

Boasson Hagen får ikke selskap av sin landsmann Thor Hushovd i rittet, men Hushovd har heller ikke hatt planer om å delta.

– Det har aldri vært en del av sesongplanen. Hushovd har kjørt veldig gode løp helt fra Østerrike Rundt og fortsetter med det fremover, sier trener Atle Kvålsvoll til NRK.no.

– Thor er stabil og på normalnivå, da vet vi at ting fungerer. Han kommer nok til å få en fin utvikling frem mot VM, mener Kvålsvoll.

Det norske VM-laget blir ikke offentliggjort før 8. september, men både Boasson Hagen og Hushovd blir med høy sannsynlighet tatt ut.

Pedersen har stor tro på den tidligere verdensmesteren i VM, og påpeker at Hushovd har hatt et helt annet løpsopplegg enn Boasson Hagen.

– Hushovd har kjørt omtrent i ett etter NM. Han er på et høyt nivå allerede, og skal bruke tiden på å prikke inn formen til endagsløp. Får han stemt seg inn kan han bli livsfarlig i VM, mener Pedersen.

Siste nytt

 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix
 • Gull til Windingstad

  Rasmus Windingstad kjørte seg opp fra 6.-plass til seier under superkombinasjonen i NM torsdag. Han sikret seg NM-gullet med 0,46 sekunders margin til Joachim Jagge Lindstøl på sølvplass, mens Sebastian Foss Solevåg tok bronsen.

  Rasmus Windingstad
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Gjekstad presentert i Kristiansand

  Ole Gustav Gjekstad blir hovedtrener for Vipers Kristiansand fra neste sesong. Han har skrevet under en treårskontrakt med den ambisjonsrike håndballklubben. Vestfoldingen ble presentert på en pressekonferanse torsdag.

  Ole Gustav Gjekstad ny Viperstrener
  Foto: Sander Heggheim / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
VM kunstløp: Friløp par
VM kunstløp: Friløp par