Han ble aldri den samme etter fallet

Ole Christian Wendel tok NM-gull i både langrenn, hopp og kombinert som 17-åring. Han ble tatt ut til OL som 18-åring og beskrevet som «Norges største kombinert-talent». Hvorfor legger han da opp bare 19 år gammel?

Ole Christian Wendel på pressekonferanse i Vancouver

I desember falt Ole Christian Wendel i Lysgårdsbakken på Lillehammer og fikk hjernerystelse. Det var med på å drepe motivasjonen hans. Bildet er fra en pressekonferanse i OL i Vancouver.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Jeg mistet motivasjonen, sier Wendel til NRK.no.

I forrige uke kom nyheten om at stortalentet gir seg . Han innrømmer at det kan høres rart ut etter all suksessen (se faktaboks) og prøver å forklare:

– Det var ingen enkel avgjørelse, men motivasjonen forsvant som en følge av flere ting. For det første har 2011-sesongen vært tung, men det startet egentlig på slutten av forrige sesong da jeg fikk kyssesyken og måtte reise hjem fra OL . I desember falt jeg i hoppbakken og etter det har det ikke vært det samme å hoppe.

Han fikk hjernerystelse etter fallet i Lysgårdsbakken på Lillehammer og mistet VM i Holmenkollen. Han innrømmer at det var vanskelig å takle fallet, men tror han hadde klart å jobbe seg gjennom det «med riktig motivasjon».

Verre var det å miste VM siden han er Heming-løper og har vokst opp i Holmenkollen-anlegget.

– VM har vært det store målet helt siden jeg kom på landslaget for to sesonger siden. Jeg gjorde alt det jeg kunne for å komme i form etter fallet, men i starten av februar forsto jeg at det ikke kom til å bli noe VM på meg. Da var jeg veldig skuffet over egne prestasjoner.

– Et tap for kombinertsporten

Frem til da hadde 19-åringen gått fra det ene gode resultatet til det andre. Han ble spådd en lysende karriere og etter de tre NM-gullene la han ikke skjul på at han ville bli best i verden.

(Les videre under bildet!)

Wendel

Ole Christian Wendel ble tatt ut i kombinert-troppen til OL i Vancouver i 2010, men fikk kyssesyken og måtte reise hjem til Norge uten å delta. Her er han etter hopptrening i liten bakke før han forlot mesterskapet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Tidligere landslagstrener Trond Einar Elden, som selv ble verdensmester i kombinert som 18-åring, beskriver Wendel som «det største kombinert-talentet Norge har sett». Elden trente Wendel på verdenscuplaget i 2008/2009-sesongen.

– Jeg har holdt på med idrett hele livet og Ole er en av de mest reflekterte utøverne jeg har møtt. Selv de mest rutinerte og profilerte utøverne på landslaget hørte på hva han sa. Det er ingen tvil om at det er et tap for norsk kombinertsport at han legger opp, sier Elden til NRK.no.

Sportssjef i kombinert, Kjetil Strandbråten, som nå selv slutter, har fulgt Wendel i hele hans tid på landslaget. Sjefen synes det er trist at stortalentet gir seg.

– Han er et sjeldent stort talent som kunne blitt en kombinertprofil i fremtiden, sier Strandbråten.

– Jeg har stor forståelse for at folk synes det er rart. Det kom nok litt plutselig på mange og jeg har snakket med flere trenere og utøvere som synes det er synd at jeg slutter, sier Wendel.

(Les videre under bildet!)

Verdenscuplaget 2009-/2010-sesongen

Ole Christian Wendel (lengst til høyre bak) sammen med resten av verdenscuplaget før 2009/2010-sesongen. Fra venstre: Håvard Klemetsen, Magnus Moan, Jan Schmid, Mikko Kokslien, Espen Rian, Petter Tande og Ole Christian Wendel.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Skal studere medisin

Etter VM-vrakingen reiste Wendel hjem til familien for å riste av seg skuffelsen og for å finne ut av veien videre. Han klarte å rense hodet og forsto at det likevel ikke var kombinertløper han ville bli.

– Skal du satse som toppidrettsutøver må du være hundre prosent motivert. Det er jeg ikke. Enten satser du for fullt, eller så satser du ikke, sier han.

Nå vil Wendel gi alt på en annen arena - skolen.

– Jeg ønsker å utvikle meg på andre områder og derfor har jeg bestemt meg for å satse på studiene.

Han har ett år igjen på Ullern videregående skole og neste høst skal han etter planen starte på medisinstudiet, men den tidligere juniorverdensmesteren utelukker ikke et comeback.

– Dersom jeg en dag får tilbake gløden kan det hende jeg ombestemmer meg. Jeg har fått beskjed fra landslaget om at «døren står åpen».

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal