Hopp til innhold

Han ble aldri den samme etter fallet

Ole Christian Wendel tok NM-gull i både langrenn, hopp og kombinert som 17-åring. Han ble tatt ut til OL som 18-åring og beskrevet som «Norges største kombinert-talent». Hvorfor legger han da opp bare 19 år gammel?

Ole Christian Wendel på pressekonferanse i Vancouver

I desember falt Ole Christian Wendel i Lysgårdsbakken på Lillehammer og fikk hjernerystelse. Det var med på å drepe motivasjonen hans. Bildet er fra en pressekonferanse i OL i Vancouver.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Jeg mistet motivasjonen, sier Wendel til NRK.no.

I forrige uke kom nyheten om at stortalentet gir seg . Han innrømmer at det kan høres rart ut etter all suksessen (se faktaboks) og prøver å forklare:

– Det var ingen enkel avgjørelse, men motivasjonen forsvant som en følge av flere ting. For det første har 2011-sesongen vært tung, men det startet egentlig på slutten av forrige sesong da jeg fikk kyssesyken og måtte reise hjem fra OL . I desember falt jeg i hoppbakken og etter det har det ikke vært det samme å hoppe.

Han fikk hjernerystelse etter fallet i Lysgårdsbakken på Lillehammer og mistet VM i Holmenkollen. Han innrømmer at det var vanskelig å takle fallet, men tror han hadde klart å jobbe seg gjennom det «med riktig motivasjon».

Verre var det å miste VM siden han er Heming-løper og har vokst opp i Holmenkollen-anlegget.

– VM har vært det store målet helt siden jeg kom på landslaget for to sesonger siden. Jeg gjorde alt det jeg kunne for å komme i form etter fallet, men i starten av februar forsto jeg at det ikke kom til å bli noe VM på meg. Da var jeg veldig skuffet over egne prestasjoner.

– Et tap for kombinertsporten

Frem til da hadde 19-åringen gått fra det ene gode resultatet til det andre. Han ble spådd en lysende karriere og etter de tre NM-gullene la han ikke skjul på at han ville bli best i verden.

(Les videre under bildet!)

Wendel

Ole Christian Wendel ble tatt ut i kombinert-troppen til OL i Vancouver i 2010, men fikk kyssesyken og måtte reise hjem til Norge uten å delta. Her er han etter hopptrening i liten bakke før han forlot mesterskapet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Tidligere landslagstrener Trond Einar Elden, som selv ble verdensmester i kombinert som 18-åring, beskriver Wendel som «det største kombinert-talentet Norge har sett». Elden trente Wendel på verdenscuplaget i 2008/2009-sesongen.

– Jeg har holdt på med idrett hele livet og Ole er en av de mest reflekterte utøverne jeg har møtt. Selv de mest rutinerte og profilerte utøverne på landslaget hørte på hva han sa. Det er ingen tvil om at det er et tap for norsk kombinertsport at han legger opp, sier Elden til NRK.no.

Sportssjef i kombinert, Kjetil Strandbråten, som nå selv slutter, har fulgt Wendel i hele hans tid på landslaget. Sjefen synes det er trist at stortalentet gir seg.

– Han er et sjeldent stort talent som kunne blitt en kombinertprofil i fremtiden, sier Strandbråten.

– Jeg har stor forståelse for at folk synes det er rart. Det kom nok litt plutselig på mange og jeg har snakket med flere trenere og utøvere som synes det er synd at jeg slutter, sier Wendel.

(Les videre under bildet!)

Verdenscuplaget 2009-/2010-sesongen

Ole Christian Wendel (lengst til høyre bak) sammen med resten av verdenscuplaget før 2009/2010-sesongen. Fra venstre: Håvard Klemetsen, Magnus Moan, Jan Schmid, Mikko Kokslien, Espen Rian, Petter Tande og Ole Christian Wendel.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Skal studere medisin

Etter VM-vrakingen reiste Wendel hjem til familien for å riste av seg skuffelsen og for å finne ut av veien videre. Han klarte å rense hodet og forsto at det likevel ikke var kombinertløper han ville bli.

– Skal du satse som toppidrettsutøver må du være hundre prosent motivert. Det er jeg ikke. Enten satser du for fullt, eller så satser du ikke, sier han.

Nå vil Wendel gi alt på en annen arena - skolen.

– Jeg ønsker å utvikle meg på andre områder og derfor har jeg bestemt meg for å satse på studiene.

Han har ett år igjen på Ullern videregående skole og neste høst skal han etter planen starte på medisinstudiet, men den tidligere juniorverdensmesteren utelukker ikke et comeback.

– Dersom jeg en dag får tilbake gløden kan det hende jeg ombestemmer meg. Jeg har fått beskjed fra landslaget om at «døren står åpen».

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal