NRK Meny
Normal

Dale Oens lege: – Ingenting tilsier at han hadde problemer

FLAGSTAFF/OSLO (NRK.no): Apparatet rundt Alexander Dale Oen i Flagstaff har brukt tirsdagen til å gråte sammen over det tragiske dødsfallet – som ifølge legen kom totalt uten forvarsel.

pressekonferanseflagstaff
Foto: Jon Gelius / NRK

– Hele teamet er i sjokk. Vi har brukt dagen i dag til å snakke sammen, vise hverandre omsorg og gråte sammen, sier svømmelandslagets trener, Petter Løvberg.

Sammen med landslagslege Ola Rønsen møtte han NRK og et knippe andre pressefolk på politistasjonen i byen Flagstaff i delstaten Arizona tirsdag ettermiddag, lokal tid.

I denne byen, på hotellet Embassy Suites, fikk den unge svømmestjernen Alexander Dale Oens (26) liv en uventet og alt for tidlig slutt et knapt døgn i forveien.

– Vi spilte golf og han var i godt humør

På pressekonferansen fortalte tydelige pregede Løvberg og Rønsen hvordan en helt vanlig mandag, en av de siste dagene på en tre uker lang treningsleir, endte i uendelig sorg.

Rønsen var selv ute og spilte golf med Dale Oen tidligere på kvelden. Da de kom tilbake til hotellet sa 26-åringen at han ville gå på rommet for å ta en dusj, før treningsfølget på totalt 26 personer skulle spise middag senere på kvelden. Istedenfor ble de begge en del av det ufattelige dramaet på hotellrommet da lagkamerater tok seg inn etter å ha reagert på at Dale Oen hadde vært uvanlig lenge i dusjen.

Alexander Dale Oen

MINNES: Flere steder i Norge ble Alexander Dale Oen minnet tirsdag. En hel nasjon og idrettsverden er i sjokk over det plutselige dødsfallet.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Sammen med lokalt ambulansepersonell deltok Rønsen i gjenopplivningsarbeidet, men livet sto ikke til å redde. Like før klokken 21 lokal tid ble Alexander Dale Oen erklært død på det lokale sykehuset.

– Han var i godt humør og skulle bare ta en dusj før vi skulle spise middag. Det er helt uvirkelig at han ikke lenger er blant oss, sier Rønsen.

Ifølge den erfarne landslagslegen var det overhodet ingenting som tilsa at Dale Oen var i dårlig form. Han gikk heller ikke på noen medikamenter.

Obdusert

– Det var ingen tegn på at han hadde noen som helst problemer eller var i dårlig fysisk form. Han har slitt litt med vond skulder, men han gikk ikke på noen medisiner og det var ingenting som var unormalt i forhold til hans fysikk, sier han.

Rønsen var med på obduksjonen tirsdag, som man håper kan gi svar på hvorfor en tilsynelatende frisk og svært veltrent 26 år gammel toppidrettsutøver plutselig falt død om.

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

– Jeg har vært med på den foreløpige obduksjonen i dag på vegne av familien. Men det er ikke mulig å si noe om rapporten som skal utarbeides nå, sier han.

Ifølge sheriff i Flagstaff-politiet, Kevin Treadway, kan det ta flere uker før obduksjonsrapporten er klar. Det er rutinemessig åpnet etterforskning av det uventede dødsfallet. Politiet jobbet tirsdag på hotellrommet til Dale Oen, og hotellet er sperret av for utenforstående og presse.

Reiser hjem onsdag

– Det vil bli foretatt en grundig obduksjonsundersøkelse av den norske svømmeren. Men på det nåværende tidspunkt er det ingen mistanke om at det har tilstøtt ham noe kriminelt. Det vil også bli gjort en toksiologisk undersøkelse, opplyser sheriffen til NRK.no.

Tidlig onsdag morgen vender et sorgtungt norsk svømmelandslag kursen hjem mot Norge. Men før det skal de ha en minnestund i Flagstaff. Presten i den norske sjømannskirken i Los Angeles kommer for å holde gudstjenesten. Samtidig er landslagsledelsen i løpende kontakt med Dale Oens pårørende hjemme i Norge. På sin Twitter-side skrev 26-åringen kvelden før han døde at han gledet seg til å komme hjem.

Både Rønsen og Løvberg uttrykte på pressekonferansen tirsdag kveld medfølelse med familien. De karakteriserte også OL-sølvvinneren og verdensmesteren som en av Norges fremste idrettsutøvere.

– Han var en spydspiss for Svømme-Norge. Han skaffet Norge første OL-sølv og VM-gull og hans meritter ville uten tvil ha fortsatt, sier Løvberg.

Video b7746109-cc04-4ca7-b5e0-e65f97dd1550.jpg

Dale Oen gråt for terror-ofrene

Siste nytt

 • Ronaldo scoret fire i nimålsdrama

  Cristiano Ronaldo leverte fire mål for Real Madrid da de slo Girona 6–3 i La Liga søndag kveld.

  Lucas Vázquez og Gareth Bale scoret også for hjemmelaget, mens Christian Stuani (2) og Juanpe scoret for Girona.

  Ronaldo
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Storoppgjør i FA-cupen

  Manchester United møter Tottenham i FA-cupens semifinale, melder NTB.

  I den andre semifinalen møtes Chelsea og Southampton. Semifinalene spilles 21. april.

  d
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Chelsea jublet for avansement

  Her feirer keeper Willy Caballero 2-1-målet som sikret Chelsea seieren i FA-cupen mot Leicester søndag ettermiddag.

  Álvaro Morata og Jamie Vardy scoret hvert sitt i ordinær tid, mens Pedro ble matchvinner for Chelsea etter 105 minutter.

  Willy Caballero
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal