Hopp til innhold

Dale Oens lege: – Ingenting tilsier at han hadde problemer

FLAGSTAFF/OSLO (NRK.no): Apparatet rundt Alexander Dale Oen i Flagstaff har brukt tirsdagen til å gråte sammen over det tragiske dødsfallet – som ifølge legen kom totalt uten forvarsel.

pressekonferanseflagstaff
Foto: Jon Gelius / NRK

– Hele teamet er i sjokk. Vi har brukt dagen i dag til å snakke sammen, vise hverandre omsorg og gråte sammen, sier svømmelandslagets trener, Petter Løvberg.

Sammen med landslagslege Ola Rønsen møtte han NRK og et knippe andre pressefolk på politistasjonen i byen Flagstaff i delstaten Arizona tirsdag ettermiddag, lokal tid.

I denne byen, på hotellet Embassy Suites, fikk den unge svømmestjernen Alexander Dale Oens (26) liv en uventet og alt for tidlig slutt et knapt døgn i forveien.

– Vi spilte golf og han var i godt humør

På pressekonferansen fortalte tydelige pregede Løvberg og Rønsen hvordan en helt vanlig mandag, en av de siste dagene på en tre uker lang treningsleir, endte i uendelig sorg.

Rønsen var selv ute og spilte golf med Dale Oen tidligere på kvelden. Da de kom tilbake til hotellet sa 26-åringen at han ville gå på rommet for å ta en dusj, før treningsfølget på totalt 26 personer skulle spise middag senere på kvelden. Istedenfor ble de begge en del av det ufattelige dramaet på hotellrommet da lagkamerater tok seg inn etter å ha reagert på at Dale Oen hadde vært uvanlig lenge i dusjen.

Alexander Dale Oen

MINNES: Flere steder i Norge ble Alexander Dale Oen minnet tirsdag. En hel nasjon og idrettsverden er i sjokk over det plutselige dødsfallet.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Sammen med lokalt ambulansepersonell deltok Rønsen i gjenopplivningsarbeidet, men livet sto ikke til å redde. Like før klokken 21 lokal tid ble Alexander Dale Oen erklært død på det lokale sykehuset.

– Han var i godt humør og skulle bare ta en dusj før vi skulle spise middag. Det er helt uvirkelig at han ikke lenger er blant oss, sier Rønsen.

Ifølge den erfarne landslagslegen var det overhodet ingenting som tilsa at Dale Oen var i dårlig form. Han gikk heller ikke på noen medikamenter.

Obdusert

– Det var ingen tegn på at han hadde noen som helst problemer eller var i dårlig fysisk form. Han har slitt litt med vond skulder, men han gikk ikke på noen medisiner og det var ingenting som var unormalt i forhold til hans fysikk, sier han.

Rønsen var med på obduksjonen tirsdag, som man håper kan gi svar på hvorfor en tilsynelatende frisk og svært veltrent 26 år gammel toppidrettsutøver plutselig falt død om.

Video Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

Alexander Dale Oen (1985 - 2012)

– Jeg har vært med på den foreløpige obduksjonen i dag på vegne av familien. Men det er ikke mulig å si noe om rapporten som skal utarbeides nå, sier han.

Ifølge sheriff i Flagstaff-politiet, Kevin Treadway, kan det ta flere uker før obduksjonsrapporten er klar. Det er rutinemessig åpnet etterforskning av det uventede dødsfallet. Politiet jobbet tirsdag på hotellrommet til Dale Oen, og hotellet er sperret av for utenforstående og presse.

Reiser hjem onsdag

– Det vil bli foretatt en grundig obduksjonsundersøkelse av den norske svømmeren. Men på det nåværende tidspunkt er det ingen mistanke om at det har tilstøtt ham noe kriminelt. Det vil også bli gjort en toksiologisk undersøkelse, opplyser sheriffen til NRK.no.

Tidlig onsdag morgen vender et sorgtungt norsk svømmelandslag kursen hjem mot Norge. Men før det skal de ha en minnestund i Flagstaff. Presten i den norske sjømannskirken i Los Angeles kommer for å holde gudstjenesten. Samtidig er landslagsledelsen i løpende kontakt med Dale Oens pårørende hjemme i Norge. På sin Twitter-side skrev 26-åringen kvelden før han døde at han gledet seg til å komme hjem.

Både Rønsen og Løvberg uttrykte på pressekonferansen tirsdag kveld medfølelse med familien. De karakteriserte også OL-sølvvinneren og verdensmesteren som en av Norges fremste idrettsutøvere.

– Han var en spydspiss for Svømme-Norge. Han skaffet Norge første OL-sølv og VM-gull og hans meritter ville uten tvil ha fortsatt, sier Løvberg.

Video b7746109-cc04-4ca7-b5e0-e65f97dd1550.jpg

Dale Oen gråt for terror-ofrene

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal