Dommersjefen: – Han skulle hatt rødt kort

Morten Gamst Pedersens takling av Odds Fredrik Oldrup Jensen er så stygg at dommersjef Rune Pedersen tar til orde.

Morten Gamst Pedersen

54 minutter ut i kampen mellom Rosenborg og Odd taklet Morten Gamst Pedersen Odds Fredrik Oldrup Jensen. I ettertid ser dommeren at det burde ha vært rødt kort, ifølge dommersjef Rune Pedersen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Rune Pedersen

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, mener Morten Gamst Pedersen burde hatt rødt kort tidlig i andre omgang da Rosenborg møtte Odd søndag.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Den taklingen skulle ha blitt bestraffet med rødt kort.

Rune Pedersen er ikke i tvil om at Morten Gamst Pedersen burde ha fått marsjordre – da han i det 54. minutt i kampen mellom Rosenborg og Odd taklet Fredrik Oldrup Jensen og traff ham rett i leggen.

Dommer Svein Oddvar Moen ga den ferske Rosenborg-spilleren gult kort for taklingen. I ettertid har han ifølge Pedersen sett at han burde dratt fram det andre kortet.

– Jeg og dommeren har hatt en gjennomgang etter kampen og taklingen er et alvorlig brudd på spillereglene. Han går inn med høy fart og stor intensitet og treffer spilleren direkte i leggen. Sånt må straffes med rødt kort. Det var vi begge enige om, sier dommersjefen.

– Vi sende et tydelig signal

Han ser på episoden som så stygg at han ser seg nødt til å ta til orde for at det burde ha vært rødt kort.

– En av våre hovedoppgaver er å beskyttespillerne mot tøffe taklinger. Før sesongen sender vi ut retningslinjer og gjennomgår dem med spillerne. Hvis vi ikke reagerer på stygge episoder i løpet av sesongen kan det oppfattes som at det som er gjort er riktig. Det ønsker vi ikke å gi inntrykk av.

På fotball.no har Pedersen derfor skriftlig uttrykt hva han mener om Gamst Pedersens takling. Han ønsker med det å vise at episoder som det skal straffes med rødt kort.

– Vi ønsker å sende et tydelig signal til spillere og trenere om at dette er taklinger vi ikke ønsker. Hvis vi kan være proaktive i vårt budskap, er det det beste.

Det er ikke ofte dommersjefen ser seg nødt til å blande seg inn, men denne gangen kunne han ikke la være.

– Heldigvis er det ikke ofte vi trenger å gjøre det, for som regel tar dommeren riktig avgjørelse. Men det har hendt.

– Fikk gult, og klagde ikke

Selv om både dommer Moen og Pedersen er enige om at rødt hadde vært det riktige; Morten Gamst Pedersen blir ikke straffet i form av en karantene.

– I de tilfellene der dommeren har sett og vurdert en episode griper vi ikke inn i ettertid. Selv om man kan sette spørsmålstegn ved dommerens skjønn vil det ikke føre til endringer fra fotballforbundets side. Så han får ingen straff i ettertid.

Gamst Pedersen på sin side mener taklinger som det her er snakk om er en del av spillet.

– Det er en del av gamet. Jeg er ikke ute etter at folk skal bli skadet, og det ble han ikke heller. Jeg fikk gult kort og det klagde jeg heller ikke på, sier han.

Siste nytt

 • Russisk proffbokser døde etter kamp

  Maksim Dadasjev (28) døde av skadene han pådro seg under proffkampen mot Subriel Matias fredag. Bokseren kastet inn håndkleet etter elleve av tolv runder i boksestevnet i Maryland, USA. Russeren ble så kjørt til sykehus. Legene konstaterte at hjernen hans hadde hovnet opp og forsøke å operere ham, men livet sto ikke til å redde.

  Dadashev
  Foto: Steve Marcus / AFP
 • Sarpsborg-keeper solgt

  Sarpsborg 08s russiske keeper Aleksandr Vasjutin er solgt til Zenit St. Petersburg. Det bekrefter klubbene tirsdag kveld. 24 år gamle Vasjutin kom til Sarpsborg fra finske Lahti i fjor sommer.

  Eliteserien fotball, menn (15. Runde): Stabæk - Sarpsborg 08 (3-3)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Utestenges i fire år

  De to østerrikske langrennsløperne Max Hauke og Dominik Baldauf har fått fire års utestengelse etter dopingskandalen i ski-VM i Seefeld i februar. Det bekrefter det østerrikske antidopingbyrået ÖADR tirsdag. Hauke ble tatt på fersken av politiet med en nål i armen.

  Max Hauke

Sendeplan

Kl. Program Kanal