NRK Meny
Normal

– Han kan umulig ha glemt hvordan man spiller sjakk

NEW YORK (NRK): Verdens kanskje mest anerkjente sjakkjournalist forsvarer Magnus Carlsen. Han mener det norske folk må stole på verdensmesteren tross VM-problemene.

Magnus Carlsen

LETTET: Magnus Carlsen havnet i ordentlig trøbbel under onsdagens parti, men verdensmesteren kjempet seg til en remis.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

«Noe er galt med Magnus Carlsen», har flere sjakkeksperter sagt de siste dagene.

Nordmannen har gjort ukarakteristiske brølere i over halvparten av VM-partiene, så selv om han kun trenger å vinne ett av de tre siste partiene for å ta igjen Sergej Karjakin, har mange begynt å tvile.

Dirk Jan ten Geuzendam

TROR PÅ CARLSEN: Dirk Jan ten Geuzendam.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Nå har imidlertid den nederlandske sjakkjournalisten Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i magasinet New in Chess, ankommet New York.

Og han leverer en gladmelding til det norske folk:

– Jeg tror dere kan stole på Magnus. Det tror jeg. Det er ingen grunn til å være bekymret, sier 59-åringen.

– Det er lett å miste troen når noen som presterer så godt over så mange år, ikke lever opp til forventningene. Men Magnus Carlsen har ikke glemt hvordan man spiller sjakk i løpet av den siste uka, forsikrer han.

Slapp med skrekken

Carlsen har ikke vunnet noen av de ni partiene i VM.

Han spilte tabber eller uvanlig upresise trekk i både parti tre, fire, fem, syv og åtte.

I nattens parti, det niende, slapp han virkelig med skrekken. Karjakin hadde sjansen til å spille et knallsterkt dronningtrekk, men selv etter 27 minutters tenketid greide ikke russeren å oppdage muligheten.

Carlsen kunne puste lettet ut da han sikret remis.

Mener Carlsen tjener på dramatikken

Dirk Jan ten Geuzendam mener nordmannen var svært nær et kritisk tap, men at 25-åringen nå kommer styrket ut av partiet.

– Carlsen lekte med ilden i dag. Det ville vært full katastrofe med et nytt tap, men det gikk bra. Det vil hjelpe selvtilliten at han kom seg gjennom dette. Han er et av de mest selvsikre menneskene i verden, og på det området tror jeg ikke det har skjedd noen alvorlig skade, sier ten Geuzendam til NRK.

Artikkelen fortsetter.

Sergej Karjakin presset Magnus Carlsen hardt under nattens parti, men nordmannen klarte å ri av stormen.

– Karjakin vil føle nervene

Både søster Ellen, far Henrik, trener Peter Heine Nielsen og manager Espen Agdestein uttalte til NRK på torsdag at Magnus Carlsen hadde en tilnærmet normal hviledag etter tirsdagens tap.

De mener verdensmesteren har gode sjanser til å slå tilbake.

– Nå som Magnus kom seg ut av dette helskinnet, tror jeg han kommer styrket ut av det. Jeg ser for meg at han vil gjøre alt han kan for å vinne. Han har alle muligheter til å trøkke til. Karjakin vil nok føle nervene etter hvert, sier Agdestein.

Også Carlsen selv har troa, selv om én av hans fire sjanser nå er brent.

– Normalt skal jeg være kapabel til å vinne minst ett av tre partier, sa verdensmesteren på pressekonferansen etter partiet.

Magnus Carlsen var heller ikke etter dagens parti særlig interessert i å prate mer enn nødvendig.

Siste nytt

 • Bendtner: – Klar til Brann-kampen

  Det ble ingen pinsefotball på Nicklas Bendtner, men Rosenborgs danske stjernespiss skriver på Instagram at han er tilbake til søndagens toppkamp mot Brann. – Vi jobber hardt. Tilbake mot Brann, skriver Bendtner til et Instagram-bilde.

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal