NRK Meny
Normal

– Han kan umulig ha glemt hvordan man spiller sjakk

NEW YORK (NRK): Verdens kanskje mest anerkjente sjakkjournalist forsvarer Magnus Carlsen. Han mener det norske folk må stole på verdensmesteren tross VM-problemene.

Magnus Carlsen

LETTET: Magnus Carlsen havnet i ordentlig trøbbel under onsdagens parti, men verdensmesteren kjempet seg til en remis.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

«Noe er galt med Magnus Carlsen», har flere sjakkeksperter sagt de siste dagene.

Nordmannen har gjort ukarakteristiske brølere i over halvparten av VM-partiene, så selv om han kun trenger å vinne ett av de tre siste partiene for å ta igjen Sergej Karjakin, har mange begynt å tvile.

Dirk Jan ten Geuzendam

TROR PÅ CARLSEN: Dirk Jan ten Geuzendam.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Nå har imidlertid den nederlandske sjakkjournalisten Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i magasinet New in Chess, ankommet New York.

Og han leverer en gladmelding til det norske folk:

– Jeg tror dere kan stole på Magnus. Det tror jeg. Det er ingen grunn til å være bekymret, sier 59-åringen.

– Det er lett å miste troen når noen som presterer så godt over så mange år, ikke lever opp til forventningene. Men Magnus Carlsen har ikke glemt hvordan man spiller sjakk i løpet av den siste uka, forsikrer han.

Slapp med skrekken

Carlsen har ikke vunnet noen av de ni partiene i VM.

Han spilte tabber eller uvanlig upresise trekk i både parti tre, fire, fem, syv og åtte.

I nattens parti, det niende, slapp han virkelig med skrekken. Karjakin hadde sjansen til å spille et knallsterkt dronningtrekk, men selv etter 27 minutters tenketid greide ikke russeren å oppdage muligheten.

Carlsen kunne puste lettet ut da han sikret remis.

Mener Carlsen tjener på dramatikken

Dirk Jan ten Geuzendam mener nordmannen var svært nær et kritisk tap, men at 25-åringen nå kommer styrket ut av partiet.

– Carlsen lekte med ilden i dag. Det ville vært full katastrofe med et nytt tap, men det gikk bra. Det vil hjelpe selvtilliten at han kom seg gjennom dette. Han er et av de mest selvsikre menneskene i verden, og på det området tror jeg ikke det har skjedd noen alvorlig skade, sier ten Geuzendam til NRK.

Artikkelen fortsetter.

Sergej Karjakin presset Magnus Carlsen hardt under nattens parti, men nordmannen klarte å ri av stormen.

– Karjakin vil føle nervene

Både søster Ellen, far Henrik, trener Peter Heine Nielsen og manager Espen Agdestein uttalte til NRK på torsdag at Magnus Carlsen hadde en tilnærmet normal hviledag etter tirsdagens tap.

De mener verdensmesteren har gode sjanser til å slå tilbake.

– Nå som Magnus kom seg ut av dette helskinnet, tror jeg han kommer styrket ut av det. Jeg ser for meg at han vil gjøre alt han kan for å vinne. Han har alle muligheter til å trøkke til. Karjakin vil nok føle nervene etter hvert, sier Agdestein.

Også Carlsen selv har troa, selv om én av hans fire sjanser nå er brent.

– Normalt skal jeg være kapabel til å vinne minst ett av tre partier, sa verdensmesteren på pressekonferansen etter partiet.

Magnus Carlsen var heller ikke etter dagens parti særlig interessert i å prate mer enn nødvendig.

Siste nytt

 • Gasly blir ny Red Bull-fører

  Pierre Gasly erstatter Daniel Ricciardo i Red Bull neste sesong. Det bekrefter Formel 1-laget. Den franske 22-åringen kjører nå for Toro Rosso, som Red Bull eier. Han har en fjerdeplass fra Bahrain som sitt beste løp i karrieren. Ricciardo skal kjøre for Renault neste sesong.

  MOTOR-F1-REDBULL/GASLY
  Foto: Brandon Malone / Reuters
 • Remis for Carlsen mot Aronian

  Magnus Carlsen måtte nøye seg med remis mot armenske Levon Aronian da han spilte med svarte brikker i tredje runde av Sinquefield Cup i sjakk mandag. Carlsen står med to poeng etter tre runder, og ligger på delt førsteplass. I fjor ble Carlsen nummer to i turneringen.

  Magnus Carlsen
  Foto: Patrick Huerlimann / AP
 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag