NRK Meny
Normal

– Magnus ga blaffen i 100 år med sjakkhistorie

NEW YORK (NRK): Magnus Carlsen prøvde å heve seg over en av sjakkens grunnleggende lærdommer natt til onsdag. Han fikk et brutalt møte med sjakkhistorien.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under det fjerde VM-partiet mot Sergej Karjakin, som endte med remis.

Foto: Magnus Carlsen / NRK

 • Det fjerde partiet endte med remis. Stillingen er nå 2 - 2.

De norske sportsjournalistene var mest opptatt av at Magnus Carlsen tok oppsiktsvekkende krass selvkritikk etter nok en remis mot Sergej Karjakin. Men det var en helt annen uttalelse som fanget interessen til de internasjonale sjakkjournalistene.

For de la merke til at Carlsen på nonchalant vis, nærmest i en bisetning, hevet seg over en av sjakkhistoriens aksepterte sannheter.

– Generelt tror jeg ikke noe særlig på festninger i sjakk, sa den norske verdensmesteren.

Analyse av parti 4

ANALYSE: Se NRKs sjakkekspert Torstein Baes analyse av parti fire.

Tror ikke på festninger

Mike Klein i Chess.com

OVERRASKET: Mike Klein, journalist i Chess.com. Her er han under sjakk-VM i Sotsji i 2014.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det høres kanskje ikke så spesielt ut, men sjakkjournalist Mike Klein satte nærmest kaffen i halsen på første rad under pressekonferansen.

– Magnus fullstendig avviste en av de mest grunnleggende lærdommene i sjakken. Han ga blaffen i 100 års sjakkhistorie, ler Klein, journalist i Chess.com, til NRK.

For å ta det første først: En festning, også kalt et fort, er en vanlig måte å forsvare seg på når man ligger under i et sjakkparti. Det går ut på at man lager en slags vegg av brikkene sine, så motstanderen ikke greier å trenge gjennom. Målet er å tvinge fram remis.

Det var dette Sergej Karjakin prøvde, i ren desperasjon, da han fikk en forferdelig stilling mot Magnus Carlsen på tirsdag. Men Carlsen tror altså ikke noe særlig på festninger, så han gadd ikke engang sjekke om festningen kunne holde.

Det antok han bare, midt imot det en samlet sjakkverden har ment i 100 år. For når man først stoler på sin egen intuisjon, så stoler man virkelig på sin egen intuisjon.

– Jeg tenkte ikke over det engang, sier Carlsen.

Brutalt møte med sjakkhistorien

Nordmannen forklarer overfor NRK hvorfor han ikke er enig i at festninger er en effektiv forsvarsstrategi.

– Noen folk, som Anand, bygger en festning hver gang de ligger dårlig an, men min erfaring er at jeg ofte bryter ned disse festningene.

– Men ikke i dag. Så jeg brant meg på det i dag, sier han.

Det gikk nemlig ikke spesielt bra å utfordre sjakk-gudene, som de sier i sjakkmiljøet. Sergej Karjakin muret seg inne i festningen, og denne gangen viste det seg at 100 år med sjakkteori visste bedre enn Magnus Carlsen. Russeren holdt enkelt til remis bak muren.

– Han fikk et brutalt møte med sjakkhistorien i dag?

– Ja, definitivt. De beste spillerne er ofte så gode at de ikke trenger å ta hensyn til de store læresetningene, men i dag fant Magnus ut at festninger virkelig eksisterer, ler Mike Klein.

Og etterpå måtte selv tidenes høyest ratede spiller krype til korset.

– Det var veldig, veldig slurvete, og det ødela partiet. Det er under min standard, sa Magnus Carlsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal