Hopp til innhold

– Magnus ga blaffen i 100 år med sjakkhistorie

NEW YORK (NRK): Magnus Carlsen prøvde å heve seg over en av sjakkens grunnleggende lærdommer natt til onsdag. Han fikk et brutalt møte med sjakkhistorien.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under det fjerde VM-partiet mot Sergej Karjakin, som endte med remis.

Foto: Magnus Carlsen / NRK

 • Det fjerde partiet endte med remis. Stillingen er nå 2 - 2.

De norske sportsjournalistene var mest opptatt av at Magnus Carlsen tok oppsiktsvekkende krass selvkritikk etter nok en remis mot Sergej Karjakin. Men det var en helt annen uttalelse som fanget interessen til de internasjonale sjakkjournalistene.

For de la merke til at Carlsen på nonchalant vis, nærmest i en bisetning, hevet seg over en av sjakkhistoriens aksepterte sannheter.

– Generelt tror jeg ikke noe særlig på festninger i sjakk, sa den norske verdensmesteren.

Analyse av parti 4

ANALYSE: Se NRKs sjakkekspert Torstein Baes analyse av parti fire.

Tror ikke på festninger

Mike Klein i Chess.com

OVERRASKET: Mike Klein, journalist i Chess.com. Her er han under sjakk-VM i Sotsji i 2014.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det høres kanskje ikke så spesielt ut, men sjakkjournalist Mike Klein satte nærmest kaffen i halsen på første rad under pressekonferansen.

– Magnus fullstendig avviste en av de mest grunnleggende lærdommene i sjakken. Han ga blaffen i 100 års sjakkhistorie, ler Klein, journalist i Chess.com, til NRK.

For å ta det første først: En festning, også kalt et fort, er en vanlig måte å forsvare seg på når man ligger under i et sjakkparti. Det går ut på at man lager en slags vegg av brikkene sine, så motstanderen ikke greier å trenge gjennom. Målet er å tvinge fram remis.

Det var dette Sergej Karjakin prøvde, i ren desperasjon, da han fikk en forferdelig stilling mot Magnus Carlsen på tirsdag. Men Carlsen tror altså ikke noe særlig på festninger, så han gadd ikke engang sjekke om festningen kunne holde.

Det antok han bare, midt imot det en samlet sjakkverden har ment i 100 år. For når man først stoler på sin egen intuisjon, så stoler man virkelig på sin egen intuisjon.

– Jeg tenkte ikke over det engang, sier Carlsen.

Brutalt møte med sjakkhistorien

Nordmannen forklarer overfor NRK hvorfor han ikke er enig i at festninger er en effektiv forsvarsstrategi.

– Noen folk, som Anand, bygger en festning hver gang de ligger dårlig an, men min erfaring er at jeg ofte bryter ned disse festningene.

– Men ikke i dag. Så jeg brant meg på det i dag, sier han.

Det gikk nemlig ikke spesielt bra å utfordre sjakk-gudene, som de sier i sjakkmiljøet. Sergej Karjakin muret seg inne i festningen, og denne gangen viste det seg at 100 år med sjakkteori visste bedre enn Magnus Carlsen. Russeren holdt enkelt til remis bak muren.

– Han fikk et brutalt møte med sjakkhistorien i dag?

– Ja, definitivt. De beste spillerne er ofte så gode at de ikke trenger å ta hensyn til de store læresetningene, men i dag fant Magnus ut at festninger virkelig eksisterer, ler Mike Klein.

Og etterpå måtte selv tidenes høyest ratede spiller krype til korset.

– Det var veldig, veldig slurvete, og det ødela partiet. Det er under min standard, sa Magnus Carlsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Nyland

Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Norge gikk på en smell i bortekampen mot Slovenia lørdag kveld. Nå får den klubbløse målvakten Ørjan Nyland kritikk for måten det avgjørende målet kom på.

Siste nytt

 • Mitrovic skadet da Serbia kjørte over Sverige

  Sverige fikk en god start borte mot Serbia i Norges gruppe i Nasjonsligaen, da Viktor Claesson sendte gjestene i ledelsen etter 15 minutter. Men resten av kampen handlet det meste om Serbia- som Norge møter i gruppespillfinale på tirsdag.

  Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic scoret hele tre ganger, før en perle fra Sasa Lukic sikret 4-1-seier.

  Mitrovic fikk seg en smell i foten og gikk av banen med 18 minutter igjen. I etterkant viste TV-bildene serberen sittende på benken med en ispose.

  En som ikke blir klar til Ullevaal-kampen kommende uke er Sergej Milinkovic-Savic. Lazio-stjernen pådro seg gult kort mot Sverige og går glipp av oppgjøret med karantene. Tirsdag møtes Norge og Serbia til kamp om gruppeseieren i nasjonsligaen. Uavgjort vil være godt nok for Norge.

  Norge vinner uansett gruppe 4 om de tar poeng hjemme mot Serbia om tre dager. Mens Sverige må slå Slovenia i siste kamp for ikke å rykke ned til gruppe C i nasjonsligaen.

 • Carlsen leier finalen

  Magnus Carlsen leier finalen i årets sjuande Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi laurdag.

  Nordmannen treng med det «berre» uavgjort over fire parti søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin andre strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vann også turneringa i Miami i august.

  Aldri har ein motstandar greidd å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha hamna under 0–2 i Champions Chess-samanheng.

  Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakta på å stoppe den seiersvane nordmannen.

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste