NRK Meny
Normal

– Magnus ga blaffen i 100 år med sjakkhistorie

NEW YORK (NRK): Magnus Carlsen prøvde å heve seg over en av sjakkens grunnleggende lærdommer natt til onsdag. Han fikk et brutalt møte med sjakkhistorien.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under det fjerde VM-partiet mot Sergej Karjakin, som endte med remis.

Foto: Magnus Carlsen / NRK

 • Det fjerde partiet endte med remis. Stillingen er nå 2 - 2.

De norske sportsjournalistene var mest opptatt av at Magnus Carlsen tok oppsiktsvekkende krass selvkritikk etter nok en remis mot Sergej Karjakin. Men det var en helt annen uttalelse som fanget interessen til de internasjonale sjakkjournalistene.

For de la merke til at Carlsen på nonchalant vis, nærmest i en bisetning, hevet seg over en av sjakkhistoriens aksepterte sannheter.

– Generelt tror jeg ikke noe særlig på festninger i sjakk, sa den norske verdensmesteren.

Analyse av parti 4

ANALYSE: Se NRKs sjakkekspert Torstein Baes analyse av parti fire.

Tror ikke på festninger

Mike Klein i Chess.com

OVERRASKET: Mike Klein, journalist i Chess.com. Her er han under sjakk-VM i Sotsji i 2014.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det høres kanskje ikke så spesielt ut, men sjakkjournalist Mike Klein satte nærmest kaffen i halsen på første rad under pressekonferansen.

– Magnus fullstendig avviste en av de mest grunnleggende lærdommene i sjakken. Han ga blaffen i 100 års sjakkhistorie, ler Klein, journalist i Chess.com, til NRK.

For å ta det første først: En festning, også kalt et fort, er en vanlig måte å forsvare seg på når man ligger under i et sjakkparti. Det går ut på at man lager en slags vegg av brikkene sine, så motstanderen ikke greier å trenge gjennom. Målet er å tvinge fram remis.

Det var dette Sergej Karjakin prøvde, i ren desperasjon, da han fikk en forferdelig stilling mot Magnus Carlsen på tirsdag. Men Carlsen tror altså ikke noe særlig på festninger, så han gadd ikke engang sjekke om festningen kunne holde.

Det antok han bare, midt imot det en samlet sjakkverden har ment i 100 år. For når man først stoler på sin egen intuisjon, så stoler man virkelig på sin egen intuisjon.

– Jeg tenkte ikke over det engang, sier Carlsen.

Brutalt møte med sjakkhistorien

Nordmannen forklarer overfor NRK hvorfor han ikke er enig i at festninger er en effektiv forsvarsstrategi.

– Noen folk, som Anand, bygger en festning hver gang de ligger dårlig an, men min erfaring er at jeg ofte bryter ned disse festningene.

– Men ikke i dag. Så jeg brant meg på det i dag, sier han.

Det gikk nemlig ikke spesielt bra å utfordre sjakk-gudene, som de sier i sjakkmiljøet. Sergej Karjakin muret seg inne i festningen, og denne gangen viste det seg at 100 år med sjakkteori visste bedre enn Magnus Carlsen. Russeren holdt enkelt til remis bak muren.

– Han fikk et brutalt møte med sjakkhistorien i dag?

– Ja, definitivt. De beste spillerne er ofte så gode at de ikke trenger å ta hensyn til de store læresetningene, men i dag fant Magnus ut at festninger virkelig eksisterer, ler Mike Klein.

Og etterpå måtte selv tidenes høyest ratede spiller krype til korset.

– Det var veldig, veldig slurvete, og det ødela partiet. Det er under min standard, sa Magnus Carlsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Surt tap for Ruud i Miami

  Casper Ruud tapte første kamp i ATP-kvalifiseringen i Miami. Han tapte i strake sett 3-6, 6–7 (8–10) mot australske John Millman.

  Ruud gjorde en dobbeltfeil på stillingen 8–8 i tiebreaket i andre sett. På neste poeng tok Millman seieren.

  Casper Ruud
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Salah nærmer seg scoringsrekord

  Liverpools Mohamed Salah kan bli den spilleren gjennom tidene med flest mål i én og samme Premier League-sesong. Han har 28 seriemål på 31 kamper. Det er kun seks mål fra rekorden. Med sju gjenværende seriekamper kan Salah tukte rekorden, melder NTB.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Disse jentene får gå i Tyumen

  Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold og Hilde Fenne får gå verdenscupavslutningen i Tyumen.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag