NRK Meny
Normal

– Han er ikke normal

Dario Colognas vei tilbake fra skade til OL-gull har forbløffet dem rundt ham.

Dario Colognas vei tilbake fra skaden i november.

Dario Cologna er ikke helt som alle andre. Se reportasjen fra NRKs møte med langrennshelten.

– Han brukte hvert minutt av døgnet riktig etter skaden, sier Colognas daværende trener, Guri Hetland.

11. november 2013 ramlet Dario Cologna da han var ute og løp. Han skadet ankelen, og fra den dagen startet en intens restitusjonsprosess mot OL i Sotsji 88 dager senere.

Der ble han OL-kongen med to gull.

Denne helga startet Tour de Ski med sveitseren i en av hovedrollene. På lørdagens prolog var han overlegen, og dermed går han først ut på søndagens jaktstart.

At Dario Cologna er sentral når det dreier seg om herrelangrenn er normalt, men før OL i Sotsji i fjor, var det på hengende håret at sveitseren rakk å delta.

Da hans norske rivaler konkurrerte i verdenscup, Tour de Ski og NM, brukte sveitseren timer på timer på styrketrening, fysioterapi, løping i basseng og staking på rulleskimølle.

Selv uten normal skitrening klarte han å trene godt, og ikke minst traff han perfekt med formtoppingen.

– Han viste en mental styrke som jeg ikke hadde sett hos ham før det. Han er ekstremt dedikert, og når han bestemmer seg for noe, så gjør han det ordentlig, sier Hetland.

Så ikke ut som en mester

Cologna i Sveits

Cologna var tilbake på pallen i Davos, og tok en tredjeplass på 15 kilometer klassisk der.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Jeg trodde ikke jeg kunne klare det, etter skaden jeg hadde i november, innrømmer Cologna i et intervju med NRK.

NRK møtte den sveitsiske skihelten til et lengre intervju før Tour de Ski. Tanken på skaden og veien tilbake får fram smilet i munnviken på 28-åringen.

Hyggelig, rolig og veldig bestemt er ordene som går igjen når de rundt ham blir bedt om å beskrive ham, og de ser ut til å passe godt der han sitter i varmen fra peisen på Hotel Intercontinental i Davos.

Colgona minnes det som skjedde uka før OL, da han tok andreplass på en 15 kilometer i et verdenscuprenn i Toblach. Da skjønte han at han var kommet i nærheten av det nivået han ønsket.

– Det viste at jeg kunne få det til, men det er annerledes i OL, og jeg tok gull i det første løpet. Det var veldig spesielt for meg, forteller han.

Og det var veldig langt unna måten han fremsto på da tok sin første skitur etter skaden, 18. desember 2013. Guri Hetland husker dagen godt.

– Det så ikke ut som noen olympisk mester, den skiløperen vi så der da. Da var han på ingen måte resitutert, og han gikk og vagget og turte ikke stole på ankelen. At han skulle gå fra det og til olympisk gull under to måneder etter var i overkant av all forventning, sier hun.

Var ustoppelig

Curdin Perl har gått på ski med Cologna siden de begge var juniorer, og kjenner ham godt.

I et langrennsmiljø som de siste årene har vært dominert av nordmenn sammen med russere og svensker, og uten for mange innslag fra land som Tyskland og Italia, utgjør de to kjernen i et stadig sterkere sveitsisk lag.

– Det er ikke normalt, sier Colognas Perl smilende og lett hoderystende når han omtaler sin lagkaptein.

Cologna

Dario Cologna med beviset på at han vant 30 kilometeren under OL i Sotsji 2014.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Det er sånn Dario er, han er ikke normal. Derfor var jeg ikke så overrasket over det som skjedde. Han er så sterk i hodet. Hvis han får ferten av noe, så går det ikke an å stoppe ham, forklarer Perl.

Perl sier at det var noen tøffe uker for Cologna helt til å begynne med etter skaden, men så fort han forsto at han kunne rekke OL, så var han ustoppelig, mener lagkameraten.

Kjedelig med ett mål

Tour de Ski er et av sesongens store mål for sveitseren. Han har vunnet tre ganger tidligere, og mye tyder på at han er som skapt for mange, tøffe konkurranser på kort tid.

Cologna behersker begge stilarter, og henger godt med både på sprint og lengre distanser. Og ikke minst har han bevist at han takler den avsluttende alpintbakken.

Dessuten har han få dårlige dager der han gir bort mange sekunder. Og akkurat det er avgjørende for å lykkes i Tour de Ski.

– Det er viktige renn. Jeg liker ikke bare å ha ett mål i februar, det synes jeg er kjedelig. Så det er bra å ha flere mål, og jeg liker å konkurrere. Jeg har gode erfaringer fra Tour de Ski, og håper jeg kan være med å kjempe om seieren, sier han.

NRKs eksperter tror også at han kan være med å slåss helt i toppen, og at det fort kan stå mellom ham og Martin Johnsrud Sundby.

Nordmannen vant i fjor – året da Cologna måtte stå over på grunn av skade.

Går på hjemmebane

Tour de Ski arangeres blant annet med en sprint i Santa Maria Val Müstair, Colognas egen hjembygd.

Cologna har selvsagt blitt svært populær i hjemlandet etter suksessen han har hatt i langrennsløypa, men han har få problemer med å bevege seg rundt i Sveits. Selv med to OL-gull, tre sammenlagtseire i verdenscupen, tre Tour de Ski-triumfer og et VM-gull.

– Det har forandret seg mye, og folk kjenner meg igjen på gata. Kanskje har det kommet opp på et høyere nivå etter de to gullene nå, men du kommer ikke til å se hylende fans. Folk er rolige i Sveits, så du har nok plass til å leve vanlig, forteller han.

– Du kan gå i butikken uten problemer?

– Ja, definitivt, hehe.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp