Islands verdskjende tv-kommentator: – Hatar å sjå meg sjølv på tv

Islands elleville tv-kommentator har blitt eit symbol også for dei islandske spelarane.

Gummi Ben
Foto: Chris Härenstam / SVT

Gudmundur Benediktsson – meir kjend som Gummi Ben – har med engasjement langt utover det normale gått i fistel ved alle Islands scoringar. Måla i 2-1-sigeren over England overgjekk det meste.

Og det er ikkje slutt. Søndag møter Island Frankrike. Det ser Benediktsson sterkt fram til.

– Då er vi tilbake i Paris. Vi spela mot Austerrike der. Og det er der finalen skal gå også. La oss halde fram med å drøyme, seier islendingen.

Han syntes det var vanskelegare å kommentere kampen mot Austerrike sist onsdag.

– Då var vi pressa heile tida, og venta berre på at dei skulle score ein gong til. I dag hadde vi kontroll, seier han.

– Eit symbol

For dei islandske spelarane har den super-engasjerte kommentatoren blitt ein god støttespelar.

– Det er fascinerande å sjå og høyre korleis han lever seg inn i kampen. Det viser også korleis det islandske folket er med oss. Han er ein av dei, og han gjer ein stor jobb for oss, seier Islands målscorar Kolbeinn Sigthórssonn til NRK.

– Er han eit symbol?

– Sjølvsagt.

– Han er fantastisk. Det er ikkje noko anna å seie. Han er utruleg engasjert og kjensleladd. Eg trur dei fleste meiner det, seier Birkir Bjarnason.

Sjølv er Gummi Ben audmjuk om si eiga rolle som verdskjend kommentator.

– Eg hatar å sjå meg på tv, seier han. – Det er laget og spelarane som er heltane.

– Hugsar du kva du sa då sluttsignalet gjekk i går?

– Nei, eigentleg ikkje.

Island vant 2-1 over England i Fotball-EM.

AV SKAFTET: Engasjert er berre forbokstaven for å skildre Benediktssons ekstase ved dei islandske scoringane

Fekk sparken i klubben

Gudmundur Benediktsson har tidlegare vore aktiv fotballspelar på Island. Inntil sist helg var han også assisterande manager i Reykjavík-klubben KR. Men etter klubbens femte tap på seks kampar fekk han sparken.

Jobben som tv-kommentator er derimot neppe i fare med det første.

– Eg har spela med han på Island og kjenner han ganske godt. Han er utruleg, seier Birkir Sævarsson.

– Han er slik og har alltid vore slik, uansett kva kamp han kommenterer, det vere seg Premier League eller La Liga. Han er heilt vill heile tida, seier Sævarsson.

Benediktssons kommentering då fløyta gjekk, blir samanlikna med Bjørge Lilleliens legendariske kommentar frå 1981.– som er på UNESCOs liste over norsk kulturarv.

– Alltid like bra

NRKs tidlegare kommentator Arne Scheie har sjølv med stor innleving kommenterte mange store fotballstunder. Han har også late seg begeistre av Benediktsson.

Arne Scheie

ARNE SCHEIE: - Han har kunnskap og kommenterer med hjartet, seier NRKs tidlegare kommentatorveteran, som sjølv har kommentert historiske fotballkampar

– Det eg har høyrt, er veldig bra. Folk eg kjenner seier han er like bra om det er Champions League eller den engelske ligaen, seier Scheie.

– «Vi har scoret i Marseille» går framleis sin sigersgang, kor lenge trur du dette klippet vil leve på Island?

– Dette kjem til å leve på Island for all tid, det er det ingen tvil om.

RUVs kommentator Guðmundur Benediktsson har blitt kjent gjennom mesterskapet. Hans kommentering er ikke mindre moro nå heller.

ISLANDSK SYMBOL: TV-kommentator Gudmundur Benediktsson – alias Gummi Ben – gjekk i fistel då det var klart at Island hadde slått sjølvaste England.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal