NRK Meny
Normal

Post om kravene: – Grensen går et sted for Northug også

NRKs langrennskommentator Jann Post mener det er problematisk at Coop setter så mange krav til Petter Northug.

Petter Northug/Jann Post

Jann Post (innfelt) er ikke udelt begeistret over sponsorkravene som stilles til Petter Northug.

Foto: STEVE MARCUS / Reuters

– I utgangspunktet vil jeg si at jeg ikke er for at sponsorer skal diktere for mange ting, kommer med for mange restriksjoner og legger seg oppi det sportslige. Det er selvfølgelig problematisk, og dette er en spesiell situasjon, sier NRKs profilerte langrennskommentator til NRK.no.

Petter Northugs hovedsponsor Coop har de siste dagene kommet med klare krav overfor langrennsløperen om de skal fortsette samarbeidet.

Northug

Petter Northug har fått flere krav fra hovedsponsor Coop.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Torsdag fortalte Coops administrerande direktør Svein Fanebust at de forlanger at Northug dropper pokerspill.

De har også krevd at han avslutter samarbeidet med trenere og støtteapparat hvis de skal fortsette som sponsor.

– Kan bli problemer på sikt

Jann Post er kritisk til den sterke innblandingen fra sponsor.

– Northug har ikke akkurat veldig gode kort på hånden i forhandlinger nå, men han må passe på at dette er ting han kan leve med i fortsettelsen. Hvis ikke går det på akkord med det han står for, og da kan det bli problemer på sikt.

– Grensen går et eller annet sted for han, også.

Det var lenge usikkert om Coop ville fortsette samarbeidet med Petter Northug etter at han erkjente å ha kjørt i fylla 4. mai, og hovedsponsoren og langrennsløperen har sittet i en rekke møter for å avklare om de skulle fortsette som samarbeidspartnere.

– En sponsor vil alltid ha krav i utgangspunktet, men som regel vil ikke en sponsor blande seg opp i de sportslige tingene.

– Nå er det andre krav her, som pokernekt, og det er for så vidt et greit krav. Jeg har større problemer med kravene rundt det sportslige apparatet rundt ham. Det mener jeg han må få velge selv, sier Jann Post.

– Ikke noe friere nå

Petter Northug har stått utenfor landslaget siden mai 2013, og valgte deretter å satse på sitt eget private lag med Coop som hovedsponsor.

– Det ironiske var at han valgte å stå utenfor landslaget for å stå friere og gjøre som han ville. Han ønsket å plukke ut de folkene han ville ha rundt seg. Nå blir

Torgeir Bjørn

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn: – Generelt har ikke sponsor noe med hvordan utøveren skal trene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

han tvunget til å kvitte seg med managementet sitt og han blir også lagt bånd på.

– Han er ikke noe friere enn han ville vært på et landslag, og det er litt spesielt med tanke på grunnen til at han forlot landslaget, påpeker Post.

– Hvor forstyrrende er denne saken for Northug?

– Noen ville ikke taklet det i det hele tatt og grublet på det hele tiden. Heldigvis er Northug blant de bedre til å holde utenforstående ting og problemer unna tankene sine. Men det kan selvfølgelig bli for mye for ham også til slutt.

– Langt på vei enig

NRKs ekspertkommentator i langrenn, Torgeir Bjørn, er enig med Jann Post i at sponsorer ikke skal komme med for mange krav og restriksjoner overfor utøverne.

– Generelt har ikke sponsor noe med hvordan utøveren skal trene, forberede seg eller leve, sier han til NRK.no.

Han legger likevel til at dette er en litt spesiell sak:

– Selv om det er en litt utidig innblanding fra sponsoren, tror jeg Petter Northug langt på vei er enig i de kravene som Coop har kommet med. Nå må han tilbake til den litt asketiske tilværelsen som gjorde ham god, og da spesielt i årene 2009, 2010 og 2011, sier Bjørn.

– Økonomisk ser det ikke ut som om det får så store konsekvenser. Sportslig gjør det heller ikke det, tror jeg. Men han får en utfordring med å bygge opp et optimalt team rundt seg. Ved å si nei til landslaget sier man også nei til å ha mange erfarne ressurspersoner rundt seg. Han er i nå en periode der han hadde trengt slike personer rundt seg, sier han.

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid