Dommeren om Castros filming: – Vi blir lurt

ÅLEUND/OSLO (NRK): Niklas Castro skaffet Aalesund straffe. Etter kampen fastlår dommer Ola Hobber Nilsen at Castro skulle hatt gult kort for filming. I så fall ville han også blitt utvist.

Ola Hobber Nilsen

TAR SELVKRITIKK: Ola Hobber Nilsen erkjenner at han og hans team bommet i en avgjørende situasjon.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Gratulerer, Castro. Dette var dårlig gjort, sier Eurosport-ekspert Bengt Eriksen.

Niklas Castro lurte dommer Ola Hobber Nilsen og skaffet Aalesund straffe i det 61. minutt. Deretter serverte han Hólmbert Fridjónsson seiersmålet

Start ledet 2–1 til pause og var klart det beste laget kampen gjennom. Men resultatet snudde raskt, da Castro snek seg innenfor 16-meter og gikk i bakken etter en tilsynelatende duell med Starts Erlend Wichne.

TV-bildene viser imidlertid klart at det ikke var kontakt mellom dem. Det skapte sterke reaksjoner og frustrasjon hos bortelaget – og ekspertene.

Etterpå innrømmer også dommer Ola Hobber Nilsen at det ble en feil avgjørelse.

– Spilleren må selv svare for sine handlinger, men vi blir lurt her, fastslår han overfor NRK

Endelig seier for Aalesund.

JUBLET: Niklas Castro og Aalesund fikk dommeren på kroken og kunne juble for sin første seier for sesongen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Skulle vært utvist

Slik forklarer dommeren hva som skjedde.

– Vi dømmer straffespark fordi vi opplever under kampen, og er sikre på, at det er kontakt mellom forsvarsspiller og angrepsspiller. Det er to vurderinger. Hvem når ballen først? Og er det kontakt? Castro er den som når ballen først, og så må man raskt observere og få med seg om det er kontakt. Vi opplever det klart og tydelig under kampen, og går på straffemerket, innleder Hobber Nilsen.

– Etter kampen ser vi det om igjen, vi ser reprisen. Og vi ser at her blir vi lurt av angrepsspilleren, og her skulle det vært gult kort for usportslig opptreden, altså filming. Og det skulle vært det andre gule kortet, altså rødt kort. Således er det en nøkkelsituasjon vi bommer på i denne kampen, fastslår han.

Ekspertene på Eurosport var alle enige om at det aldri skulle blitt idømt straffespark.

– Selvfølgelig er det ikke straffe. Men vi gjør ting i forkant som kan unngås. Det nytter ikke å peke på dommeren og si at han gjorde feil, sier Start-trener Joey Hardarson til Eurosport.

– Filming på høyt nivå

Da NRK konfronterte Hardarson med situasjoen, er han litt hardere i kritikken mot Castro:

– Det er trist at kampen skal avgjøres på filming. Og i stedet for at det blir det andre gule kortet på Castro og deretter rødt kort, og frispark til oss, så blir det avgjørende for kampen. Dette er helt klart filming på høyt nivå. Det er helt uforståelig at dommeren går på den. Jeg hater å lage unnskyldninger, men det er trist at juks skal avgjøre kampen.

Hardarson

MISFORNØYD: Start-trener Joey Hardarson reagerte på straffesituasjonen som sørget for å snu kampen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Aafk-spiller Niklas Castro sier han kjente kontakt og at han selv ikke forsøkte å jukse.

– Folk kan mene at det ikke var straffe. Jeg føler at han er i nærheten av meg, men det er ikke min intensjon å filme på noen som helst måte. Det går så fort og jeg ser han er på vei til å sparke ballen i det jeg får en dårlig touch. Det er ingen soleklar straffe. Dommeren føler det og det får ikke jeg gjort noe med, sier Castro til NRK.

Aafk-trener Lars Bohinen sier til Eurosport at han er usikker på om det er straffe.

– Niklas (Castro) sa til meg at han kjente kontakt. Derfor tror jeg på det min spiller sier, sier han.

Fridjónsson hat trick

Dem islandske spilleren Hólmbert Fridjónsson scoret alle tre målene for Aalesund. Det første målet kom rett etter at Start tok ledelsen 1-0, 16 minutter ut i kampen. Målet ble scoret på et hjørnespark fra Niklas Castro.

Det andre målet til Fridjónsson var etter den kontroversielle straffesituasjonen. Og Niklas Castro får indirekte assist, fordi han sørget for straffen til Aalesund.

Det tredje målet, som også ble kampens siste, ble servert på en chip av hvem andre enn Niklas Castro. Fridjónsson løp seg fri fra Start-forsvaret og headet ballen i mål.

Siste nytt

 • Tromsø fikk luke i 1.-divisjon

  Sakarias Opsahl ble matchvinner da Tromsø slo Åsane 1–0 borte i 1.-divisjon mandag. TIL hadde tre stolpetreff i kampen, men målet kom først etter 88 minutter.

  Ranheim tapte 1–2 mot Sandnes Ulf, og TIL har nå seks poengs luke til serietoer Ranheim.

  1.divisjonen i fotball 2020: Tromsø - Stjørdals-Blink 4-2.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Carlsen vant første finaledag

  Magnus Carlsen trengte omspill for å vinne første dag av finalen i Legends of Chess. I omspillet slo Carlsen russiske Jan Nepomnjasjtsjij i to strake partier, og han vant første dag 4–2.

  Carlsen hadde muligheten til å gå for seier med de hvite brikkene i parti fire, men valgte å spille en rask remis og sikte seg inn mot seier i omspillet. Det viste seg å være en klok avgjørelse.

  Dermed leder Carlsen 1-0 i finaleserien der de spiller best av tre kamper. Turneringen fortsetter med fire hurtigsjakkpartier tirsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Kråkenes / NRK
 • Kwarasey ferdig i Vålerenga

  Keeper Adam Larsen Kwarasey forlater Vålerenga med umiddelbar virkning. Vålerenga har valgt å satse på unge Kristoffer Klaesson og Kjetil Haug som første- og andrekeeper, og Kwarasey står med null minutter eliteseriefotball hittil i år.

  Vålerenga fotball
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal