NRK Meny
Normal

Her er Northug klar for kamp

RØROS (NRK): Tomas Northug gleder seg til å utfordre storebror om en VM-billett. Her er Petter Northug på plass i NM-byen.

Northug Kveen

MUNTER: Trener Stig Rune Kveen viser victory-tegn mens en tilsynelatende munter og opplagt Petter Northug rekker fingeren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det ble rabalder da OL-laget i sprint skulle tas ut i fjor. Og det er blitt rabalder før VM-laget tas ut i år.

 • Hvem får gå sprint i VM? Se den viktige NM-sprinten på NRK1 og NRK.no fra klokken 12.55.
CROSS-COUNTRY-WC-MEN-SPRINT-CLASSIC

PÅ OFFENSIVEN: Tomas Northug er klar til å kjempe om en plass på sprintlaget i VM. Her jubler han over å ha vunnet sin første verdenscupseier.

Foto: Jarek Joepera / Afp

Den siste uka har det vært skyhøye bølger rundt at Petter Northug fikk klar beskjed om å avbryte sitt høydeopphold for å gå NM-sprinten hvis han var interessert i å gå VM-sprinten.

Nå er Petter Northug på plass, og klar til å kjempe. Han virket munter da han snakket med trener Stig Rune Kveen utenfor den smøretraileren fredag morgen.

Viste fingeren

Til fotografene viste han fingeren, normalt et tegn på at Northug er i godt humør.

Stig Rune Kveen viste victory-tegnet.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen vil overhodet ikke spekulere i status for enkeltløpere før fredagens sprint. Det eneste som er sikkert, er at dette er siste sjanse til å vise seg fram.

Lørdag blir det nemlig bestemt hvilke fire som sprinter for Norge i Falun.

Monsen henviser til at det er sju kandidater. Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli, Finn-Hågen Krogh, Tomas Northug og Petter Northug.

To sikre

Ut fra det som har vært prestert til nå i vinter, er det likevel ingen tvil om at Hattestad og Brandsdal har de beste kortene på hånda. De går seg neppe ut av laget selv med en totalfiasko.

Ut fra det som er prestert til nå, er det også rimelig å anta at Fossli og Krogh er lengst unna. De må trolig vinne NM-sprinten for å gå seg inn.

Det betyr at det mest sannsynlig er duellen mellom Petter Northug, Tomas Northug og Pål Golberg landslagsledelsen er spent på.

Petter Northug har som vanlig ikke sagt et pip til media i forkant.

Pål Golberg

GÅR FOR Å VINNE: Pål Golberg tror han må vinne NM-sprinten hvis han skal få plass på VM-laget. Han vant sprinten under minitouren på Lillehammer i desember.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men både Tomas Northug og Pål Golberg snakker åpent om sine forventninger.

– Det er ingen grunn til ikke å være offensiv. Det føles bra, og jeg er klar til dyst, sier Tomas Northug til NRK.

Vil ikke vike

Northug vant den siste verdenscupsprinten i Otepää, et resultat som normalt ville gitt ham sikker plass i VM. Men så enkelt er det ikke.

Tomas Northug gleder seg til duellen med storebror, og frykter ingenting.

– Jeg gleder meg til å møte ham, og er glad han kommer til start. Så får vi gjøre opp om den siste plassen, sier Tomas Northug.

– Vil du helst vike plass for broderen eller for andre på laget?

– Et godt spørsmål. Jeg håper å slippe å vike.

Det samme gjør naturligvis Pål Golberg.

– Jeg tror Brandsdal og Hattestad, sammen med Petter Northug, har de sterkeste kortene. Jeg må nok vinne NM-sprinten, sier Golberg, som går for å gjøre nettopp det.

– Jeg har alle forutsetninger for å lykkes. Heldigvis er det ikke mitt ansvar å ta ut laget. Jeg har fokus på meg selv og skal prøve å gjøre det litt lettere for dem som skal ta ut laget, sier Golberg.

northugbrødrene

KLAR TIL KAMP: Tomas og Petter Northug skal begge kjempe om å få gå VM-sprinten i Falun.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Slalåm, menn