NRK Meny
Normal

Gjerdalen er ei gåte for sportssjefen

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK.no): Superreserve Tord Asle Gjerdalen har nok en gang prikket inn formen til mesterskap. – Gjerdalen er ei gåte, sier sportssjef Vidar Løfshus.

Tord Asle Gjerdalen

Tord Asle Gjerdalen gikk inn til en overraskende VM-bronse onsdag. Det imponerer sportssjef Vidar Løfshus.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Løfshus

Sportssjef Vidar Løfshus mener Gjerdalens VM-medalje i ski-VM i Oslo var mer overraskende, men er imponert over hvordan Gjerdalen kommer i form til mesterskap.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tord Asle Gjerdalen

Tord Asle Gjerdalen gikk seg til VM-bronse under mesterskapet i Oslo i 2011. To år senere har han nok en gang funnet godformen til et mesterskap.

Foto: Matthias Schrader / Ap
– Han er alltid i form til mesterskap. Det er nesten så vi kan ta ham ut til OL allerede, sier sportssjef Vidar Løfshus blidt til NRK.no etter Tord Asle Gjerdalens overraskende VM-bronse onsdag.

– En gåte

Gjerdalen var tatt ut som reserve til 15-kilometeren, men fikk gå i Martin Johnsrud Sundbys sykdomsfravær. Den muligheten tok Gjerdalen imot med åpen armer, og gikk inn til medalje.

Under ski-VM for to år siden ble det også medalje for Gjerdalen. Den gangen var det langt mer overraskende, mener Løfshus.

– I Oslo i 2011 kom det som lyn fra klar himmel. Denne gangen gjør det ikke det. Jeg har vært med ham lenge. Det jeg så på trening før VM, var det beste jeg har sett noen sinne, sier Løfshus.

Men selv om sjefen visste om Gjerdalens form, klarer han ikke å forklare hvordan nordmannen får det til.

– Han er ei gåte, han er ei gåte, gjentar Løfshus, før han legger til:

– Men han har et vanvittig utholdenhetstalent og er et talent. Dette er så fortjent, sier Løfshus.

Hemmelighetsfull

Gjerdalen vil ikke avsløre for mye når han får spørsmål om hvordan han klarer å prikke inn formen til de store mesterskapene.

– Jeg kan ikke røpe taktikken heller, sier Gjerdalen til NRK.no, men forteller likevel litt.

– Jeg har en god plan og et treningsopplegg vi har god tro på. Det har jeg god erfaring med, det funker, sier den ferske bronsevinneren.

Det er også slik Løfshus forsøker å forklare den imponerende mesterskapsformen.

– Han har en trygghet i laget. Han samarbeidet godt med treneren sin, og får gode planer vi vet fungerer, sier Løfshus.

Risiko

Gjerdalen har ikke vært i toppen av resultatlistene fra verdenscupen denne sesongen, men bak det hele ligger nordmannens mesterskapsplan - selv om den innebærer risiko.

– Det er viktigere å være i form under VM enn på Beitostølen. Utfordringen min hele veien, er å bli tatt ut. Jeg er reserve, men har så mye å brenne inne med. Det er en risiko, sier han.

Gjerdalen benyttet også anledningen til å takke Sundby for VM-plassen på 15-kilometeren.

– Det står veldig respekt av Martins avgjørelse. Han er ikke mye sjuk, han har bare litt sår hals, men det hardt å gå skirenn. Martin har stor respekt for lagkamerater og konkurrenter. Jeg må si tusen takk, dette setter jeg stor pris på, sier Gjerdalen.

Siste nytt

 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix
 • Semifinale for sandvolleyballgutta

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i EM etter 2-1 seieren mot den nederlandske duoen Varenhorst/Bouter. Det var deres femte strake seier i mesterskapet. Semifinalen spilles søndag, etterfulgt av en eventuell finale samme dag.

  Foto: Peter Schneider / AP
 • Klare for EM-kvartfinale

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-kvartfinale etter at de slo belgiske Dries Koekelkoren/Tom Van Walle med settsifrene 21-18, 19-21, 15–11 – 2–1 sammenlagt i åttedelsfinalen. Kvartfinalen spilles klokken 16.00.

  Switzerland Beach Volleyball
  Foto: Peter Schneider / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale