Boasson Hagen bryter: – Trist for Norge, gigantisk tap for Sky

TOURS/OSLO (NRK.no) Sykkeleksperter mener sammenlagtlederen får en langt tøffere oppgave uten Edvald Boasson Hagen (26) i Tour de France.

Hagen

Her ruller Edvald Boasson Hagen over mållinja under torsdagens etappe. Et par timer senere var skulderbrudd og Tour de France-exit et faktum for nordmannen.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Froome

Chris Froome kunne igjen ikle seg den gule ledertrøya torsdag. Senere fikk han nyheten om at Edvald Boasson Hagen ikke kan hjelpe ham videre i Tour de France.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp
Alan Farrell

Sky-lege Alan Farrell forteller at Edvald Boasson Hagen er lei seg over å måtte bryte Tour de France.

Foto: Marius Skjelbæk / NRK
Dag Erik Pedersen

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen mener Edvald Boasson Hagens skade er et fryktelig tungt slag for Sky.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Bruddet er forferdelig trist. Edvald har sørget for mye underholdning i Tour de France de siste årene. Derfor er det veldig trist sett med norske øyne, men det er også et gigantisk tap for Team Sky, som nå mister en av sine desidert beste hjelperyttere, sier NRKs sykkelsport Jann Post.

Edvald Boasson Hagen tok salto og brakk skulderen i en massevelt kun et par kilometer fra mål på torsdagens etappe i Tour de France.

En optimistisk Boasson Hagen trodde han unnslapp de verste skadene, men kun timer senere kom kontrabeskjeden:

Skulderbrudd og Tour de France-exit.

– Veldig trist for Froome

– Det er fryktelig trist for Sky-laget. Det er selvfølgelig trist for ham også, som helt sikkert hadde fått gode muligheter i de gjenværende etappene. Men fremfor alt er det veldig, veldig trist for Chris Froome. Han taper en av sine aller mest lojale og kjøresterke ryttere, sier tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

Chris Froome har i øyeblikket en suveren ledelse i sammendraget. Sky-ritteren ligger 3.25 minutter foran Team Movistar og Alejandro Valverde.

Men nå har Froome noen tøffe etapper i vente. Hjelperytter Vasili Kiryienka har allerede brutt siden han ikke klarte tidsfristen på den 9. etappen.

Geraint Thomas kjører også med bekkenbrudd etter å ha veltet stygt under den 1. etappen.

– Fjellene skal klatres, og Froome virker sterk. Men nå blir det vanskeligere å kontrollere feltet. Edvald var tiltenkt å dra så langt han kunne inn i fjellene, og det gjorde han jo glimrende i fjor. Den styrken vil de savne. Det begynner å bli et skadeskutt Sky, sier Post.

– Fantastisk lojal

Chris Froome fremhevet selv viktigheten av Edvald Boasson Hagen da det ennå var uvisst hvor alvorlig skaden var.

– Edvald er enormt viktig for laget. Han er en allsidig rytter i både fjellet og på flatene, og jeg håper virkelig at alt er bra, sa Froome til Skys nettsider.

Noen timer senere fikk han beskjeden om at Boasson Hagen må bryte rittet.

– Boasson Hagen har en unik evne til å gi alt for laget sitt. Han er en av de mest oppofrende hjelperytterne jeg har sett i aksjon. Han er fantastisk lojal og utrolig viktig for sammenlagtrytter Froome, sier Pedersen.

For «omtåket» til å snakke

Etter å ha vært optimistisk frem til legesjekken, fikk Boasson Hagen påvist brudd i høyre skulderblad etter røntgenundersøkelser.

En svært ordknapp Boasson Hagen møtte pressen før konklusjonen var offentliggjort, og senere ble nordmannen skjermet for pressen.

– Han har store smerter og er for omtåket til å uttale seg, opplyste Team Sky til NRK.no.

26-åringen har fått store mengder smertestillende etter skaden. Laglege Alan Farrell forteller imidlertid at nordmannen slipper å operere.

– Bruddet krever heldigvis ikke operasjon, men Edvald reiser tilbake til Norge for videre undersøkelser og behandling. Vi gleder oss til å se ham kjøre igjen en gang over sommeren, sier Farrell, som ikke legger skjul på at nordmannen er svært skuffet.

– Han er trist, skuffet og lei seg. Både for sin egen del, men også fordi han ikke kan hjelpe laget. Men han er ved godt mot, legger han til.

Det er ventet at Boasson Hagen ikke kan konkurrere før om 3-4 uker.

Sportsnyheter

Viking-flopp redda Wales: – Eg elska kvart sekund

Det var store forventningar til kva Gareth Bale kunne få til mot Sveits, etter ein sterk sesongavslutning i Tottenham. Men det var ein tidlegare Viking-flopp som stal rampelyset.

Siste nytt

 • Iuel langt unna norsk rekord

  Amalie Iuel sesongdebuterte på 400 meter hekk under Boysen Memorial på Bislett laurdag. Ho vann klart på tida 56,62.

  Men det er langt unna hennar norske rekord frå 2019 på 54,72.

  Nora Kollerød Wold blei nummer to med 58,03.

  Amalie Iuel
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB
 • Troner toppen av Eliteserien

  Med sju spilte kamper og 15 poeng, leder Kristansund BK Eliteserien etter 2-0 seier over Odd på Kristiansund Stadion. Etter 63 minutter satte Sander Kartum inn 1-0 målet for hjemmelaget.

  - Vi starter brått og fått tre poeng etter tre peong, sier Kartum til Eurosport etter kampen.

  Etter 90 minutter spilt, satte Agon Mucolli inn 2-0 målet og sikret nok en seier for KBK.

  Eliteserien i fotball 2021: Kristiansund - Odd
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Molde vant tross utrolig selvmål

  Kristoffer Haugen satte ballen i nettet tre ganger da Molde vant 3-1 over Sandefjord. To ganger i Sandefjord-målet, og én gang i Molde-målet.

  Og hans selvmål var smått utrolig. Planen hans var nok å sende et ufarlig tilbakespill til keeper Oliver Petersen, men han var feilplassert, og rakk ikke ballen som i stedet trillet i nettet.

  Men Molde hadde god kontroll, og ved to scoringer av nevnte Haugen og én scoring av Ohi, ble det grei seier.

  Dermed henger moldenserne med i teten, og de ligger på tredjeplass i Eliteserien.

  En liten nedtur fikk dagens vinner likevel. Magnus Wolff Eikrem måtte gå av med noe som så ut som en strekk.

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Molde
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal