Hopp til innhold

– Galskap å betvile Guardiola

KOMMENTAR: Manchester Citys seks kamper uten seier har ført til skepsis rundt Pep Guardiola. Det er å misforstå hvor krevende metodene hans er å lære.

SOCCER-ENGLAND-MUN-MCI/

KREVENDE: Guardiolas spillestil tar tid å lære, mener fotballskribent Thore Haugstad.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Det finnes en slags uskreven regel i England om at du ikke har bevist noe før du har lyktes i Premier League. Du kan gjerne vinne 21 titler på syv år i andre land.

Men kreditt her får du ikke før du har nedsablet Stoke, Burnley og Hull.

Taktikere som Arsène Wenger og José Mourinho har gått gjennom det samme ritualet. Og nå som Manchester City har spilt seks kamper uten seier, er det Pep Guardiolas tur til å forsvare sine ideer:

  • Hvorfor spille seg ut bakfra, når man kan klarere trygt?
  • Hvorfor kaste ut Englands førstekeeper Joe Hart til fordel for Claudio Bravo?
  • Hinter ikke seks kamper uten seier om at noe er galt?

Guardiola har ristet på hodet og repetert at ingenting vil endres. Selvsagt har han det. Det skulle bare mangle når man husker den suksessen han har hatt.

Meritterte metoder

Man vet nemlig hva man driver med når man har vunnet 14 av 19 titler i Barcelona, tatt tre strake seriemesterskap med Bayern München og nådd semifinalen i mesterligaen i alle sine syv sesonger på elitenivå.

Alt dette, som kjent, med frispilling bakfra og pasningssikre keepere.

SOCCER-ENGLAND-MUN-MCI/

FILOSOFI: Pep Guardiola er fast bestemt på å spille seg ut bakfra. Det skapte mange farlige situasjoner i debuten til Manchester City-målvakt, Claudio Bravo.

Foto: Carl Recine / Reuters

Guardiola er mannen som raffinerte spillestilen bak VM-seierne til Spania (2010) og Tyskland (2014). Han har skrevet seg inn i historiebøkene som en vinner, en innovatør og en viderefører av Johan Cruyffs tidløse prinsipper.

Nå blir han altså spurt om han vil endre disse verdiene etter seks kamper i City.

Glem den «spanske» stilen

Det er galskap å betvile Guardiola basert på slikt. Selv argumenter om at han bør tilpasse spillestilen sin etter det høye tempoet i Premier League, ignorerer det faktum at han har gjort betydelige endringer allerede.

For likesom Lionel Messi ble gjort til midtpunktet i Barça, og Arjen Robben og Franck Ribéry var hovedfokuset fra starten i Bayern, har Guardiola strukturert City rundt David Silva og Kevin De Bruyne som offensive indreløpere.

Glem den «spanske» stilen. City har vært intensive og direkte, med høyt tempo i pasningsspillet og lynkjappe omstillinger. Ingen har scoret like mange kontringsmål denne sesongen.

Hele tre lag har en bedre treffprosent på pasningene.

Det Guardiola imidlertid forsvarer er å bruke ballen, å dominere kamper, å spille seg ut bakfra. Det er disse prinsippene som har kjennetegnet suksessen hans.

For Guardiola er disse hugget i stein.

SOCCER-ENGLAND-MCI-SUN/ Manchester City v Sunderland - Barclays Premier League

MIDTPUNKT: Slik som Messi var midtpunktet i Barcelona, er De Bruyne og Silva spillerne Guardiola har strukturert laget sitt rundt.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Guardiolas prinsipper gjør han mer sårbar enn andre trenere

På en måte gjør dette Guardiola mer sårbar enn andre trenere. Ikke bare fordi det er lett å kritisere når en stopper gir bort ballen, men fordi spillestilen er så krevende å lære.

Guardiola er kjent for et prinsipp som heter juego de posición. Det refererer til de små trekantene spillerne danner på midtbanen, hvor pasningene tres gjennom ledd via overtall sentralt. (Et mer utdatert og misforstått navn er tiki-taka.)

Dette er Barça og Spania på sitt beste, når det virker som om de har én spiller mer.

Sir Alex Ferguson kalte det «pasningskarusellen»: Man blir så rundspilt at man blir svimmel.

Dette ser enkelt ut, men det setter enorme krav til teknikk, posisjonering og orientering i forkant. Da Guardiola tok over Bayern, var hele regimet så fremmed for stallen at assistenttrener Domènec Torrent var redd for å overbelaste spillerne.

– Vi må huske at alt dette er som et nytt språk for dem, sa Torrent i boken Pep Confidential.

Peps pensum

Faktisk var stilen så særegen at Guardiola holdt igjen informasjon over flere måneder og år, slik at læreprosessen ikke skulle bli for komplisert.

Dette var ikke nødvendig i Barça, fordi Cruyff hadde introdusert prinsippene som trener mellom 1988 og 1996. Da Guardiola kom i 2008, var den grunnleggende forståelsen allerede på plass.

Men i Bayern måtte han lære opp spillerne på nytt.

– Det er som om vi viser dem tallene først, så ukedagene, så verbene. Dette er en enorm endring for dem, og vi må være fleksible og forsiktige, sa Torrent.

Nytt byggverk

Tenk litt på dette. Dette er altså Bayern, et lag som nettopp hadde vunnet trippelen.

De burde ikke ha vært helt fremmede for Guardiolas stil. Mellom 2009 og 2011 ble de trent av Louis van Gaal, en gammel Barça-sjef, som bruker en versjon av juego de posición og som vektlegger frispilling bakfra og høy ballbesittelse.

Og i sesongen før Guardiola kom, under Jupp Heynckes, hadde de hatt en ballbesittelse på over 60 prosent.

Så om Bayern likevel hadde så mye å lære, hva sier det da om City?

FBL-EUR-C1-BARCELONA-MAN CITY

0-4: Det er vanskelig å bygge noe, sier Guardiola, som understreker hvor omfattende prosessen er.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Ganske mye. Det understreker hvor mye Guardiola har å lære bort, og hvor omfattende prosessen er. Det sier også litt om hvor håpløst det er å betvile elementære deler av filosofien når spillerne ennå ikke har hatt sjanse til å mestre den skikkelig.

– Dere kan ikke forestille dere hvor vanskelig det er å bygge noe, sier Guardiola.

– Tror dere jeg kan dra til Camp Nou og vinne 4–0 etter tre måneder.

Nivået City jobber mot er skyhøyt

Derfor er det verdt å gi Guardiola litt mer tid før man påpeker at Bravo og John Stones heller bør klarere ballen opp på øverste rad. Seks kamper til tross.

Det er også verdt å huske at Barça og Bayern nådde et astronomisk nivå i Guardiolas tredje år. Noen argumenterer at hvem som helst kunne ha vunnet titler med slike lag, men ikke alle trenere kunne ha skapt et mannskap som Ferguson kalte det beste han noen gang hadde møtt.

Skotten refererte til Barça i 2011, som enkelte anser som tidenes beste klubblag.

Faktisk sa Diego Simeone akkurat det samme om Guardiolas Bayern i mai. Argentineren hadde da møtt Barça 17 ganger med sitt Atlético Madrid.

Det er disse lagene Guardiola har utviklet. Det er dette nivået City jobber mot.

FBL-EUR-C1-BAYERN-MUNICH-ATLETICO-MADRID

VERDENS BESTE?: Både Sir Alex Ferguson og Diego Simeone har tidligere uttalt at Guardiolas Barcelona i 2011 er blant tidenes beste klubblag.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

Verdt å vente på Pep

Vil City bli like gode? Neppe, men det understreker at Guardiolas prosjekter ofte blir bedre over tid. Det er lettere å vise tålmodighet når man vet at treneren og spillestilen representerer kvalitet.

Det er ikke David Moyes i United vi snakker om her.

Og selvsagt vil Guardiola få tid i City, som styres av to direktører med fortid i Barça. I mellomtiden er det noe ironisk at City – til tross for skepsisen – faktisk leder Premier League.

Om dette er Guardiola i trøbbel, bør det bli litt av et fyrverkeri når han omsider lykkes.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal