Hopp til innhold

– Folket vil elske Thor og Edvald

Norske sykkelhelter er definitivt ikke «fjeldaber» i kriserammede Danmark før sykkel-VM i København, mener sportsredaktør Flemming Fjeldgaard i Berlingske Tidende.

Sykkel

Dansk media får lite å skrive om når både Matti Breschel (tv) og Alex Rasmussen (th) er ute før VM. Dermed vil mye trolig dreie seg om Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

BJARNE RIIS

Gleden og spenningen rundt det danske landslaget før årets VM i København kunne inntil nylig sammenlignes med forventningene da Bjarne Riis (bildet) var på topp for rundt 15 år siden, forteller Flemming Fjeldgaard.

Foto: polfoto / Scanpix
Fjeldgaard

Sportsredaktør Flemming Fjeldgaard i sporten.dk.

Foto: Søren Bidstrup / sporten.dk
Avis

«Skrap av Norge», skrev danske BT under denne forsiden før med Norge i EM-kvalifiseringen.

Det danske sykkellandslaget har fått flere skudd for baugen de siste dagene.

Hjemmehåpet Matti Breschel, som endte som nummer to bak Hushovd under fjorårets verdensmesterskap, måtte tirsdag melde forfall til fellesstarten i København på grunn av en skade i hånden.

Bare to dager etter ble kapteinsemnet Alex Rasmussen kastet ut av profflaget HTC etter brudd på meldeplikten. Med det var også Rasmussens VM-drøm knust.

– Når laget nå ikke ser ut som et man ville hatt er man selvfølgelig skuffet, sier Lars Bonde, sportssjef i det danske sykkelforbundet til NRK.no.

Fjeldgaard: – Det kan ikke bli verre

Også i dansk presse tas forfallene tungt. Før Breschel meldte avbud var forventningene til landets sykkelhåp store hos naboene i sør.

Så store at spenningen og interessen nesten kunne sammenlignes med da Bjarne Riis og Rolf Sørensen var på topp for rundt 15 år siden, forteller Flemming Fjeldgaard som er sportsredaktør i Berlingske Tidende.

– Men nå kan det ikke bli verre. Medaljesjansene er lik null. Ingen andre enn Breschel var i stand til å hevde seg. Kanskje kunne Alex Rasmussen tatt medalje om han var i form, men nå er også han ute, sier en skuffet Fjeldgaard.

– Folket vil elske Thor og Edvald

Dermed må danske medier sette sin lit til norske utøvere for å lage overskrifter.

– Vi har spøkt litt i redaksjonen her og sagt at det danske laget kanskje like greit skal konsentrere seg om å hjelpe Norge til nye trofeer og titler, sier Fjeldgaard til NRK.no.

Før det avgjørende fotballoppgjøret med Norge i EM-kvalifiseringen var stemningen en helt annen. På kampdagen for en drøy uke siden publiserte Berlingske Tidene et forsidebilde der norske flagg kunne «skrapes» om til danske.

Det kommer ikke avisen til å gjøre foran sykkel-VM på hjemmebane.

– Absolutt ikke. Det er litt sært at denne tvekampen eksisterer når Norge og Danmark møtes i fotball, samtidig som det danske forholdet til sykkelsport er noe helt annet. Jeg snakker på vegne av store deler av befolkningen i dette landet når jeg sier at Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen vil bli elsket under VM, sier Fjeldgaard.

Dansk-norsk allianse blir avvist

Fans

Det blir trolig lite medaljejubel for danske ryttere under VM. Istedenfor vil danske fans støtte opp om Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen, mener Fjeldgaard.

Foto: Roland Bengtsson/SCANPIX / SCANPIX

Men forholdet til norske sykkelstjerner er ikke bare godt hos den vanlige danske. Også i sykkelmiljøet ser man opp til den store «lillebror» i nord. Det kan hjelpe Hushovd og Boasson Hagen i jakten på gull i København, tror Fjeldgaard.

– Jeg kan forestille meg at det oppstår allianser mellom Norge og Danmark under løpet. Hvis det skjer kan ting se veldig bra ut for Hushovd og Boasson Hagen, sier Fjeldgaard.

Den tanken er ikke sportssjefen for et landslag ribbet for spurtere med på.

– Norge har en helt annen agenda enn oss. Jeg er sikker på at Boasson Hagen og Hushovd ikke har noe mot at det blir en samlet spurt. Vi er absolutt ikke interessert i å alliere oss med dem, sier Bonde som håper det danske laget vil detonere en liten bombe ved å kjøre aggresivt å bryte opp hovedfeltet.

– Norge har allerede fått sin hevn

Danskene ble nærmest klare for EM i fotball etter å ha knust slukørede nordmenn i København. Fjeldgaards Berlingske Tidende var heller ikke nådig med norske «fjeldaber» etter seieren.

– Vil Norge få sin hevn over danskene under sykkel-VM?

– Med det siste årets suksess i norsk sykkelsport har norske fans allerede fått sin hevn. Vi føler oss små i forhold til Hushovd og Boasson Hagen, sier Fjeldgaard.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Reistads scoringsshow hjalp Esbjerg til sluttspillgull

  Henny Reistad var skarpest foran mål da Esbjerg banket tittelforsvarer Odense 34-21 og vant det danske sluttspillet i håndball.

  Uavgjort ville vært nok for Esbjerg etter en knepen borteseier i første finalekamp, men i egen hall ville laget ha en skikkelig fest. Det gikk hardt ut over Odense.

  Reistad hamret inn åtte av vertenes mål, og det var doblet så mange som neste spiller på toppscorerlista. Esbjerg gikk til pause med 18-12-ledelse.

  Som vanlig var det Esbjergs norske kontingent som markerte seg offensivt. I tillegg til Reistad scoret også Nora Mørk (4), Vilde Ingstad (4), Kristine Breistøl (3), Marit Røsberg Jacobsen (3) og Sanna Solberg-Isaksen (1).

  Odense hadde også norske bidrag med tre mål fra både Maren Aardahl og Tonje Løseth. (NTB)

  EHF FINAL4 2023 Kvinner: FTC-Rail Cargo Hungaria - Team Esbjerg
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Tsjekkisk sensasjon til finale i Roland-Garros – full kollaps for verdenstoeren

  Karolina Muchova slo til med et dramatisk comeback og booket finaleplass i Roland-Garros. Hun avverget en matchball i møtet med Aryna Sabalenka.

  Alt lå til rette for Sabalenka i tredje sett. Belaruseren ledet 5-2 og var ett poeng unna finalen i Paris, men lot sjansen glippe. Det skulle koste verdenstoeren dyrt.

  Muchova kom mesterlig tilbake og dunket inn to vellykkede bruddballer. Tsjekkeren servet så nådeløst hjem seieren i en kamp som endte 7-6 (7-5), 6-7 (5-7), 7-5.

  For første gang er hun finaleklar i en Grand Slam-turnering. (NTB)

  APTOPIX France Tennis French Open
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste