Hopp til innhold

– Flytt Sánchez bort fra spissplassen

KOMMENTAR: Alexis Sánchez er Arsenals mest målfarlige spiller. Derfor bør Arsène Wenger vurdere å flytte ham lenger bort fra mål.

Arsenal Alexis Sanchez

FRUSTRERT: Alexis Sánchez fortviler under en kamp for Arsenal.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Det var et typisk eksempel på hva som kan skje med spillere som Alexis Sánchez mot motstandere som virkelig kan forsvare seg.

Stedet var Old Trafford, rivalen José Mourinhos Manchester United. Chileneren startet lørdagens storkamp som alenespiss, en rolle som er ment å involvere ham mer og flytte ham nærmere mål.

Men dessverre for Arsène Wenger var effekten den helt motsatte.

For siden United lå så kompakt, måtte Sánchez komme dypt i banen for å få kjenne på ballen. Med sin farligste spiller vandrende rundt på midtbanen klarte ikke Arsenal å fyre av et eneste skudd på mål før Olivier Giroud stanget inn en ufortjent utligning ett minutt før slutt.

Det er ikke slik Arsenals system skal fungere, men så er dynamikken rundt spillere som Sánchez ofte noe spesiell. Faktisk kan den skape et lite paradoks:

Om Sánchez skal bli mer målfarlig, bør Wenger muligens flytte ham tilbake på venstrekanten.

Falsk duo

Det høres ut som en merkelig teori, men det er ikke noe helt nytt. Det er ofte slik forholdene blir rundt såkalte «falske niere».

Begrepet har blitt brukt mer og mer de siste syv-åtte årene, og beskriver en midtbanespiller som brukes som alenespiss. Konseptet er at spilleren faller dypere i banen for å regissere angrep samt skape overtall i midtbaneleddet, i stedet for å slåss med sterke midtstoppere.

Rollen har en lang historie, men de mest kjente nylige eksemplene er Francesco Totti i Roma og Lionel Messi i Barcelona. (Begge har forlatt rollen nå.)

I Premier League har den blitt mer og mer vanlig. I 2014/15 brukte Brendan Rodgers for eksempel Raheem Sterling på topp til tider, mens både Michail Antonio (West Ham), Gylfi Sigurdsson (Swansea) og Son Heung-min (Tottenham) har inntatt spissrollen denne sesongen.

De fremste eksemplarene er likevel Sánchez og Roberto Firmino (Liverpool), en duo som har mange taktiske fellestrekk.

Klopps motorolje

For som Sánchez, spiller Firmino for et storlag med mye ballbesittelse som ofte møter dyptliggende motstandere. Dette gjør det naturligvis vanskeligere for alenespissen å finne rom: Forsvarerne ligger mye tettere og har lettere for å markere ham ut av kampen.

Firminos største oppgave er imidlertid ikke å score, men å skape sjanser for andre.

Liverpool Roberto Firmino

Det er klare likhetstrekk mellom Liverpools Roberto Firmino og Alexis Sánchez, skriver Thore Haugstad.

Foto: Phil Noble / Reuters

Derfor har Jürgen Klopp beholdt playmakeren som spiss på bekostning av Daniel Sturridge. Den slepne brasilianeren har blitt oljen som får Liverpool-motoren til å male så fint, med en bevegelse og spilleforståelse som får sylskarpe angrep til å gli på ett og to touch.

Denne rollen har en slags reverserende effekt: I stedet for at spissen er den mest målfarlige spilleren, faller ansvaret heller på en av midtbanespillerne.

I Liverpool er dette Philippe Coutinho, som har fyrt av 4,7 skudd per 90. minutt som venstre kant. Firmino ligger på 3,1.

Krutt på kanten

Denne trenden finnes også hos Arsenal. Denne sesongen har Sánchez prøvd 3,1 skudd per 90. minutt, som er 0,8 lavere enn snittet hans forrige sesong.

Samtidig har han skapt mer rom for andre, som Theo Walcott (3,1) og Mesut Özil (1,8).

Sánchez tar i tillegg skudd fra lengre hold enn før. Forrige sesong kom han til 2,1 forsøk per 90. minutt innenfor straffefeltet, mens tallet nå har falt til 1,6.

Alexis Sanchez Arsenal

Det ble ikke scoring på Alexis Sánchez i storkampen mot Manchester United i helgen.

Foto: Paul Ellis / AFP

En betydelig forskjell er imidlertid at Sánchez er en litt annen spillertype enn Firmino. Firmino er en kombinasjonsspiller, mens Sánchez er likere Coutinho; mer eksplosiv, mer direkte og med større målteft. Ideelt sett er det han som burde skyte klart mest.

Spørsmålet blir da om Arsenal virkelig er farligere som lag med Sánchez alene på topp.

Superinnbytteren

Det virket lenge som om svaret var ja. Tidligere denne sesongen scoret Sánchez fire mål på fire ligakamper som spiss, mot Watford, Hull og Chelsea, før et femte kom borte mot Sunderland.

Totalt sett har han omtrent 0,5 ligamål per 90. minutt – et lignende snitt som forrige sesong.

Men mer nylig har målene tørket opp. Sánchez har scoret i to av sine siste ni kamper for Arsenal.

I denne perioden har det virket som at han sliter med å finne rom i boksen. Det er kanskje ikke helt tilfeldig at fem av hans seks ligamål har kommet på bortebane, hvor rivalene spiller mer offensivt, mens han har gått målløs av banen hjemme mot Swansea, Middlesbrough og Spurs.

Om ikke dette skulle få Wenger til å tenke seg om, kan man legge til at Giroud har scoret tre ligamål i løpet av seks kamper som innbytter, eller 109 minutter. Det er en rå prestasjon.

Både mot Sunderland og United kom den kraftige spissen inn da Arsenal trengte mål, ga laget et duellsterkt oppspillspunkt og sikret poengene med viktige scoringer.

Giroud skaffet også straffesparket på overtid som fikset 2–1-seieren hjemme mot Southampton.

Gamle takter

I tillegg til Girouds strålende form skal man heller ikke glemme at Sánchez faktisk har scoret to mål fra sin «originale» posisjon denne sesongen.

Hans andre mot Sunderland kom da Giroud var på banen, og var et klassisk eksempel på å luske inn i boksen og avslutte fra kort hold. Han sørget også for den viktige utligningen i 1–1-kampen borte mot Paris Saint-Germain i september.

Også dét ble scoret som venstre kant bak Giroud, som da duellerte med en forsvarer inne i boksen.

Hodebry for Wenger

Dilemmaet for Wenger er at Giroud kan være ustabil – han gikk fire måneder uten ligamål forrige sesong – og at franskmannen har fungert så bra som innbytter. Dessuten er Arsenal mer mobile når Sánchez spiller spiss.

Det kan imidlertid bli et problem om Arsenal blir stående uten et referansepunkt på topp, og uten at medspillerne til Sánchez klarer å true rommene rundt boksen, slik som på Old Trafford. Sánchez mottok 53 pasninger den kampen, men kun én var inne i feltet.

Derfor blir det spesielt interessant å følge Arsenals angrep de neste ukene. De tre neste kampene er alle hjemme – mot PSG, Bournemouth (Premier League) og Southampton (ligacup) – og bør gi Sánchez gode muligheter til å pynte på målstatistikken.

Men blir han liggende for dypt igjen, bør Wenger gjøre endringer. Skal Arsenal vinne noe denne sesongen, trenger de sin beste spiller i sin beste rolle.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal