Hopp til innhold

Beskyldes for å renske unna prostituerte før London-OL

En ny rapport viser at London-politiet slår til mot prostitusjon ti ganger så ofte i «OL-strøk» som i resten av byen. Det får flere støtteorganisasjoner til å se rødt.

OL-ringene på Themsen

Ifølge flere kilder forsøker London-politiet å sluse prostituerte unna de viktigste OL-områdene i London. Bildet er fra OL-ringene på Themsen.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Noen av disse kvinnene har solgt sex siden de var 13, er alvorlige narkotikamisbrukere, har dårlig utdanning, ustabile boforhold og ingen skikkelig jobb. For å hjelpe dem må man nøste opp i disse forholdene, ikke bare dytte dem bort til områder hvor de er enda mer sårbare, sier Miriam Merkova til The Telegraph.

Benekter sammenheng med OL

Hun jobber i Toynbee Hall, en støtteorganisasjon for blant annet prostituerte, og er en av mange som er kritiske til det som ser ut til å være en storstilt bortrydding av Londons prostituerte.

Politiet nekter for at arrestasjonene har noen sammenheng med sommerens OL, men en rapport fra byrådet viser at de har stengt langt flere bordeller i typiske OL-områder enn i resten av London de siste månedene.

Aggressiv linje

I bydelen Tower Hamlets, for eksempel, har politiet foretatt 48 arrestasjoner på under tre måneder. Det er mer enn de gjorde i løpet av hele fjoråret. I tillegg skal arresterte prostituerte ha fått streng beskjed om å holde seg unna visse områder før de ble sluppet fri.

– Vi vet at det er en konsentrasjon av politiaktivitet i OL-strøkene. Spesielt har denne aggressive linja blitt brukt til å stenge bordeller i Newham, sier byrådsmedlem Andrew Boff, som har laget rapporten.

– Jeg er bekymret for at politiets fremgangsmåter kan hindre kvinner fra å stå fram, sier Boff til BBC.

– Hysteri

OL i Beijing i 2008 har blitt beryktet for alle tiltakene som ble innført for å tilfredsstille turister. Blant annet ble det stengt flere fabrikker for å hindre forurensning under mesterskapet.

Georgina Perry i støtteorganisasjonen Open Doors sammenligner behandlingen av prostituerte i London med det som skjedde i Beijing. Hun ser ikke poenget med å fjerne prostituerte.

– Det er knyttet en slags hysteri til store idrettsarrangementer, hvor folk tror at det kommer til å bli en massiv økning i sexarbeidere. Det er feil, sier hun.

Både politiet og de lokale myndighetene i de nevnte områdene benekter på det sterkeste at den økte innsatsen skyldes de olympiske lekene.

– Vi gjør ikke arbeidet på grunn av lekene. Lokale operasjoner har blitt utført på grunn av bekymringer fra nabolagene selv, sier en talsmann for politiet til The Telegraph.

Politiet hevder også at økningen i arrestasjoner og stengte bordeller kan forklares av at de har innført en nye arbeidsmetoder hvor lokalbefolkningen spiller en større rolle enn tidligere.

Siste nytt

  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal