NRK Meny
Normal

Beskyldes for å renske unna prostituerte før London-OL

En ny rapport viser at London-politiet slår til mot prostitusjon ti ganger så ofte i «OL-strøk» som i resten av byen. Det får flere støtteorganisasjoner til å se rødt.

OL-ringene på Themsen

Ifølge flere kilder forsøker London-politiet å sluse prostituerte unna de viktigste OL-områdene i London. Bildet er fra OL-ringene på Themsen.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Noen av disse kvinnene har solgt sex siden de var 13, er alvorlige narkotikamisbrukere, har dårlig utdanning, ustabile boforhold og ingen skikkelig jobb. For å hjelpe dem må man nøste opp i disse forholdene, ikke bare dytte dem bort til områder hvor de er enda mer sårbare, sier Miriam Merkova til The Telegraph.

Benekter sammenheng med OL

Hun jobber i Toynbee Hall, en støtteorganisasjon for blant annet prostituerte, og er en av mange som er kritiske til det som ser ut til å være en storstilt bortrydding av Londons prostituerte.

Politiet nekter for at arrestasjonene har noen sammenheng med sommerens OL, men en rapport fra byrådet viser at de har stengt langt flere bordeller i typiske OL-områder enn i resten av London de siste månedene.

Aggressiv linje

I bydelen Tower Hamlets, for eksempel, har politiet foretatt 48 arrestasjoner på under tre måneder. Det er mer enn de gjorde i løpet av hele fjoråret. I tillegg skal arresterte prostituerte ha fått streng beskjed om å holde seg unna visse områder før de ble sluppet fri.

– Vi vet at det er en konsentrasjon av politiaktivitet i OL-strøkene. Spesielt har denne aggressive linja blitt brukt til å stenge bordeller i Newham, sier byrådsmedlem Andrew Boff, som har laget rapporten.

– Jeg er bekymret for at politiets fremgangsmåter kan hindre kvinner fra å stå fram, sier Boff til BBC.

– Hysteri

OL i Beijing i 2008 har blitt beryktet for alle tiltakene som ble innført for å tilfredsstille turister. Blant annet ble det stengt flere fabrikker for å hindre forurensning under mesterskapet.

Georgina Perry i støtteorganisasjonen Open Doors sammenligner behandlingen av prostituerte i London med det som skjedde i Beijing. Hun ser ikke poenget med å fjerne prostituerte.

– Det er knyttet en slags hysteri til store idrettsarrangementer, hvor folk tror at det kommer til å bli en massiv økning i sexarbeidere. Det er feil, sier hun.

Både politiet og de lokale myndighetene i de nevnte områdene benekter på det sterkeste at den økte innsatsen skyldes de olympiske lekene.

– Vi gjør ikke arbeidet på grunn av lekene. Lokale operasjoner har blitt utført på grunn av bekymringer fra nabolagene selv, sier en talsmann for politiet til The Telegraph.

Politiet hevder også at økningen i arrestasjoner og stengte bordeller kan forklares av at de har innført en nye arbeidsmetoder hvor lokalbefolkningen spiller en større rolle enn tidligere.

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg