NRK Meny
Normal

Svensk dopingekspert: – Ingen sjanse for at VM blir helt rent

En svensk professor retter nye dopingmistanker mot langrennssporten, kun seks dager før VM i Val di Fiemme. – Risikoen for å bli tatt er fremdeles minimal, sier Bengt Saltin (78).

Svensk dopingekspert: - Ingen sjanse for at alle er helt rene

Svensk dopingekspert: - Ingen sjanse for at alle er helt rene

– Bruker man EPO på en riktig måte, er risikoen for å bli tatt tilnærmet null, sier dopingforsker og professor Bengt Saltin til SVT.

Bengt Saltin

Bengt Saltin har mottatt pris for sitt arbeid mot doping. Dette bildet er tatt under OL i Salt Lake City i 2002.

Foto: HARRY HOW / AP

Den 78 år gamle professoren er ansatt ved universitetet i København, og har forsket mye på doping i idretten.

I et 20 minutter langt intervju med SVT hevder dopingeksperten at doping fremdeles er i bruk – både i langrenn og skiskyting.

 • Se TV-intervjuet med Bengt Saltin øverst i saken!

– Man har uflaks om man blir tatt

– Kommer VM i Val di Fiemme til å være fritt for doping?

– I store internasjonale konkurranser i alle utholdenhetsidretter, er det ingen sjanse for at alle er helt rene, sier Saltin, og legger til:

– Det er imidlertid langt bedre i dag enn hva det var for 10–15 år siden.

Saltin mener riktignok ikke problemet ligger i at veldig mange doper seg. Professoren tror ikke tallet på antall dopere overstiger ti utøvere.

Den store utfordringen er at dagens dopingtester fortsatt ikke er gode nok til å avsløre de som faktisk bruker prestasjonsfremmende midler.

Slik forklarer han hvordan utøverne unngår å bli tatt:

– Den enkleste og beste form for doping er fortsatt EPO. Tar man små doser med EPO to-tre uker før en konkurranse, har man nærmest uflaks om man blir tatt. Dagens testmetoder klarer ikke å fange opp denne type doping, sier Saltin til Sveriges Television.

– Hvorfor sender man ikke ut dopingjegere i ukene før de store konkurransene da?

– Man gjør jo det, men det er fortsatt veldig vanskelig å ta noen. For å få en positiv EPO-test gjennom en urinprøve, må dopingen ha vært injisert rundt 24 timer tidligere. Hvordan skal man klare det?, spør Saltin.

– For å være helt sikre på at en utøver ikke er dopet, må vedkommende nærmest personforfølges. Det er mulig, men det krever enormt mye folk. Å ha full kontroll over alle utøvere i verden, er nesten umulig. Logistikken er for vanskelig, sier Saltin.

– Finnes det land som driver systematisk doping i dag?

Inggard Lereim

Inggard Lereim er overrasket over uttalelsene til den svenske dopingforskeren. Like fullt er han enig i at dopingjegerne fortsatt har en lang vei å gå.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Ja. Men hvilke land det er, er vanskelig å si.

– Dette er ikke noe nytt

Dopingjeger Inggard Lereim er forbauset over utsagnene til den svenske dopingforskeren.

– Jeg kjenner godt til Bengt Saltin. Han er en meget dyktig forsker og en veldig bra mann. Han var selv med i FIS i mange år. Men uttalelsene hans forbauser meg, sier Lereim til NRK.no.

Den norske antidopingforkjemperen mener ikke Saltin kommer med noe nytt. At doping fortsatt er vanskelig å avsløre, er kjent for de fleste, mener Lereim.

– Dette er ikke noe nytt. Man må fremdeles jobbe knallhardt for å kunne teste utøvere uanmeldt og når som helst i løpet av døgnet, sier Lereim.

Lereim erkjenner problemet

Lereim opplyser at antidopingkontrollører startet med midnattsbesøk allerede under OL i Torino i 2006, der blant annet de norske utøverne ble dopingtestet midt på natten.

– Som Bengt sier, det er mikrodoser av EPO som er problemet. Vi jobber med å teste utøvere på alle døgnets tider, men det kan hende at enkelte lands utøvere ikke er like ofte testet som våre egne utøvere, sier Lereim.

Den påstanden går også overens med uttalelsene til Saltin. Den svenske professoren mener det er visse land som ikke er like flinke til å teste sine utøvere.

Peter Hemmersbach

Peter Hemmersbach er leder for Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er fire-fem land man gjerne skulle hatt bedre kontroll over, sier Saltin.

– Umulig å garantere

Peter Hemmersbach, leder for Norges laboratorium for dopinganalyse, mener det er umulig å kunne garantere et dopingfritt mesterskap.

– Å garantere at alle er rene, er ikke mulig. Man kan simpelthen ikke teste utøvere hver dag, hver morgen, hver kveld, sier Hemmersbach til NRK.no.

Hemmersbach mener den største utfordringen er å kunne oppspore doping som forsvinner ut av kroppen i løpet av kort tid.

– Det er mange momenter som gjør en dopingkontroll vanskelig. Tester man en mikrodose på det riktige tidspunktet, kan den avsløres. Men å si at vår nåværende dopingkontroll utelukker doping 100 prosent, det går ikke, sier Hemmersbach, og legger til:

– Men man kan likevel ta antidopingarbeid seriøst.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal