Hopp til innhold

Svensk dopingekspert: – Ingen sjanse for at VM blir helt rent

En svensk professor retter nye dopingmistanker mot langrennssporten, kun seks dager før VM i Val di Fiemme. – Risikoen for å bli tatt er fremdeles minimal, sier Bengt Saltin (78).

Svensk dopingekspert: - Ingen sjanse for at alle er helt rene

Svensk dopingekspert: - Ingen sjanse for at alle er helt rene

– Bruker man EPO på en riktig måte, er risikoen for å bli tatt tilnærmet null, sier dopingforsker og professor Bengt Saltin til SVT.

Bengt Saltin

Bengt Saltin har mottatt pris for sitt arbeid mot doping. Dette bildet er tatt under OL i Salt Lake City i 2002.

Foto: HARRY HOW / AP

Den 78 år gamle professoren er ansatt ved universitetet i København, og har forsket mye på doping i idretten.

I et 20 minutter langt intervju med SVT hevder dopingeksperten at doping fremdeles er i bruk – både i langrenn og skiskyting.

  • Se TV-intervjuet med Bengt Saltin øverst i saken!

– Man har uflaks om man blir tatt

– Kommer VM i Val di Fiemme til å være fritt for doping?

– I store internasjonale konkurranser i alle utholdenhetsidretter, er det ingen sjanse for at alle er helt rene, sier Saltin, og legger til:

– Det er imidlertid langt bedre i dag enn hva det var for 10–15 år siden.

Saltin mener riktignok ikke problemet ligger i at veldig mange doper seg. Professoren tror ikke tallet på antall dopere overstiger ti utøvere.

Den store utfordringen er at dagens dopingtester fortsatt ikke er gode nok til å avsløre de som faktisk bruker prestasjonsfremmende midler.

Slik forklarer han hvordan utøverne unngår å bli tatt:

– Den enkleste og beste form for doping er fortsatt EPO. Tar man små doser med EPO to-tre uker før en konkurranse, har man nærmest uflaks om man blir tatt. Dagens testmetoder klarer ikke å fange opp denne type doping, sier Saltin til Sveriges Television.

– Hvorfor sender man ikke ut dopingjegere i ukene før de store konkurransene da?

– Man gjør jo det, men det er fortsatt veldig vanskelig å ta noen. For å få en positiv EPO-test gjennom en urinprøve, må dopingen ha vært injisert rundt 24 timer tidligere. Hvordan skal man klare det?, spør Saltin.

– For å være helt sikre på at en utøver ikke er dopet, må vedkommende nærmest personforfølges. Det er mulig, men det krever enormt mye folk. Å ha full kontroll over alle utøvere i verden, er nesten umulig. Logistikken er for vanskelig, sier Saltin.

– Finnes det land som driver systematisk doping i dag?

Inggard Lereim

Inggard Lereim er overrasket over uttalelsene til den svenske dopingforskeren. Like fullt er han enig i at dopingjegerne fortsatt har en lang vei å gå.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Ja. Men hvilke land det er, er vanskelig å si.

– Dette er ikke noe nytt

Dopingjeger Inggard Lereim er forbauset over utsagnene til den svenske dopingforskeren.

– Jeg kjenner godt til Bengt Saltin. Han er en meget dyktig forsker og en veldig bra mann. Han var selv med i FIS i mange år. Men uttalelsene hans forbauser meg, sier Lereim til NRK.no.

Den norske antidopingforkjemperen mener ikke Saltin kommer med noe nytt. At doping fortsatt er vanskelig å avsløre, er kjent for de fleste, mener Lereim.

– Dette er ikke noe nytt. Man må fremdeles jobbe knallhardt for å kunne teste utøvere uanmeldt og når som helst i løpet av døgnet, sier Lereim.

Lereim erkjenner problemet

Lereim opplyser at antidopingkontrollører startet med midnattsbesøk allerede under OL i Torino i 2006, der blant annet de norske utøverne ble dopingtestet midt på natten.

– Som Bengt sier, det er mikrodoser av EPO som er problemet. Vi jobber med å teste utøvere på alle døgnets tider, men det kan hende at enkelte lands utøvere ikke er like ofte testet som våre egne utøvere, sier Lereim.

Den påstanden går også overens med uttalelsene til Saltin. Den svenske professoren mener det er visse land som ikke er like flinke til å teste sine utøvere.

Peter Hemmersbach

Peter Hemmersbach er leder for Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er fire-fem land man gjerne skulle hatt bedre kontroll over, sier Saltin.

– Umulig å garantere

Peter Hemmersbach, leder for Norges laboratorium for dopinganalyse, mener det er umulig å kunne garantere et dopingfritt mesterskap.

– Å garantere at alle er rene, er ikke mulig. Man kan simpelthen ikke teste utøvere hver dag, hver morgen, hver kveld, sier Hemmersbach til NRK.no.

Hemmersbach mener den største utfordringen er å kunne oppspore doping som forsvinner ut av kroppen i løpet av kort tid.

– Det er mange momenter som gjør en dopingkontroll vanskelig. Tester man en mikrodose på det riktige tidspunktet, kan den avsløres. Men å si at vår nåværende dopingkontroll utelukker doping 100 prosent, det går ikke, sier Hemmersbach, og legger til:

– Men man kan likevel ta antidopingarbeid seriøst.

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal