– Financial Fair Play stopper oss

Etter en kjøpefest over flere år innrømmer Paris Saint-Germain at UEFAs Financial Fair Play-regler kan sette en stopper for flere storkjøp.

laurent blanc

Laurent Blanc innrømmer at Financial Fair Play-regelen forhindrer PSG fra å hente Angel Di Maria.

Foto: RONNY HARTMANN / Afp

David Luiz feirer etter målet mot Columbia

David Luiz er den eneste spilleren PSG har kjøpt i sommer.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Siden Qatar Sports Investments kjøpte opp Paris Saint-Germain (PSG) i 2011 har klubben brukt uvirkelige summer på nye spillere. Med president Nasser Al-Khelaifi i spissen har de kjøpt verdensstjerner som Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva og Edinson Cavani.

Frem til årets sesong har den rike franske klubben brukt omtrent 3,2 milliarder på spillerkjøp - et gjennomsnitt på over én milliard hver sesong. Nå kan det derimot være slutt på den store kjøpefesten, som følge av UEFAs FInancial Fair Play-regler (FFP).

 • Les Financial Fair Play-reglene i egen faktaboks

I sommerens overgangsvindu har de bare kjøpt David Luiz, riktignok til den nette sum av 450 millioner kroner, men det er småpenger sammenlignet med hva de tidligere har brukt.

Dette er det overgangsvinduet klubben har brukt minst penger siden overtakelsen i 2011.

– Financial Fair Play stopper oss

I et intervju med den franske avisen L'Equipe innrømmer lagets manager, Laurent Blanc, at UEFAs regler hindrer de fra å hente Real Madrids Angel Di Maria.

– PSG kan ikke gi Di Maria det han vil ha som følge av Financial Fair Play-reglene. Dette er et vanskelig problem, det har presidenten forklart til meg, sier Blanc.

I mai ble klubben bøtelagt av UEFA, og nå kan det se ut til at klubben har latt seg skremme og ikke tør å tøye regelverket ytterligere.

Di Maria har gitt beskjed til Real Madrid-manager Carlo Ancelotti at han vil vekk fra klubben, og i tillegg til PSG skal Manchester United være interessert.

Fransk fotball kjent for å ta de store

Flere har vært kritiske til om Financial Fair Play fungerer som det skal. Noen mener at de store klubbene vil finne smutthull i regelverket, og at bøtene de får om de bryter det, er minimale sammenlignet med hva de kjøper spillere for.

Professor i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, er av en annen oppfattning. Han har forsket mye på fotball og tror UEFAs regelverk er i ferd med å vise sin effekt.

– Min versjon er at det vil ha en virkning og at de store klubbene har forstått at dette er noe de må foholde seg til, sier han.

PSG spiller i den øverste divisjonen i Frankrike, og franskmennene var blant de første som innførte en streng lisensiering i europeisk fotball.

Selv om Marseille vant mesterligaen i 1993, var ikke det franske fotballforbundet nådige mot klubben, og kastet de nedover i ligasystemet som følge av økonomiske uregelmessigheter.

– I Frankrike har man en kultur for å lisensiere og ta de store. Man skal ikke undervurdere at på toppen av UEFA sitter det fransk kultur, med president Michel Platini i spissen, forteller Gammelsæter

– Målet er at alle skal kunne leve innenfor et regelverk, uten for mye penger fra gavmilde sjeiker som vil markedsføre seg i Europa, legger han til.

Siste nytt

 • Tap for Beckhams klubb i MLS

  Med eit mål sju minutt på overtid vann Orlando 2-1 over David Beckhams Inter Miami då den amerikanske fotballigaen MLS starta opp igjen etter ein 17 veker lang koronapause.

  Før kampen inntok nærmare 200 spelarar bana for åtte minutt og 46 sekund stille, og iført masker, som markering av George Floyds dødsfall og av korona-epidemien.

  Også Chicago og Nashville skulle ha spela kamp i natt. Men Nashville måtte trekke seg fordi fem spelarar viste seg å vere korona-smitta.

  Det blir derfor spekulert i om også Nashville må trekke seg, slik Dallas gjorde for nokre dagar sidan.

  Orlando City SC v Inter Miami CF
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Barcelona sende byrivalen ned

  Med 1-0-siger over Espanyol gjekk Barcelona heilt opp i ryggen på Real Madrid i La Liga. Luis Suarez scora etter 56 minutt, på eit tidspunkt då begge laga var reduserte til 10 mann. Både Barcelonas Ansu Fati og Espanyols Pol Lozano blei utviste.

  Samstundes sende dei byrivalen ned til nivå 2. Espanyol har vore i toppdivisjonen samanhengande sidan 1994, og totalt i 80 av dei 84 sesongane den spanske ligaen har vore spela.

  La Liga Santander - FC Barcelona v Espanyol
  Foto: Albert Gea / Reuters
 • Salah-dobbel for Liverpool

  Liverpool fikk en drømmestart på PL-oppgjøret mot Brighton. Bortelaget scoret to ganger på tre minutter før det var spilt åtte minutter, etter scoringer av Mohamed Salah og Jordan Henderson.

  I en fartsfylt kamp, hvor begge lag var bedre offensivt enn defensivt, reduserte Brighton rett før pause etter en flott scoring av Leandro Trossard.

  Mohamed Salah sikret seieren for Liverpool med sin andre scoring for kvelden, denne gang på en sjelden heading.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Childs / Paul Childs

Sendeplan

Kl. Program Kanal