– Financial Fair Play stopper oss

Etter en kjøpefest over flere år innrømmer Paris Saint-Germain at UEFAs Financial Fair Play-regler kan sette en stopper for flere storkjøp.

laurent blanc

Laurent Blanc innrømmer at Financial Fair Play-regelen forhindrer PSG fra å hente Angel Di Maria.

Foto: RONNY HARTMANN / Afp

David Luiz feirer etter målet mot Columbia

David Luiz er den eneste spilleren PSG har kjøpt i sommer.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Siden Qatar Sports Investments kjøpte opp Paris Saint-Germain (PSG) i 2011 har klubben brukt uvirkelige summer på nye spillere. Med president Nasser Al-Khelaifi i spissen har de kjøpt verdensstjerner som Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva og Edinson Cavani.

Frem til årets sesong har den rike franske klubben brukt omtrent 3,2 milliarder på spillerkjøp - et gjennomsnitt på over én milliard hver sesong. Nå kan det derimot være slutt på den store kjøpefesten, som følge av UEFAs FInancial Fair Play-regler (FFP).

 • Les Financial Fair Play-reglene i egen faktaboks

I sommerens overgangsvindu har de bare kjøpt David Luiz, riktignok til den nette sum av 450 millioner kroner, men det er småpenger sammenlignet med hva de tidligere har brukt.

Dette er det overgangsvinduet klubben har brukt minst penger siden overtakelsen i 2011.

– Financial Fair Play stopper oss

I et intervju med den franske avisen L'Equipe innrømmer lagets manager, Laurent Blanc, at UEFAs regler hindrer de fra å hente Real Madrids Angel Di Maria.

– PSG kan ikke gi Di Maria det han vil ha som følge av Financial Fair Play-reglene. Dette er et vanskelig problem, det har presidenten forklart til meg, sier Blanc.

I mai ble klubben bøtelagt av UEFA, og nå kan det se ut til at klubben har latt seg skremme og ikke tør å tøye regelverket ytterligere.

Di Maria har gitt beskjed til Real Madrid-manager Carlo Ancelotti at han vil vekk fra klubben, og i tillegg til PSG skal Manchester United være interessert.

Fransk fotball kjent for å ta de store

Flere har vært kritiske til om Financial Fair Play fungerer som det skal. Noen mener at de store klubbene vil finne smutthull i regelverket, og at bøtene de får om de bryter det, er minimale sammenlignet med hva de kjøper spillere for.

Professor i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, er av en annen oppfattning. Han har forsket mye på fotball og tror UEFAs regelverk er i ferd med å vise sin effekt.

– Min versjon er at det vil ha en virkning og at de store klubbene har forstått at dette er noe de må foholde seg til, sier han.

PSG spiller i den øverste divisjonen i Frankrike, og franskmennene var blant de første som innførte en streng lisensiering i europeisk fotball.

Selv om Marseille vant mesterligaen i 1993, var ikke det franske fotballforbundet nådige mot klubben, og kastet de nedover i ligasystemet som følge av økonomiske uregelmessigheter.

– I Frankrike har man en kultur for å lisensiere og ta de store. Man skal ikke undervurdere at på toppen av UEFA sitter det fransk kultur, med president Michel Platini i spissen, forteller Gammelsæter

– Målet er at alle skal kunne leve innenfor et regelverk, uten for mye penger fra gavmilde sjeiker som vil markedsføre seg i Europa, legger han til.

Siste nytt

 • Sølv til Schmid

  Eric Frenzel tar sin 19. medalje i VM eller OL, mens Schmid gjør som han gjorde i Liberec i 2009 og tar sølv! Det er Norges første individuelle medalje i kombinert på ti år. For en prestasjon av Schmid! Rehrl tar bronse. Riiber prøvde seg i langrennet, men blir nummer fem.

  VM ski 2019. Kombinert. Jan Schmid
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Semb slutter som sportssjef

  Nils Johan Semb slutter som sportssjef og går over i en deltidsstilling som seniorrådgiver i Norges Fotballforbunds eliteavdeling. Det skriver fotball.no. Semb skal nå primært jobbe inn mot aldersbestemte landslag og topptrenerutdanningen. – Jeg ønsker å frigjøre tid til å gjøre andre ting etter mange år med stor reise- og pendlevirksomhet, sier Semb. Det var Semb som rekutterte Lars Lagerbäck som landslagssjef for to år siden etter at svensken egentlig hadde bestemt seg for å gi seg som trener.

  Fotballandslaget med pressetreff.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Windingstad med karrierebeste

  Rasmus Windingstad ble nummer syv i kombinasjonen i Bansko fredag. Alexis Pinturault vant oppskriftsmessig foran Marcel Hirscher og Stefan Hadalin. Aleksander Aamodt Kilde endte på 14.-plass, mens Henrik Kristoffersen ble nummer 16 i sin kombi-debut.

  Windingstad.
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal