NRK Meny
Normal

– Financial Fair Play stopper oss

Etter en kjøpefest over flere år innrømmer Paris Saint-Germain at UEFAs Financial Fair Play-regler kan sette en stopper for flere storkjøp.

laurent blanc

Laurent Blanc innrømmer at Financial Fair Play-regelen forhindrer PSG fra å hente Angel Di Maria.

Foto: RONNY HARTMANN / Afp

David Luiz feirer etter målet mot Columbia

David Luiz er den eneste spilleren PSG har kjøpt i sommer.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Siden Qatar Sports Investments kjøpte opp Paris Saint-Germain (PSG) i 2011 har klubben brukt uvirkelige summer på nye spillere. Med president Nasser Al-Khelaifi i spissen har de kjøpt verdensstjerner som Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva og Edinson Cavani.

Frem til årets sesong har den rike franske klubben brukt omtrent 3,2 milliarder på spillerkjøp - et gjennomsnitt på over én milliard hver sesong. Nå kan det derimot være slutt på den store kjøpefesten, som følge av UEFAs FInancial Fair Play-regler (FFP).

 • Les Financial Fair Play-reglene i egen faktaboks

I sommerens overgangsvindu har de bare kjøpt David Luiz, riktignok til den nette sum av 450 millioner kroner, men det er småpenger sammenlignet med hva de tidligere har brukt.

Dette er det overgangsvinduet klubben har brukt minst penger siden overtakelsen i 2011.

– Financial Fair Play stopper oss

I et intervju med den franske avisen L'Equipe innrømmer lagets manager, Laurent Blanc, at UEFAs regler hindrer de fra å hente Real Madrids Angel Di Maria.

– PSG kan ikke gi Di Maria det han vil ha som følge av Financial Fair Play-reglene. Dette er et vanskelig problem, det har presidenten forklart til meg, sier Blanc.

I mai ble klubben bøtelagt av UEFA, og nå kan det se ut til at klubben har latt seg skremme og ikke tør å tøye regelverket ytterligere.

Di Maria har gitt beskjed til Real Madrid-manager Carlo Ancelotti at han vil vekk fra klubben, og i tillegg til PSG skal Manchester United være interessert.

Fransk fotball kjent for å ta de store

Flere har vært kritiske til om Financial Fair Play fungerer som det skal. Noen mener at de store klubbene vil finne smutthull i regelverket, og at bøtene de får om de bryter det, er minimale sammenlignet med hva de kjøper spillere for.

Professor i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, er av en annen oppfattning. Han har forsket mye på fotball og tror UEFAs regelverk er i ferd med å vise sin effekt.

– Min versjon er at det vil ha en virkning og at de store klubbene har forstått at dette er noe de må foholde seg til, sier han.

PSG spiller i den øverste divisjonen i Frankrike, og franskmennene var blant de første som innførte en streng lisensiering i europeisk fotball.

Selv om Marseille vant mesterligaen i 1993, var ikke det franske fotballforbundet nådige mot klubben, og kastet de nedover i ligasystemet som følge av økonomiske uregelmessigheter.

– I Frankrike har man en kultur for å lisensiere og ta de store. Man skal ikke undervurdere at på toppen av UEFA sitter det fransk kultur, med president Michel Platini i spissen, forteller Gammelsæter

– Målet er at alle skal kunne leve innenfor et regelverk, uten for mye penger fra gavmilde sjeiker som vil markedsføre seg i Europa, legger han til.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Langløp
Toppidrettsveka
NM-veka: NM-kveld