NRK Meny
Normal

Mener FIFA må unngå ny stjernepresident

DOHA (NRK): Den britiske fotballskribenten Keir Radnedge synes ikke kandidatene til toppjobben i FIFA er spesielt spennende. Og det er kanskje like greit, mener han.

Sepp Blatter

MENINGER: Keir Radnedge (t.v.) mener FIFA trenger en jobbe-president, som må fokusere på å få gjennom de nye reformene. Ikke en stjerne som Sepp Blatter.

Foto: Gunnar Grindstein / NTB scanpix/NRK

Ikke mange har fulgt verdensfotballen tettere de siste 50 årene enn Keir Radnedge. 67-åringen er skribent i blant annet World Soccer og tyske Kicker, og har dekket samtlige fotball-VM siden 1966.

Keir Radnedge

PÅ JOBB: Keir Radnedge på kongressen til den internasjonale sportsjournalistforbundet, AIPS. Der sitter han som leder av fotball-kommisjonen.

Foto: Gunnar Grindstein/NRK

Fredag 26. febuar skal FIFAs 209 medlemsland velge etterfølgeren til skandaliserte og suspenderte Sepp Blatter. Det opptar Radnedge.

– FIFA har hatt sterke personligheter på toppen over så mange år. Det FIFA trenger nå, er en president som kan komme rett inn og starte på all den jobben som må gjøres for å reformere organisasjonen, sier han til NRK.

– Ikke spesielt spennende kandidater

Vi møter den anerkjente skribenten i Doha i Qatar under den 79. AIPS-kongressen. Også det internasjonale sportsjournalist-forbundet bruker briten som skribent, både i sitt medlemsblad og på hjemmesiden.

– Jeg mener, kanskje litt merkelig, at den nye presidenten må være mer en arbeider, og mindre en stor personlighet som skal skinne på toppen, som en stjerne. Ingen av de fem kandidatene er spesielt spennende, synes jeg. Men det er kanskje ikke negativt, sier han.

De fem kandidatene

De fem president-kandidatene som stiller til valg i Zürich er:

Jerome Champagne (Frankrike): 57 år gammel. Tidligere diplomat, som har hatt sentrale roller i FIFA de siste 11 årene, blant annet som visegeneralsekretær.

Gianni Infantino (Sveits): 45 år gammel. Generalsekretær i UEFA siden 2009. Kom inn i organisasjonen som jurist i 2000. En av to UEFA-delegater som har jobbet i reform-komiteen i FIFA.

Ali Bin Al Hussein (Jordan): 40 år gammel. President i fotballforbundet i Jordan. Stod opp mot Sepp Blatter i fjor vår, og fikk 73 stemmer før han trakk seg under valget.

Tokyo Sexwale (Sør-Afrika): 62 år gammel. Søkkrikk forretningsmann. Satt i fengsel på Robben Island i 13 år sammen med Nelson Mandela. Har jobbet med anti-rasistisk arbeid i FIFA de siste årene.

Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain): 50 år gammel. Visepresident i FIFA og president i Det asiatiske fotballforbundet. En del av kongefamilien i Bahrain. Ledet komiteen som anbefalte å flytte VM i Qatar 2022 til november/desember. Har blitt linket til tortur av landslagsspillere i 2011 etter en protestaksjon.

FIFA presidentkandidater

KANDIDATENE: Gianni Infantino, Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, Jerome Champagne, Prins Ali bin al-Hussein of Jordan og Tokyo Sexwale.

Foto: AFP

Blir spennende helt til det siste

Av disse fem mener Keir Radnedge at UEFA-generalsekretær Infantino og sjeiken fra Bahrain er favoritter til å vinne valget.

– Sjeikh Salman har nok vært den aller største favoritten, men er nok satt noe tilbake av den støtten Infantino har fått utenfor Europa. I en periode var nok mange utenfor Europa mot sveitseren på grunn av at Europa var skeptiske til Sepp Blatter, men bildet er i ferd med å endre seg.

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal