NRK Meny
Normal

– Han er veldig lik Petter

Treningskompis Stig Rune Kveen mener Even Northug skøyter som storebror Petter, men tror ikke på gull i Evens junior-VM-debut.

Even Northug

Even Northug har mye å leve opp til. Begge brødrene er juniorverdensmestere i sprint.

Foto: Privat

Petter Northug

Petter Northug la lista høyt for småbrødrene allerede som junior.

Foto: Lovric, Primoz / NTB scanpix

I 2004 ble Petter Northug nummer seks i sprinten i sitt første junior-VM. Året etter klatret han til sølvplass, før han vant sprinten i sitt siste junior-VM i 2006.

I 2009 debuterte Tomas Northug i junior-VM med en niendeplass i sprint. Året etter, i sitt siste år som junior, kopierte han storebror Petter og ble verdensmester.

Onsdag debuterer yngstemann i søskenflokken, Even, i junior-VM.

– Jeg tror han skal være veldig godt fornøyd om han kommer til en semifinale. Det er nok et år for tidlig for å snakke om medalje. Men neste år kan han absolutt ha muligheten, sier Stig Rune Kveen til NRK.no.

Sendes på NRK

Kveen er lærer ved Meråker videregående skole, der Even er elev. Kveen er også norgesmester i stafett sammen med Petter Northug, og har trent mye sammen med alle Northug-brødrene. I tillegg er han NRKs ekspertkommentator under mesterskapet i Val di Fiemme.

NRK sender nemlig alle langrenn både i junior- og U23-klassen. Finalene i U23-sprinten starter kl. 11.55 – finalene i juniorklassen kl. 15.30.

I juniorklassen utgjør Even Northug det norske herrelaget sammen med Petter Reistad, Johan Hoel og Even Hippe.

Svensk favoritt

Stig Rune Kveen peker på Johan Hoel som det sterkeste kortet på papiret.

– Men jeg tror Oskar Svensson må finne seg i å være favoritt. Han var i finalen i det svenske seniormesterskapet, sier Stig Rune Kveen.

Når det gjelder Even Northug, tror altså Kveen at det tar et år før han kan kjempe om tittelen som verdens beste junior. Men at han kan kopiere gullene til storebrødrene, er ikke Kveen i tvil om.

Han mener Even minner mest om eldstebror Petter.

– Det slår meg ofte at de er veldig like. De har veldig lik beinstilling, jobber veldig likt med overkroppen og går veldig likt teknisk, spesielt i skøyting, sier Kveen.

Lår som tømmerstokker

Even Northug har hatt en enorm framgang det siste året. Det henger blant annet sammen med vekst.

– Han har vokst voldsomt fysisk. Muskulaturen har eksplodert. Han har fått lår som tømmerstokker, akkurat som Petter fikk da han gikk på skole i Meråker, påpeker Stig Rune Kveen.

Også utenfor løypa ser han likheter mellom brødrene.

– De er beskjedne og veldig jordnære, sier han.

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert