– Det er noe av det største jeg har vært med på

Mikkel Diskerud kan feire at USA er klare for VM, men den avgjørende 2-0-seieren kom mot et land som 22-åringen har et helt spesielt forhold til.

Mix Diskerud

Mikkel Diskerud opplever suksess med USA og laget er klare for VM.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Mikkel Diskerud (22) har vært sentral i USAs ferd mot fotball-VM i Brasil neste sommer. Natt til onsdag ble amerikanerne klare for mesterskapet - og da brøt jubelen løs.

Jurgen Klinsmann, Landon Donovan

USA-sjef Jurgen Klinsmann har kommet med ros til Diskerud.

Foto: Jay LaPrete / Ap

– Det er noe av det største jeg har vært med på. Et høydepunkt i karrieren og noe jeg vil huske i framtida. Nå har jeg oppnådd ett av målene mine i fotballkarrieren, sier «Mix» til NRK.no.

– Det er fyrverkeri før kampene. Fansen synger nasjonalsangen av full hals. Det var en fantastisk ramme. Etter kampen danset og sang vi med supperterne, sier Diskerud.

Spesielt forhold til Mexico

NRK snakket med 22-åringen mens han var på vei hjem til Trondheim. USA vant 2-0 mot Mexico i Columbus, Ohio natt til onsdag og midtbanespilleren omtaler kampen som noe helt spesielt.

– Nå vil jeg ha USA, Norge og Mexico til VM. Det er det jeg håper på. Det er i de tre landene jeg er oppvokst i og som jeg føler tilknytning til, sier Diskerud.

– Vi har hytte på vestkysten i Mexico. Der har jeg vært mye i min ungdom og har sett hvor mye fotball betyr. Folk samler seg for å se kamper og det betyr virkelig mye for alle. Derfor var kampen i går ekstra spesiell. Det er et spesielt forhold mellom USA og Mexico også. De har respekt for hverandre. Mexico har lenge vært best, men nå er det kanskje vi som er bedre, sier Diskerud.

Ti lag er klare for fotball-VM neste sommer. USA fikk følge av Costa Rica i natt.

– Lagkameraten min i Rosenborg, Cristian Gamboa, er også klar. Jeg må få gratulere ham også. Det er veldig hyggelig, sier Diskerud, som nylig tapte mot Costa Rica.

– Hva tenker du om Brasil-VM?

– Det har jeg ikke fått tenkt så mye på ennå. Troppen er jo ikke tatt ut heller. Fokuset mitt er å prestere bra de neste kampene og levere inn en god søknad. Men selvsagt var det en stor opplevelse at laget kvalifiserte seg. Det betyr mye, sier Diskerud.

(artikkelen fortsetter under bildet)

USA

USA-fansen under kamp mot Mexico natt til onsdag.

Foto: Paul VERNON / Afp

Så Norge tape

– Hva er ditt beste VM-minne?

– Det må være Norges seier mot Brasil i 1998. Det er det vel for alle nordmenn. Samtidig var det stort da Landon Donovan scoret for USA mot Algerie i VM 2010. Det sørget for at USA gikk videre fra gruppespillet, sier Diskerud.

– Så du Norge - Sveits tirsdag?

– Ja, det gjorde jeg. Jeg så kampen og sto og hoppet i senga. Jeg heiet på Norge og det var synd Sveits vant, sier 22-åringen.

Diskerud mener det er store forskjeller på å spille på det amerikanske landslaget og aldersbestemte landslag i Norge.

– Jeg får ekstra frihet i USA. Vi har et kombinasjonsspill som passer meg bra og jeg får spille på en måte som jeg ikke er vant til. Her tør alle å gjøre feil når vi er ute på banen. Vi vet at spillerne bak oss er der og backer oss opp, sier Diskerud.

– I Norge er det en landslagstrener (Drillo) som driter i hvor mange som kommer på kamp. Det er rart, synes jeg. De norske spillerne får kritikk for alt de gjør. Det virker som noen kanskje er redde for å spille på landslaget og de blir analysert på alt de gjør, sier Diskerud til NRK.no.

RBK-spilleren har fått ros fra USAs landslagssjef Jürgen Klinsmann etter de siste kampene.

– Hva tenker du om all oppmerksomheten, Diskerud?

– Det vi snakker om blir mellom oss. Nå gleder jeg meg bare til fortsettelsen, sier han.

Disse lagene har så langt kvalifisert seg for VM-sluttspillet i Brasil 2014 (antall VM-sluttspill i parentes).

* Brasil (20)

* Japan (5)

* Australia (4)

* Iran (4)

* Sør-Korea (9)

* Nederland (10)

* Italia (18)

* USA (10)

* Costa Rica (4)

* Argentina (16)

Siste nytt

 • Svensson og Midtsjø vant duell

  AZ Alkmaar-spillerne Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø vant den norske duellen mot Martin Ødegaards Vitesse i kvartfinalen i den nederlandske cupen onsdag. Svensson var nest sist på hjemmelagets 1-0-scoring, mens Midtsjø var tredje sist. AZ vant 2-0.

  Landslaget fotball
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • RBK betaler fire millioner for Åsen

  Etter det NRK erfarer måtte Rosenborg ut med fire millioner kroner for å hente Gjermund Åsen fra Tromsø. Ranheim, som var klubben Tromsø i sin tid hentet Åsen fra, har i henhold til en videresalgsavtale krav på én million kroner av overgangssummen.

  Laster Twitter-innhold
 • Bolt legger fotballskoene på hyllen

  Usain Bolt har fra før av lagt løpeskoene på hyllen. Nå gir han også opp drømmen om en karriere på fotballbanen. – Det var moro så lenge det varte, sier verdensrekordholderen på 100 m og 200 m til Reuters. I fjor sommer trente han med Strømsgodset.

  Usain Bolt i Strømsgodset
  Foto: Christian Hellumsand/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal