Hopp til innhold

– Er vel fortsatt regnet som idioter i Norge

Da stafettene i Sotsji gikk skeis, var det smøresjefen Knut Nystad som måtte ta ansvaret. Det gjorde ham til en forhatt mann.

Knut Nystad

Knut Nystad jobber fortsatt som norsk smøresjef. En jobb som har gitt ham mange gleder, og to forferdelige dager i februar.

Foto: Christian Grotnes / NRK

– Det at voksne folk skriver sånne meldinger… det...

Knut Nystad trekker på det. Tar en liten pause i en ellers profesjonell og gjennomtenkt ordstrøm. Vil ikke gjøre seg til noe offer, ønsker ikke å gi nettrollene mer oppmerksomhet enn nødvendig.

Nystad på jobb

Knut Nystad motiveres av motgang, og har sørget for suverene ski for de norske løperne så langt i sesongen.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Det har gått ti måneder siden stafettene i Sotsji, men fortsatt tror Knut Nystad at det er de to rennene han kommer til å huskes best for gjennom hele hans karriere. De to dagene som gjør at alle de gode rennene er glemt.

De to dagene da alt gikk galt.

Da smismørning fikk Norge til å rase

– Skandale. Jentene hadde helt, helt, helt pill råtne ski, sa Odd-Bjørn Hjelmeset i TV 2s studio etter kvinnenes stafett.

– Jeg vet da f*** hva det er, men jeg sitter bom fast, sa Eldar Rønning til VG etter herrenes stafett dagen etter.

Skiene hadde ødelagt Norges planer om gull på stafettene. Vi var ikke med en gang. Vi hadde blitt gått fra, og endte uten medalje. Begge dager.

Og i Sotsji stod Knut Nystad og beklaget. Uten at det hjalp.

– Jeg fikk facebookmeldinger og sms og jeg har en nettside der folk hadde lagt igjen en del meldinger om hva jeg burde gjøre resten av livet, forteller han.

– Det var ikke direkte trusler, men vi kan vel si det sånn at det ikke var støttende meldinger akkurat, smiler han.

– Idioterklært over natta

Jespersen

Chris Jespersen kikker oppgitt på skiene etter å ha blitt fragått på den andre etappen på stafetten under OL i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For selv om Norges befolkning raste, så var ikke Knut Nystad i tvil. Ansvaret var hans, og det skulle han ta.

– Det er klart, man føler seg som en syndebukk, men jeg måtte ta det ansvaret, slik en leder bør gjøre.

Som leder for smørergruppa var det en jobb han så på som viktigere enn noe annet. For som Nystad selv sier, han hadde ikke smørt et skipar selv, jobben hans er å teste.

Derfor ville han skape en distanse mellom media og dem som stod i smørebua og gjorde jobben.

For Nystad mener krikken som kom var fortjent, men unyansert.

– Folk har glemt at man har gjort det bra tidligere, og man blir idioterklært over natta. Vi er vel fortsatt regnet som idioter i Norge, og det kan godt hende vi ender som Norges mest upopulære gruppe igjen i Falun, sier Nystad.

For:

– Vi vet vi kommer til å bomme på skiene igjen, vi vet bare ikke når. Jeg blir litt opprørt når folk prøver å angripe dem som står her og jobber så hardt. Det er ingenting å si på innsatsen, vi jobber like hardt uansett om det går bra eller dårlig. Å plutselig gå fra å være genierklært til idiot over natta, det synes jeg var tøft, sier Nystad i dag.

Ønsket aldri å trekke seg

For da det virkelig smalt var pressen allerede i gang med å stille spørsmål.

Torsdag 13. februar var det 10 kilometer klassisk for kvinner. Bronse til Therese Johaug ble eneste norske medalje. Var det bra nok for gulltørste nordmenn? Fredag 14. februar er det 15. kilometer for menn. Nok en dag uten norsk jubel. Beste nordmann, Chris Jespersen, ble nummer seks. I klassisk.

Så knivene var allerede kvesset da kvinnene endte utenfor pallen på stafetten.

– Vurderte du å trekke deg?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg blir motivert av motgang, så hvis noen vil at jeg skal slutte, så må de bare gi meg mye ros, da kanskje jeg slutter, spøker han.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger utslått på snøen etter den tredje etappen av kvinnenes 4x5 kilometer stafett.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kaos i Norge

Nystad forteller at han evaluerer jobben hvert eneste år, tar en beslutning med familien om det er verdt å fortsette. Han kaller seg selv en egoist, men han elsker det han gjør, selv om avstanden til familien kan være tøff.

Særlig når han får høre at datteren hans blir mobbet på skolen fordi pappa har smørt feil, slik han gjorde i Sotsji.

– Når man er der i OL, langt fra folk, det er nesten som åpen soning, beskriver han og forklarer på¨den måten at han ikke følte kritikken på kroppen på samme måte som hans nærmeste.

«OL-bobla» fungerte som god isolasjon.

– Man opplever ikke presset fra media, man leser ikke aviser, ser ikke så mye på internett. Man får noen facebookmeldinger og sms og man skjønner at det er kaos i Norge. Det er synd å høre at mamma måtte skru av TV’en så barna ikke skulle høre alt det… ja… ikke fullt så fine som ble sagt om far.

–Man ønsker at både barn og kone skal være stolte av oss som er i OL, og så får man bare kjeft for to dårlige renn. Det er klart, da begynner man å tenke at «hvorfor skal det jeg gjør gå utover noen?» Det er jo artig, det er underholdning, det er ikke liv og død.

De to spørsmålene

Allikevel kommer Knut Nystad trolig alltid til å hjemsøkes av to spørsmål. De ligner litt på hverandre og handler om det samme. Allikevel slår de alltid følge.

«Har dere funnet ut av smørebommen?»

og

«Hva gikk galt?»

– Kanskje det tyngste er å svare på akkurat det. Hvorfor skal man hele tiden forsvare det som gikk galt? Til syvende og sist vil jo jeg si at resultatene i OL ble jo ganske bra. Vi tok fem gull og elleve medaljer, men det folk husker er, dessverre, de to megabommene på de to stafettene.

– Men, har dere funnet ut av smørebommen? Hva var det som gikk galt?

– Altså, vi tror vi har funnet feilen. Vi har analysert og funnet ut at vi hadde tilsvarende føre på tredjekilometeren for damer, som vi hadde under de to stafettene. Som vi vet så gikk jo damene inn til første, andre og tredjeplass der. Vi kunne teste både før, under og etter, og kunne konkludere med at vi lyktes med å løse smøregåta. Men vi kan aldri være helt sikker, sier han.

Men sikker er Nystad på en ting. At hans navn kommer til å være uløselig forbundet med smørefiasko.

– Forhåpentligvis, når dette året er over, så har vi bikket førti gullmedaljer som jeg har vært med på, men det tror jeg ingen husker, smiler han.

–Men det er ok, jeg blir i alle fall husket for noe.

Sportsnyheter

Fotball

Zlatans Qatar-utspill skaper sterke reaksjoner: – Han gikk rett i fella

Zlatan Ibrahimovic er tilbake på det svenske landslaget og brukte første pressekonferanse på å hylle Qatar-VM. Ståle Solbakken er dypt uenig med fotballkollegaen.

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Kunstløp: Gomez slått ut i VM-debuten

  Den norske debutanten Mia Risa Gomez klarte ikke å kvalifisere seg til friløpet under VM i kunstløp i japanske Saitama onsdag.

  Gomez endte på 35.-plass i kortprogrammet etter å ha blitt belønnet med 43,54 poeng av dommerne.

  De 24 beste sikret seg plass i friløpet der medaljene skal deles ut.

  Det var første gang siden 2018 at Norge hadde en deltaker i VM i kunstløp. For fem år siden deltok Anne Line Gjersem for Norge. (NTB)

  Mia Risa Gomez
  Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters
 • Solbakken med full tropp på første ordentlige trening – reagerer på spionasje

  De 24 gjenværende spillerne i Norges landslagstropp trente alle for fullt i Marbella onsdag, da Ståle Solbakken trappet opp forberedelsene til Spania-kampen.

  Økta på La Quinta-anlegget ble som vanlig stengt for mediene etter oppvarmingen, men det skaper usikkerhet at TV-kanalen Movistar filmet den stengte treningen tirsdag. Det er en ganske enkel oppgave, for treningsanlegget ligger i en kløft med bratte skråninger på begge sider, og det er innsyn til banen både fra bygninger og utsiktspunkter.

  – Jeg hørte at spansk TV filmet treningen, så jeg vil ikke gjøre det for lett for dere, sa Solbakken da han under pressekonferansen før trening avslo å svare på et spørsmål om vurderinger han gjør foran laguttaket.

  Han har fra samlingens første dag gjort det klart at treningene i La Quinta onsdag og torsdag blir de viktigste i oppkjøringen, og at det skal øves både på kampplanen mot Spania og den mot Georgia.

  – Det blir mye storbanespill. Det er de to klart viktigste treningsdagene, og så blir fredagen (på stadion i Málaga) repetisjon, sa han. (NTB)

  Ståle Solbakken
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Den tyske fotballstjernen Özil legger opp

  Den tyske fotballprofilen Mesut Özil avslutter karrieren med umiddelbar virkning.

  34-åringen opplyser om beslutningen i sosiale medier.

  Özil har den siste tiden spilt for tyrkiske Istanbul Basaksehir. Han har tidligere vært i Schalke, Werder Bremen, Real Madrid, Arsenal og Fenerbahçe.

  Veteranen står med 92 landskamper og 23 mål for hjemlandet Tyskland. (NTB)

  T1LD3KlkmXw
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste