NRK Meny
Normal

Slik blir Henriks (18) elleville OL-år

Henrik Christiansen satser knallhardt før OL og går blant annet fra nesten null til hundre høydedøgn. – Er det noen som tåler det, så er det Henrik, sier ekspert.

christiansens treningsår

SATSER HARDT: Henrik Christiansen skal trene minst 1500 timer før OL i Rio neste år - fordelt slik tidslinjen på bildet viser. I OL er håpet å forbedre femteplassen han overrasket med å ta i VM.

Se for deg at du er 18 år. Du er nettopp ferdig med russetida. En russetid som ble tilbragt på treningsleir fra slutten av april til 16.mai.

Se for deg at de siste fire månedene har du vært hjemme hos mamma og pappa i tilsammen to uker. I løpet av de månedene har du tatt femten NM-gull og satt flere norske rekorder enn du kan telle med fingrene. I tillegg har du tatt norges beste VM-plassering siden Alexander Dale Oen.

Du er verdens femte beste svømmer på 800 meter fri.

Dét er nemlig situasjonen Henrik Christiansen er i. Og en vanlig person ville selvsagt vært fornøyd med det som er ramset opp ovenfor. Men ikke Henrik. Han skal bli bedre, råere, raskere og sterkere. Han skal bli best.

Omtrent ett år før OL i Rio har han lagt en plan for det kommende året som vitner om akkurat dette.

«Friår» med 1500 treningstimer

For nå begynner 18-åringen på det han selv betegner som «et slags friår». For første gang skal han nemlig ikke studere hundre prosent ved siden av svømmesatsingen. Han har meldt seg opp til et mattefag på Universitetet i Oslo, men håper å kunne få det tilpasset svømmingen.

Bortsett fra det skal hverdagen bestå av å trene og hvile.

– Jeg skal øke treningsmengde, trene mer og bedre. Resten av tiden skal jeg bruke til å restituere, sier en forventningsfull Henrik Christiansen.

Christiansen er kjent for - og vant med - å trene mye. NRK har tidligere skrevet om at han er en av de som trener mest i Norge, rundt 1500 treningstimer.

– Henrik tåler å trene hardere enn konkurrentene. Fordi han er så lett tåler han ekstremt mye, skryter landslagssjef Petter Løvberg.

Se oversikt over Christiansens treningsår i faktaboksen:

Borte halve året

Det uvanlige i år er at han ikke har et fulltidsstudie å ta hensyn til. Dermed kan han være med på hele treningsleire, ikke bare halve leiren, slik som han måtte nøye seg med i skolens vinterferie i fjor.

Til sammen skal han bruke nærmere 200 døgn på treningssamlinger og stevner. Selv mener han at det ikke blir noe problem.

– Jeg har aldri vært den typen som har mye hjemmelengsel. Men så klart er det alltid veldig deilig å komme hjem. Jeg pleier ikke å ha så mye problemer med å være så mye borte, sier Christiansen.

Blant annet skal Christiansen med landslaget til Flagstaff i USA. Det er stedet hvor Alexander Dale Oen døde, og det er første gang siden den tragiske hendelsen i 2012 at de norske svømmerne drar tilbake dit. Selv var ikke Christiansen med dit den gangen.

Enorme mengder høydetrening

Det norske svømmetalentet har blant annet tenkt seg til høyden, og det i nesten 100 døgn. Til sammenligning har Ole Einar Bjørndalen vært kjent for å trene ekstremt mye i høyden. På sitt meste har han hatt rett i overkant av 100 døgn i høyden, i følge gamletrener Roger Grubben.

– Det er veldig mye, men Henrik har vært i høyden før og vet hvordan kroppen reagerer. Er det noen som tåler så mange døgn i høyden, så er det nettopp Henrik, sier NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland.

Henrik Christiansen har riktignok kun vært på én høydesamling tidligere. Og det kan jo høres ganske ekstremt ut å øke mengden så drastisk.

– Det blir mye. Det blir spennende. Jeg har kun vært på en høydeleir, men jeg tror jeg har fått mye ut av det. Nå får jeg virkelig prøvd det, sier Skjetten-svømmeren.

– Optimalt med 100 døgn

Og ifølge Espen Tønnesen, fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen, skal ikke en å kraftig økning ha noe å si.

– Han har en ekstremt god treningstilstand, og så har han en veldig god trener i Petter Løvberg som har holdt på med dette i 10–15 år. Samtidig får han god støtte fra Olympiatoppen, så jeg tror det er veldig gode sjanser for at dette skal gå veldig bra, sier Tønnesen til NRK.

Henrik Christiansen

ØKE INTENSITETEN: Christiansen har planer om å svømmer mer og øke intensiteten frem mot OL i RIO.

Foto: Maja Suslin/TT, Suslin, Maja / NTB scanpix
Espen Tønnesen

UTHOLDENHETSSJEF: Espen Tønnesen har tror Henrik Christiansen vil få mye ut av døgnene i høyden.

Foto: Privat

Han mener også at 100 døgn er det optimale antall høydedøgn for en slik type idrettsutøver som 18 år gamle Christiansen.

– For eksempel er det ingen på landslaget i langrenn som de siste 30 årene har hatt under 60 høydedøgn i året. 100 døgn er ganske optimalt med tanke på at du skal nyttiggjøre det høydeoppholdet på lavlandstrening senere og som en forberedelse til konkurranser, forteller utholdenhetssjefen.

Målene har endret seg etter VM

Henrik Christiansen har nettopp kommet hjem til Norge etter et fantastisk svømme-VM. Nå legger han planer frem mot neste års store mål – OL i Rio. Men nøyaktig hva OL-målet er vil han ikke si.

– Jeg har ikke lyst til å si noen plasseringsmål. Jeg tenker jeg skal sette presonlig rekord. Men så klart, det at jeg har gjort det så bra i VM vil jo legge litt press på å komme til en finale i OL, sier Christiansen.

Og Christiansen innrømmer at også hans egne mål har blitt oppjustert etter det internasjonale gjennombruddet i VM.

– Ja, det har det. Jeg har alltid visst hvor nivået ligger. Vi ser jo at nivået er skyhøyt i VM. Men jeg vet hvor fort jeg må svømme og jeg ser på det som fullt mulig.

Lover OL-tatovering

For reiseplanen unggutten har lagt opp til det neste året er ikke noe for hvem som helst. Men skal vi tro både ekspertene, og Christiansen selv, er det det som skal til.

– Nå skal jeg virkelig optimalisere dette året frem mot OL, som jeg tror blir helt fantastisk, sier svømmetalentet.

Og hvis han har allerede begynt å tenke på hvor han skal tatovere OL-ringene (se video nederst i saken).

NRKs svømmeekspert er enig med Christiansen.

– Jeg skjønner veldig godt at han nå legger opp til et skikkelig «boost» frem mot OL, avslutter Aleksander Hetland.

Se video: Christiansen lover OL-tatovering:

..selv om han ikke er helt sikker på hvor han skal plassere den. Reporter: Halvor Ekeland.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal