– Hvis hun skal ha en gullmedalje, så må det skje 1. september

1. september 2008: Sarah Louise Rung får beskjeden om at hun har blitt lam fra livet og ned etter en mislykket operasjon. 1. september blir en tung dag for familien. Helt frem til fire år senere, da Sarah Louise under Paralympics endret datoens betydning.

I 2008 skulle Sarah Louise Rung (23) ta en rutineoperasjon på grunn av en litt stiv rygg. I steden gjør legene en feil og Sarah mister bevegeligheten i beina. På dagen fire år etter svømmer hun for gull på 200 meter i Paralympics i London. Regi: Christian Nitschke Smith.Sesong 3.(2:4)

Min idrett: Svømming. Se programmet om Sarah Louise Rung her.

Sarah Louise Rung

Sarah Lousie er en av verdens beste funskjonshemmede svømmere.

Foto: Alastair Grant / Ap
Sarah Louise Rung

Rung har blitt kåret til årets funksjonshemmede utøver to år på rad. Her fra idrettsgallaen i i år.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

 • Sarah Louise Rung er den andre av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
 • Programmet sendes på NRK 1 klokken 20.15. Du kan se det her.
 • Sarah Louise stiller til nettmøte mandag klokken 20.45, etter programmet. Du kan allerde sende inn spørsmål her.

– Å komme i vann etter skaden var ganske deilig med tanke på at jeg var fri fra stolen. Det var kun meg i vannet igjen, slik det hadde vært tidligere.

En av verdens beste

Sarah Louise Rung begynner å bli et kjent navn i norske hjem. Stavangerjenta er i dag en av verdens beste handicapsvømmere, og blant merittene hun kan vise til er to paralympiske gull og syv VM- og EM-gull.

Hun har verdensrekordene på 50 og 100 meter bryst og ble i 2011 og 2012 kåret til Årets funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen. I 2012 var hun også nominert til Årets navn.

– Sarah vil ikke se bakover, hun ser fremover, forteller Sarah Louises mor, Anita Legland til NRK.

Mislykket operasjon 1. september

Som 18-åring ble Sarah Louise Rung lagt inn på Haukeland sykehus for å ta en rutineoperasjon i 2008. Hun hadde fått beskjed om at hun kanskje kunne få litt vond rygg i 40- og 50-årene, og at det derfor var lurt med en operasjon. 1. september gjør legene en feil, og Sarah mister bevegeligheten i beina.

På samme dato i 2012 står hun utenfor London Aquatics Centre hvor hun om litt skal kjempe om paralympisk gull på 200 meter fri.

– Nå kan det bli en fin dag, sier hun til NRK.

For i fire år har dagen vært tung for familien. Dagen som snudde alt på hodet.

– 1. september hvert år, det er en tøff dag. Hvis hun skal ha en gullmedalje, så må det bli den dagen. Det håper jeg, sa hennes mor rett før Paralympics.

Svømming ingen selvfølge

Men det var ingen selvfølge at Sarah Louise, som tidligere var en aktiv svømmer, skulle tilbake i bassenget etter den mislykkede operasjonen.

Morten Eklund i Madla svømmeklubb hadde hun kjent siden hun var barn, og tilfeldighetene skulle ha det til at han var trener for landslaget for funksjonshemmede.

En samtale noen måneder etter operasjonen førte til at Sarah Louise måtte ta et valg.

– Jeg sa til henne: Nå er du i en situasjon der noen dører har lukket seg, men det er også flere dører som har åpnet seg, forteller Eklund.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sarah Louise Rung

Sarah Louise i bassenget i Stavanger hvor hun tilbringer utallige timer.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Går du gjennom døren som går inn i svømmehallen, så ligger det uante muligheter som du aldri har hatt mulighet til å ta del i tidligere. Eller du kan velge døren på siden, som er sammen med venninner og studier - og gjøre hva størstedelen av befolkningen gjør.

– Drømmeliv

Sarah Louise Rung

Under Paralympics i London tok Sarah Louise Rung to gull og to sølv.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix

Livet ble butterfly, bryst og crawl. Sarah Louise bestemte seg for å satse alt i bassenget og trener opptil 30 timer i uken. Etter skaden ble London et gradvis mål. Grytidlig hver morgen i Stavanger legger hun grunnlaget for sine seire i mesterskap.

– Det er et drømmeliv. En hverdag ganske mange misunner, sier hun.

Det er også et liv som ga henne muligheten til å endre betydningen av en dato. Datoen som frem til 2012 hadde vært den verste i hennes liv, men som hun nå også kan forbinde noe positivt med.

For den 1. september i London tok hun gullet hun så gjerne ville ha.

– Nå er det noe godt som har skjedd den dagen også. Det er noe jeg virkelig har jobbet for, og det gikk min vei. En trist dag ble til en fin dag, sier Sarah Louise.

Siste nytt

 • Endeleg EM-avgjerd fredag

  UEFA vil vente til fredag med å avgjere om München, Bilbao og Dublin skal vere blant vertsbyane under fotball-EM i sommar.

  EM skal etter planen arrangerast i 12 byar frå 11. juni til 11. juli. Ni av byane meiner dei kan etterkome kravet om minst 25 prosent fulle tribuner.

  Berre dei tre byane har på grunn av korona-restriksjonane ikkje lova publikum, og risikerer derfor å miste kampane dei er sett opp med.

  Olympiastadion, Roma
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Nytt meisterligaformat med 36 lag

  UEFA vedtok i dag formatet på meisterligaen i fotball frå 2024.

  Vedtaket kom berre eit halvt døgn etter at 12 av dei største fotballklubbane til kontinentet annonserte planane sine for ein felles utbrytarliga.

  Dette er hovudtrekka i det nye Champions League-formatet:

  * Turneringa blir utvida til 36 lag som møtest i ei stor gruppe. Det er med andre ord ikkje snakk om grupper med fire lag lenger.

  * Alle lag skal spele ti kampar i gruppespelet (fem heime og fem borte).

  * Dei åtte beste laga etter gruppespelet kvalifiserer seg direkte for åttedelsfinale.

  * Laga som endar på plass 9 til 24, møtest i åtte omspelskampar, der vinnarane går til åttedelsfinale. Taparane rykkjer ned i Europaligaen.

  * Dei 12 laga som endar sist i det 36 lag store gruppespelet, er eliminerte.

  * Det vil bli spelt kampar tysdag, onsdag og torsdag i enkelte rundar.

  Dei to klubbane som speler seg fram til finale,n vil ha spelt 17 kampar i turneringa, mot 13 i dag.

  Soccer Champions League Draw
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal