– Hvis hun skal ha en gullmedalje, så må det skje 1. september

1. september 2008: Sarah Louise Rung får beskjeden om at hun har blitt lam fra livet og ned etter en mislykket operasjon. 1. september blir en tung dag for familien. Helt frem til fire år senere, da Sarah Louise under Paralympics endret datoens betydning.

I 2008 skulle Sarah Louise Rung (23) ta en rutineoperasjon på grunn av en litt stiv rygg. I steden gjør legene en feil og Sarah mister bevegeligheten i beina. På dagen fire år etter svømmer hun for gull på 200 meter i Paralympics i London. Regi: Christian Nitschke Smith.Sesong 3.(2:4)

Min idrett: Svømming. Se programmet om Sarah Louise Rung her.

Sarah Louise Rung

Sarah Lousie er en av verdens beste funskjonshemmede svømmere.

Foto: Alastair Grant / Ap
Sarah Louise Rung

Rung har blitt kåret til årets funksjonshemmede utøver to år på rad. Her fra idrettsgallaen i i år.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

 • Sarah Louise Rung er den andre av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
 • Programmet sendes på NRK 1 klokken 20.15. Du kan se det her.
 • Sarah Louise stiller til nettmøte mandag klokken 20.45, etter programmet. Du kan allerde sende inn spørsmål her.

– Å komme i vann etter skaden var ganske deilig med tanke på at jeg var fri fra stolen. Det var kun meg i vannet igjen, slik det hadde vært tidligere.

En av verdens beste

Sarah Louise Rung begynner å bli et kjent navn i norske hjem. Stavangerjenta er i dag en av verdens beste handicapsvømmere, og blant merittene hun kan vise til er to paralympiske gull og syv VM- og EM-gull.

Hun har verdensrekordene på 50 og 100 meter bryst og ble i 2011 og 2012 kåret til Årets funksjonshemmede utøver under Idrettsgallaen. I 2012 var hun også nominert til Årets navn.

– Sarah vil ikke se bakover, hun ser fremover, forteller Sarah Louises mor, Anita Legland til NRK.

Mislykket operasjon 1. september

Som 18-åring ble Sarah Louise Rung lagt inn på Haukeland sykehus for å ta en rutineoperasjon i 2008. Hun hadde fått beskjed om at hun kanskje kunne få litt vond rygg i 40- og 50-årene, og at det derfor var lurt med en operasjon. 1. september gjør legene en feil, og Sarah mister bevegeligheten i beina.

På samme dato i 2012 står hun utenfor London Aquatics Centre hvor hun om litt skal kjempe om paralympisk gull på 200 meter fri.

– Nå kan det bli en fin dag, sier hun til NRK.

For i fire år har dagen vært tung for familien. Dagen som snudde alt på hodet.

– 1. september hvert år, det er en tøff dag. Hvis hun skal ha en gullmedalje, så må det bli den dagen. Det håper jeg, sa hennes mor rett før Paralympics.

Svømming ingen selvfølge

Men det var ingen selvfølge at Sarah Louise, som tidligere var en aktiv svømmer, skulle tilbake i bassenget etter den mislykkede operasjonen.

Morten Eklund i Madla svømmeklubb hadde hun kjent siden hun var barn, og tilfeldighetene skulle ha det til at han var trener for landslaget for funksjonshemmede.

En samtale noen måneder etter operasjonen førte til at Sarah Louise måtte ta et valg.

– Jeg sa til henne: Nå er du i en situasjon der noen dører har lukket seg, men det er også flere dører som har åpnet seg, forteller Eklund.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sarah Louise Rung

Sarah Louise i bassenget i Stavanger hvor hun tilbringer utallige timer.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Går du gjennom døren som går inn i svømmehallen, så ligger det uante muligheter som du aldri har hatt mulighet til å ta del i tidligere. Eller du kan velge døren på siden, som er sammen med venninner og studier - og gjøre hva størstedelen av befolkningen gjør.

– Drømmeliv

Sarah Louise Rung

Under Paralympics i London tok Sarah Louise Rung to gull og to sølv.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix

Livet ble butterfly, bryst og crawl. Sarah Louise bestemte seg for å satse alt i bassenget og trener opptil 30 timer i uken. Etter skaden ble London et gradvis mål. Grytidlig hver morgen i Stavanger legger hun grunnlaget for sine seire i mesterskap.

– Det er et drømmeliv. En hverdag ganske mange misunner, sier hun.

Det er også et liv som ga henne muligheten til å endre betydningen av en dato. Datoen som frem til 2012 hadde vært den verste i hennes liv, men som hun nå også kan forbinde noe positivt med.

For den 1. september i London tok hun gullet hun så gjerne ville ha.

– Nå er det noe godt som har skjedd den dagen også. Det er noe jeg virkelig har jobbet for, og det gikk min vei. En trist dag ble til en fin dag, sier Sarah Louise.

Siste nytt

 • To nye navn i Sjögrens tropp

  Vilde Hasund og Elisabeth Terland er for første gang tatt ut til den norske landslagstroppen i fotball. Norge møter Nord-Irland 8. november. Norge står foreløpig med full pott og 26-1 i målforskjell. Det holder til ledelse i gruppen.

  – Vilde er en spiller som har prestert på et godt nivå, både for U23-landslaget og i Lyn. Vi synes hun har en del kvaliteter som er interessante for oss. Elisabeth er en av våre største talenter, som vi har hatt på radaren i ganske lang tid, sier landslagssjef Martin Sjögren til fotball.no. (NTB)

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Granåsen får 180 millioner

  Regjeringen vil gi 180 millioner kroner til utbygging av Granåsen skisenter dersom ski-VM 2025 blir lagt til Trondheim, skriver NTB. Trondheim har ikke formelt blitt utpekt som arrangør av VM i nordiske grener i 2025, men trønderhovedstaden er eneste søker.

  Granåsen
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Jansrud vil sette uslåelig rekord

  Kjetil Jansrud er klar for ny sesong. Der har han satt seg en rekke mål. Men Vinstra-gutten har pekt seg ut ett spesielt. Han har gjennom karrieren nemlig seks verdenscupseire i Kvitfjell.

  Det betyr at han allerede er «kongen av Kvitfjell», men Jansrud vil ha mer.

  – Jeg har lyst til å sette en rekord i Kvitfjell som bare står, en rekord på fartssiden som ingen kommer til å slå noensinne, det er målet. Det er jo mitt sted, mitt lokalmiljø og der jeg har vokst opp. Så jeg har lyst å gjøre den så vanskelig som mulig, sier Jansrud til NTB.

  Jvd7rT2tuG0
  Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal