NRK Meny
Normal

– En ørliten sjanse for finaleplass

BEIJING (NRK): I dag kan Ezinne Okparaebo bli første nordmann gjennom tidene i en VM-finale på 100 meter.

Ezinne

KAN BLI HISTORISK: Ezinne Okparaebo kjemper om en plass i VM-finalen på 100 meter i Beijing.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Se Ezinnes semifinale direkte på NRK1 eller i nett-tv her fra 13.40!

Rodal
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er en ørliten sjanse for at Ezinne kan bli blant de åtte beste som går til finalen, sier NRKs friidretts-ekspert Vebjørn Rodal.

– For å greie det må hun bygge videre på det kjempegode løpet hun gjorde i forsøket, fortsetter Rodal.

I går løp nemlig Ezinne Okparaebo trolig sin beste 100 meter noensinne, da hun klokket inn til imponerende 11,12 i sterk motvind under forsøksheatet i Beijing. Klokka 13.40 i dag løper BUL-jenta for en plass i finalen, som første norske utøver i historien - uansett kjønn.

For verken Geir Moen, Jays Ndure eller andre nordmenn har greid å ta seg til en finale på friidrettens formel 1-distanse. Selv har Okparaebo løpt semifinaler i både Sør-Korea- (2011) og Russland-VM (2013) uten å nå finale-drømmen.

– Må ta ny norsk rekord

Også denne gangen kan det bli en tøff kamp om hundredelene for den norske sprintyndlingen. For bare i 2015 har det blitt løpt 127 raskere 100 metere enn det Okparaebo presterte i går. Blant disse tidene er det 22 damer som har løpt raskere enn Norges representant.

Skal vi tro Vebjørn Rodal må Okparaebo forbedre sin norske rekord på 11,10 om hun skal ha håp om å få stille i finalen klokka 15.35 i dag.

– Det er veldig gode løpsforhold i dag også. Dermed må nok Ezinne løpe ned mot 11.05 eller raskere for å være i finalen, sier han bestemt.

– Jeg skal ikke være fornøyd (med løpet). Det kan sikkert bli enda bedre. Nå må jeg nullstille meg, sa Okparaebo til NRK etter forsøksheatet.

– Slutten er problemet

For å bli historisk må den norske sprinteren lære seg å slappe mer av gjennom hele løpet.

– Problemet hennes er at hun ofte maser, blir anstrengt og forknytt når hun skal gjøre det litte ekstra, mener Rodal.

– Mener du det er realistisk å tro på finale?

– Ja. Om hun får til oppgavene sine.

– Starten sitter og akselerasjonsfasen sitter nesten hver gang. Det er slutten som er problemet. Nå må hun prøve å slappe av og slippe seg enda mer løs, slik at hun bevarer farten helt inn, sier Rodal.

Ezinne Okparaebo med god start.

Siste nytt

 • Kowalczyk gir seg

  Polens langrennsstjerne Justyna Kowalczyk er ferdig som verdenscupløper. Det avslørte veteranen overfor polsk presse etter at hun ble polsk mester på 15 kilometer klassisk fredag. Hun vant både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski fire ganger.

  Jystyna Kowalczyk
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Tre raske då Brasil senka Russland

  Miranda, Coutinho (straffe) og Paulinho scora i løpet av 13 minutt i andre omgang då Brasil slo Russland 3-0 i Moskva i kveld.

 • Stake Leangen på andreplass

  Vegard Stake Laengen ble nummer to på fredagens etappe i sykkelrittet Volta a Catalunya. Han måtte se seieren gå til bruddkollega Jarlinson Pantano. Den norske UAE-rytteren var i brudd store deler av dagen. Med rundt 500 meter igjen stakk Pantano og fikk forspranget han trengte på Laengen, som trillet i mål like bak. Verdenstourrittet avsluttes søndag.

  Laengen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM kunstløp: Friløp kvinner