Hopp til innhold
Kommentar

– En ekstraordinær bragd

På kvelden hvor Englands VM-drøm brast, fortjener lille Kroatia en gedigen hyllest.

Kroatia feirer finaleplass

KLARE FOR FINALE: Kroatias lag feirer med supporterne.

Foto: Matthias Schrader / AP

Håpene rundt England har blitt bygget opp så lenge i VM at det nesten er lett å glemme hvem som var den virkelige underdogen onsdag kveld. England var ute etter å ende «52 years of hurt», som det nå har blitt. De lyktes ikke.

I stedet sto Kroatia bak en av de mest sensasjonelle plassene i en VM-finale på flere tiår.

For selv om de fleste nå kjenner til Englands smertefulle vei fra skuffelse til skuffelse – som går tilbake til VM-tittelen i 1966 – skal man ikke glemme forutsetningene de har for å lykkes. De har et søkkrikt fotballforbund, proffer i Premier League og mer enn 50 millioner innbyggere.

Kroatia? De har kaotisk ledelse i hjemlig fotball, et ustabilt forbund og 4,3 millioner innbyggere. Det er altså mindre enn det Norge har.

Likevel er Kroatia i VM-finalen.

Store spillere, svake resultater

Og da får man overlate til andre å analysere hvorfor England ga slipp på en sjanse til å vinne VM som neppe vil komme igjen med det første. England kan være stolte av det de har levert. Kroatia kan være enda stoltere.

VM fotball 2018, Kroatia - England.

HELT: Mario Mandžukić.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Lenge har Kroatias landslag underprestert. Det høres rart ut når man ser på størrelsen på landet, men logisk når man ser på troppen. De siste 10 årene har de hatt spillere som Luka Modrić og Ivan Rakitić, playmakere for Real Madrid og Barcelona respektivt. De har hatt Mario Mandžukić, tankspissen som avgjorde i kveld. Så sterk er den kroatiske midtbanen i VM at Mateo Kovačić, gullgutten fra Real Madrid, sliter benken.

Og likevel har Kroatia snublet ofte. De har deltatt i de fire siste EMene uten å komme forbi kvartfinalen. I 2010 nådde de ikke VM, og i 2014 røk de ut i gruppen. Kvalik-kamper har blitt suspenderte på grunn av bråkete supportere, mens trenere har blitt sparket på rekke og rad.

Faktisk har Kroatia kun kommet forbi gruppespillet i VM én gang før. Det var da de kom på tredjeplass som debutanter i 1998.

Men om ikke annet har den suksessen bare lagt enda mer press på dette laget.

Lang skygge

Heltene fra 1998 har nemlig kastet en lang skygge. Alt har blitt for dårlig sammenlignet med tredjeplassen i Frankrike. Selv i dette mesterskapet har Kroatias spillere blitt sammenlignet med den generasjonen.

Men nå er endelig sammenligningene positive. Uten å ha gjort noe spesielt for å skape en bedre struktur og stabilitet rundt laget, har Kroatia likevel tatt et nytt steg. Som med England kan man si at de har vært heldige med trekningen: De har møtt Danmark, Russland og England.

De har heller ikke vunnet en eneste av de kampene etter ordinær tid. Kun mot England avgjorde de før straffesparkkonkurransen.

Samhold og psyke

Samtidig vant Kroatia også gruppen og knuste Argentina 3–0. Psyken og samholdet de har vist i disse utslagsrundene har vært beundringsverdig. Det hjelper å ha Modrić, som nå er en het kandidat til Gullballen, pluss Danijel Subašić, som er god på straffer. Straffespark er tross alt ikke lotteri.

Frankrike vil nå gni seg i hendene før finalen, da de møter et lag som har spilt 90 minutter mer i sluttspillet totalt, og som vil få en hviledag mindre. De bunnsolide franskmennene vil seile opp som store favoritter.

Men samme hva som skjer på søndag har Kroatia levert – og vel så det. Ingen land på samme størrelse har nådd VM-finalen siden Uruguay i 1950, og det året var kun 13 lag med.

Det er råsterkt av Kroatia. Og det fortjener en hyllest.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal