NRK Meny
Normal

Nasjonalhelten siktet for drap: – Et ekstremt sjokk for hele befolkningen

Sørafrikanske redaktører forteller at nyheten om Oscar Pistorius’ (26) drapssiktelse har lamslått en hel befolkning.

Pistorius

Her forlater Oscar Pistorius Boschkop politistasjon i Pretoria etter å ha blitt avhørt torsdag ettermiddag.

Foto: Chris Collingridge / Ap

Smit

Ian Smit er sportsredaktør i den sørafrikanske avisen Cape Times.

– Denne saken overskygger absolutt alt som skjer for øyeblikket. Han er en av våre største idrettshelter, og siktelsen er et ekstremt sjokk for hele befolkningen, sier sportsredaktør Ian Smit i Cape Times til NRK.no.

Friidrettsstjernen Oscar Pistorius, også kjent som «Blade Runner», ble torsdag siktet for drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Sørafrikansk politi fant supermodellen Steenkamp i en blodpøl i løperens hus ved 04.00-tiden, og 29-åringen døde senere av fire skuddskader i armen og i hodet.

Siden har flere teorier om hendelsesforløpet sirkulert i mediene, blant annet at Pistorius skal ha trodd at kjæresten var en innbruddstyv.

Politiet er imidlertid klare på at de ennå ikke vet hva som har skjedd, men at det er ingen andre mistenkte i saken.

Vitner har også fortalt om skriking fra huset tidligere på kvelden, og politiet bekreftet at det har vært tidligere tilfeller av husbråk ved boligen.

Heather

Heather Robertson, sjefredaktør i The Herald.

– Vi kan bare stole på det politiet sier. De sier klart og tydelig at det handler om et drap, sier sjefredaktør Heather Robertson i den sørafrikanske avisen The Herald til NRK.no.

– Vi har beundret ham

Hun forteller at pågripelsen av Pistorius har vært umulig å forstå for sørafrikanerne.

– Han har lenge vært en stor helt for hele Sør-Afrika og en hel verden. Befolkningen har lenge sett opp til ham, og beundret ham for måten han lykkes til tross for å være funksjonshemmet, sier Robertson.

Drepte Reeva Steenkamp var også en stor stjerne i Sør-Afrika. Hun var en jusutdannet supermodell som blant annet prydet forsiden til FHM i 2011.

Sportsredaktør Ian Smit forteller at hun var svært populær i hjemlandet.

– De to har stjålet overskrifter helt siden de ble et par i november, sier Smit.

Fjernet reklame

Pistorius

Her fjernes en stor reklameplakat med Oscar Pistorius i Johannesburg torsdag kveld.

Foto: Ap

Oscar Pistorius er blant annet sponset av klesgiganten Nike, og i én av annonsene er friidrettsstjernen avbildet løpende med teksten «I am the bullet in the chamber» (Jeg er kulen i kammeret).

Nike valgte torsdag ettermiddag å fjerne annonsen fra sine offisielle nettsider, men Nike ønsker ikke å kommentere om de vil bryte samarbeidet med Pistorius, ifølge AFP.

– Dette er en politisak som er under etterforskning, sier Nikes talsperson i Sør-Afrika, Seruscka Naidoo, til den sørafrikanske avisen Mail & Guardian.

Familien sørger

Torsdag ettermiddag ble Pistorius ført ut av politistasjonen i Pretoria med en jakke over hodet. Da skulle han til sykehuset for å ta blodtester.

Ifølge radiokanalen Johannesburg 702 skal Pistorius være innforstått med at han har skutt sin egen kjæreste i hodet og i armen.

Nå sørger familie og kjente over tapet av sin kjære.

– Hvil i fred. Dette er tragisk, vi vil alltid huske deg for ditt fantastiske smil som lyste opp verden, skriver søskenbarnet Deon Steenkamp på Facebook, ifølge Sky News.

Steenkamps pressetalsmann beskriver henne som en «varm og talentfull» kvinne, og sier til Sky News at hun hadde et fantastisk forhold til Pistorius.

Friidrettsstjernen skulle i utgangspunktet framstilles for varetektsfengsling torsdag ettermiddag, men fengslingsmøtet har blitt utsatt til fredag morgen.

Pistorius

Her er Oscar Pistorius (t.h.) og kjæresten Reeva Steenkamp avbildet i Johannesburg 7. februar.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Siste nytt

 • Kastrati til Kristiansund

  Flamur Kastrati har signert for Kristiansund, det melder Tidens Krav. Avisa spekulerer i at overgangssummen er på 500 000 kroner. Kastrati kommer fra Sandefjord og har signert en kontrakt fram til sommeren 2021.

  Flamur Kastrati
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • LSK Kvinner henter landslagsspiller

  LSK Kvinner har signert den islandske landslagsspilleren Sigridur Lara Gardarsdottir, det melder klubben på sin hjemmeside. 24-åringen har 13 landskamper for Island og kommer fra den hjemlige storklubben IBV.

  Sigridur Lara Gardarsdottir
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Moses trekker seg

  Chelseas Victor Moses gir seg på Nigerias landslag. Det melder han i en post på instagram. Moses fikk 37 landskamper og 12 mål for landslaget, som kalles «Super Eagles». Nigeria røk ut i gruppespillet av sommerens VM.

  Victor Moses
  Foto: Toru Hanai / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld
NM-veka: Kveldsmagasin
Doping Documentary: IOC og det russiske dopingkomplottet