Alexander Kristoff

I CANADA: Alexander Kristoff ladar opp til VM med eindagsritt i Quebec og Montreal denne helga.

Alexander Kristoff kopierer VM-oppkøyringa som portugisaren Rui Costa brukte då han vann VM-gull i 2013.

Fredag syklar norges VM-håp eindagsritt i canadiske Quebec. Søndag stiller han til start i Montreal.

– Nesten alle som skal slåss om VM-gull er her. Det har sjelden vore eit sterkare startfelt i desse ritta, seier trenar Stein Ørn.

Men Kristoffs vinnarsjansar er nærast lik null.

– Det er ein sensasjon dersom han i det heile tatt er i nærleiken av å vinne i Quebec. Der kan avslutninga minne litt om avslutninga i VM, sett vekk frå at målet i Quebec er plassert i ein lang oppoverbakke som gjør det ein del annleis, seier trenar Stein Ørn.

Meiner Hushovds VM-oppkøyring strir mot fysiologiske prinsipp

Thor Hushovd

TIDLEGARE VM-VINNAR: Thor Hushovd tok VM-gull i 2010.

I Montreal er sjansane for ei plassering i toppen endå mindre, men for Kristoff er det viktigast å få nok eindagsritt i beina før VM - ikkje å vinne løp.

Thor Hushovd brukte Spania Rundt som oppkøyring då han vann VM i 2010. Det gjorde også mange VM-vinnarar før han, noko Ørn synst er merkeleg.

– Det har vore eit slags mantra at ein må køyre i Spania Rundt for å kunne vinne i VM. Det strir mot fysiologiske prinsipp fordi VM er eit eindagsritt.

– Intensiteten i belastninga er mykje større i eindagsritt enn trevekersrittindagsritt. Då er det meir naturleg å tenke at han må køyre eindagsritt for å prestere i VM, seier Ørn.

– Alt tyder på at Kristoff er i god form

Også Sky-rytter Lars Petter Nordhaug syklar ritta i Canada.

Nordhaug blir ein av Kristoffs viktigaste hjelparar i VM, som er sesongens siste konkurranse.

Ørn er trygg på at Kristoff er på god veg mot sin tredje formtopp for året.

– I år er VM-gull det store målet, og alt tyder på at Alexander er i god form. Vi har jobba i mange år for at han skal vere i bra form om hausten, og i form har han alltid vore på denne tida, seier trenaren.

..Men det blir ikke billig. Reporter: Ida Moseng.

• VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

– Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

cLJZ5U40J_M
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)