NRK Meny
Normal

– Du drømmer om å være kua som bare ligger i veikanten

Sju fjell. 41,5 kilometer med klatring. De skal klatre flere høydemeter enn Galdhøpiggen. De har litt å bryne seg på i Frankrike i dag.

Kua i veikanten

DRØMMER: Rytterne kommer kanskje til å drømme å være denne kua på dagens etappe.

Foto: BOGDAN CRISTEL / REUTERS

– Du har bare lyst til å legge deg ned i veikanten. Du drømmer om å være den kua som ligger på enga og tygger gress.

Slik beskriver Kurt Asle Arvesen de verste fjelletappene i Tour de France.

Og han vet hva han snakker om. Arvesen har syklet touren fem ganger. Fire ganger har han fullført. I løpet av sin tour-karriere har han klatret mer enn 100 fjell.

Irriterte seg over supportere

Og når NRK tar kontakt med Kurt Asle Arvesen er det tydelig at minnene strømmer på. Han husker tilbake til en fjelletappe hvor han gikk i brudd. Arvesen slet med å holde følge med bruddet over toppen av fjellet og jobbet knallhardt for å kjøre inn de andre utbryterne i utforkjøringen.

– Jeg husker jeg kjørte forbi en norsk familie som stod å heiet. Da var jeg så ferdig at jeg tenkte «hva i all verden gjør de her»? Etterhvert skjønte jeg jo at de bare stod der for å se på oss.

Var de mer irriterende enn oppmuntrende?

– Ja, akkurat der og da var de det. Du er jo sur på alt og tenker mye rart.

På dagens etappe skal rytterne over én utenforkategoristigning, tre andrekategorier og tre tredjekategorier. Arvesen minnes lignende dager i Frankrike. Han forteller om hvor sliten han har vært etter slike etapper:

– Det er utrolig tøft. Du er så sliten at du kvier deg for å stå opp av senga når du finner ut at fjernkontrollen ikke ligger på nattbordet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pantano utslitt

UTSLITT: IAMs Pantano var utslitt etter den 17.etappen av touren. I dag kan han få det enda hardere.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Kristoff motiveres av utforkjøringene

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har klart seg bra i fjellene i årets tour, men i dag blir det ingen hvile for rytterne. Allerede etter 200 meter kommer dagens første stigning.

– Det syns jeg ikke så mye om, sier Kristoff før starten på etappen.

Han frykter at det kommer til å bli en beinhard etappe fra start til mål. Derfor brukte han også tid på rulla før starten. Han ønsket å ha varmet opp for de braket inn i fjellene.

– Det var litt vel mye. Det kommer veldig an på hvordan det blir kjørt. Blir det som i går blir det beinhardt, mener Kristoff

– Hvordan motiverer du deg til dagen?

– Etter en klatring kommer det ofte en utforkjøring. Du motiverer deg for å komme på toppen, da får du en liten pause. Kroppen føles helt grei, det hadde vært tungt å være på stålet i dag.

– Et mareritt

Rytterne begynner dagens etappe i byen Gap. Første klatring begynner umiddelbart, andrekategorien Col Bayard. Arvesen mener det kommer til å kjøres hardt allerede fra starten.

– Etappen er utrolig tøff. Den kommer i tredje uka. Det er en hard etappe bare å komme seg gjennom. Hvis du sliter som sprinter i dag, så kan det bli tøft med tanke på tidsgrensa.

Han tror ikke det blir noe problem for de norske rytterne. Men for de rytterne som er småsyke eller slitne kan dette bli tungt.

– Hvis du er sliten så er det rett og slett et mareritt, mimrer Arvesen.

Siste nytt

 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08