Hopp til innhold

– Drømmen er en duell mellom Northug og Hellner

Endelig er vinteren her. Jann Post og de andre NRK-kommentatorene gleder seg som unger til å innta kommentatorbua igjen.

Northug og Hellner

NRKs kommentator drømmer om svensk-norsk duell i VM mellom Petter Northug og Marcus Hellner.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Denne helga er vinteridretten for fullt tilbake på NRK med både skøyter, skiskyting og alpint. Snart kommer de andre vinteridrettene etter.

Jann Post2

LANGRENN: Jann Post er spent.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

NRKs langrennskommentator Jann Post er spent på gjensynet med de norske langrennsutøverne som sesongåpner 21. november.

– Jeg er utrolig spent på hva slags utslag sju måneder med trening har gjort for de ulike løperne. Det er alltid en spesiell stemning i dagene før sesongåpningen. Det gjelder også for oss i bua, forteller han.

– Det største spenningsmomentet for folk flest er vel hvor bra Petter Northug er etter alt som har skjedd det siste halve året, legger han til.

Vil ha norsk-svensk duell

NRKs profilerte kommentator tror det største øyeblikket i vinter kommer under VM-stafettene i Falun.

– Sverige er regjerende olympiske mestere i både kvinne- og herreklassen. De kommer til å møte to meget revansjesugne norske lag, sier han.

– Drømmen er en duell mellom Northug og Hellner, og Bjørgen og Kalla på siste etappe. Lugnet skistadion kommer til å koke over hvis Sverige og Norge kommer likt inn etter fire etapper, mener Post.

Saken fortsetter under bildet

Vinter

Vinteren er her, og med det gjensyn med de norske vinteridrettsutøverne.

Foto: NTB Scanpix

«Hopper» etter Scheie

Det å følge NRKs hoppsendinger blir en ny opplevelse denne sesongen. Hoppnestor Arne Scheie ble pensjonist sist vinter, og ny hoppkommentator er

Christian Nilssen

HOPP: Christian Nilssen har overtatt etter Arne Scheie.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Christian Nilssen.

– Hvordan blir det å ta over etter Scheie, er nok det spørsmålet jeg har fått flest ganger i løpet av november, sier Nilssen.

Han bruker tiden før sesongstart til å pugge.

– Jeg har en enorm mengde av kunnskap som jeg må tilegne meg i løpet av ganske kort tid. Hopp er en kompleks idrett.

– Målet er å gjøre overgangen fra en legende til en fersking så behagelig for seerne som mulig, sier han.

– Surrer gamle resultater i hodet

Andreas Stabrun Smith er en av kommentatorene som skal i bua allerede denne helgen når skiskytterne sesongdebuterer i Sjusjøen.

– Jeg kjenner at det surrer gamle resultater oppi hodet. Hvor mange renn vant de norske i fjor? Man glemmer fort, men gammel kunnskap kommer heldigvis kjapt tilbake, forteller kommentatoren.

Stabrun Smith synes det er ekstra morsomt å kommentere når en utøver tar sin

Andreas Toft

ALPINT: Andreas Toft drømmer om alpint.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

første verdenscupseier.

– Den første seieren for en utøver er alltid spesiell å kommentere. Og så blir det gøy å kommentere brødrene Bø i VM i Kontiolahti. Jeg tror litt ekstra på dem, av en eller annen grunn, innrømmer han.

– Det er viktig at de norske gutta er med fra start. Målet må være at en nordmann tar verdenscupen sammenlagt. Emil Hegle Svendsen er mannen som bør kunne klare det, men da må han ikke slippe Fourcade for langt foran seg.

– Har sommerfugler i magen

Andreas Toft er alene som hovedkommentator på TV i alpint denne sesongen etter at Lars Lystad ga seg etter forrige sesong.

Den engasjerte kommentatoren er spent på det norske lagets vegne etter at Aksel Lund Svindal ble skadet.

– Det lille norske alpinlaget er litt sårbart uten Svindal, men det er likevel så mye spennende på gang at jeg kjenner det skikkelig på kroppen. Jeg har rett og slett sommerfugler i magen, sier han.

– Plasseringene surrer i hodet både natt og dag. Noen vil vel si at det ikke er helt sunt når du drømmer alpint, men sånn er det når vi akkurat har satt i gang sesongen, forteller han.

Alpinistene sesongdebuterte i Sölden i slutten av oktober. Denne helgen er det slalåm i Levi. Toft setter sin lit til Henrik Kristoffersen.

– Vi vet jo alle hvilken fantastisk sesong Henrik Kristoffersen fikk, med seier i Schladming, 3.-plass i OL og en haug med pallplasser både i slalåm og storslalåm. Stiger han helt opp på toppen av pallen i slalåm i vinterens VM vil det være det ultimate øyeblikket, sier alpinkommentatoren.

– Mental nedtelling

Skøytekommentator Eirik Koren bruker mesteparten av sommeren til å forberede seg til vinteren.

– Jeg begynner nesten en mental nedtelling til sesongen i september. Da har jeg allerede brukt mye tid gjennom sommeren til å følge med på nyheter, lese internasjonale nettsider, sosiale medier og liknende for å få meg hva som rører seg. Det fine er jo at hvis du jobber med noe du er interessert i så kommer dette naturlig, sier Koren, som kommenterer verdenscup skøyter i helgen.

Pål Thomassen har kommentert kombinert for NRK i mange år. I likhet med Jann Post gleder han seg til VM i Falun.

– Jeg bor jo i Brussel for tiden, og her er det aldri skikkelig vinter! Derfor skal det bli fint å komme seg på ski igjen. Målet må være at sendingene skal være enda bedre enn i fjor og året før der, sier han.

Andreas Stabrun Smith

SKISKYTING: Andreas Stabrun Smith håper på Emil Hegle Svendsen.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal