NRK Meny
Normal

– Drømmen er en duell mellom Northug og Hellner

Endelig er vinteren her. Jann Post og de andre NRK-kommentatorene gleder seg som unger til å innta kommentatorbua igjen.

Northug og Hellner

NRKs kommentator drømmer om svensk-norsk duell i VM mellom Petter Northug og Marcus Hellner.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Denne helga er vinteridretten for fullt tilbake på NRK med både skøyter, skiskyting og alpint. Snart kommer de andre vinteridrettene etter.

Jann Post2

LANGRENN: Jann Post er spent.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

NRKs langrennskommentator Jann Post er spent på gjensynet med de norske langrennsutøverne som sesongåpner 21. november.

– Jeg er utrolig spent på hva slags utslag sju måneder med trening har gjort for de ulike løperne. Det er alltid en spesiell stemning i dagene før sesongåpningen. Det gjelder også for oss i bua, forteller han.

– Det største spenningsmomentet for folk flest er vel hvor bra Petter Northug er etter alt som har skjedd det siste halve året, legger han til.

Vil ha norsk-svensk duell

NRKs profilerte kommentator tror det største øyeblikket i vinter kommer under VM-stafettene i Falun.

– Sverige er regjerende olympiske mestere i både kvinne- og herreklassen. De kommer til å møte to meget revansjesugne norske lag, sier han.

– Drømmen er en duell mellom Northug og Hellner, og Bjørgen og Kalla på siste etappe. Lugnet skistadion kommer til å koke over hvis Sverige og Norge kommer likt inn etter fire etapper, mener Post.

Saken fortsetter under bildet

Vinter

Vinteren er her, og med det gjensyn med de norske vinteridrettsutøverne.

Foto: NTB Scanpix

«Hopper» etter Scheie

Det å følge NRKs hoppsendinger blir en ny opplevelse denne sesongen. Hoppnestor Arne Scheie ble pensjonist sist vinter, og ny hoppkommentator er

Christian Nilssen

HOPP: Christian Nilssen har overtatt etter Arne Scheie.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Christian Nilssen.

– Hvordan blir det å ta over etter Scheie, er nok det spørsmålet jeg har fått flest ganger i løpet av november, sier Nilssen.

Han bruker tiden før sesongstart til å pugge.

– Jeg har en enorm mengde av kunnskap som jeg må tilegne meg i løpet av ganske kort tid. Hopp er en kompleks idrett.

– Målet er å gjøre overgangen fra en legende til en fersking så behagelig for seerne som mulig, sier han.

– Surrer gamle resultater i hodet

Andreas Stabrun Smith er en av kommentatorene som skal i bua allerede denne helgen når skiskytterne sesongdebuterer i Sjusjøen.

– Jeg kjenner at det surrer gamle resultater oppi hodet. Hvor mange renn vant de norske i fjor? Man glemmer fort, men gammel kunnskap kommer heldigvis kjapt tilbake, forteller kommentatoren.

Stabrun Smith synes det er ekstra morsomt å kommentere når en utøver tar sin

Andreas Toft

ALPINT: Andreas Toft drømmer om alpint.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

første verdenscupseier.

– Den første seieren for en utøver er alltid spesiell å kommentere. Og så blir det gøy å kommentere brødrene Bø i VM i Kontiolahti. Jeg tror litt ekstra på dem, av en eller annen grunn, innrømmer han.

– Det er viktig at de norske gutta er med fra start. Målet må være at en nordmann tar verdenscupen sammenlagt. Emil Hegle Svendsen er mannen som bør kunne klare det, men da må han ikke slippe Fourcade for langt foran seg.

– Har sommerfugler i magen

Andreas Toft er alene som hovedkommentator på TV i alpint denne sesongen etter at Lars Lystad ga seg etter forrige sesong.

Den engasjerte kommentatoren er spent på det norske lagets vegne etter at Aksel Lund Svindal ble skadet.

– Det lille norske alpinlaget er litt sårbart uten Svindal, men det er likevel så mye spennende på gang at jeg kjenner det skikkelig på kroppen. Jeg har rett og slett sommerfugler i magen, sier han.

– Plasseringene surrer i hodet både natt og dag. Noen vil vel si at det ikke er helt sunt når du drømmer alpint, men sånn er det når vi akkurat har satt i gang sesongen, forteller han.

Alpinistene sesongdebuterte i Sölden i slutten av oktober. Denne helgen er det slalåm i Levi. Toft setter sin lit til Henrik Kristoffersen.

– Vi vet jo alle hvilken fantastisk sesong Henrik Kristoffersen fikk, med seier i Schladming, 3.-plass i OL og en haug med pallplasser både i slalåm og storslalåm. Stiger han helt opp på toppen av pallen i slalåm i vinterens VM vil det være det ultimate øyeblikket, sier alpinkommentatoren.

– Mental nedtelling

Skøytekommentator Eirik Koren bruker mesteparten av sommeren til å forberede seg til vinteren.

– Jeg begynner nesten en mental nedtelling til sesongen i september. Da har jeg allerede brukt mye tid gjennom sommeren til å følge med på nyheter, lese internasjonale nettsider, sosiale medier og liknende for å få meg hva som rører seg. Det fine er jo at hvis du jobber med noe du er interessert i så kommer dette naturlig, sier Koren, som kommenterer verdenscup skøyter i helgen.

Pål Thomassen har kommentert kombinert for NRK i mange år. I likhet med Jann Post gleder han seg til VM i Falun.

– Jeg bor jo i Brussel for tiden, og her er det aldri skikkelig vinter! Derfor skal det bli fint å komme seg på ski igjen. Målet må være at sendingene skal være enda bedre enn i fjor og året før der, sier han.

Andreas Stabrun Smith

SKISKYTING: Andreas Stabrun Smith håper på Emil Hegle Svendsen.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid