Hopp til innhold

– Digg ikke å se ut som den idioten

TAMMERFORS (NRK): Jakob Ingebrigtsen (17) har så sterk tro på seg selv at han innser det kan oppfattes som arroganse. Da er det godt å lykkes.

Jakob Ingebrigtsen

SNAKKIS: Jakob Ingebrigtsen har mye å melde hjem om.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

17-åringen fra Sandnes har i flere år fått idrettsinteresserte verden rundt til å måpe med sine supertider. Han er viden kjent som et talent langt utenom det vanlige.

Lørdag leverte han sin kanskje beste prestasjon noen gang, da han satte europeisk juniorrekord (U20) på 5000 meter. Det holdt til en aldeles usannsynlig bronsemedalje i junior-VM.

For å skjønne hvor usannsynlig det var, er det bare å sjekke resultatlista. Selemon Barega fra Etiopia, som endte på plassen bak Ingebrigtsen, har verdens nest beste tid på distansen i år, uansett alder.

Barega er langdistanseløper, Ingebrigtsen har 1500 meter som sin hoveddistanse.

Gjorde det umulige mulig

Jakob Ingebrigtsen satte selv ord på det dagen før løpet.

– Det skal egentlig ikke være mulig å ta medalje, nei, men selvfølgelig har jeg lyst til å gjøre et bra løp. Kanskje løpe inn til en god tid, kanskje ta en god plassering, sa han til NRK.

Tidlig i løpet kunne det se ut som han faktisk ikke hadde tro på medalje. En håndfull afrikanere satte fart fra start. Nordmannen ble liggende i gruppa bak.

– Det ble det jeg håpet det ikke skulle bli, et tøft løp helt fra start, konstatere han etterpå.

På tribunen satt trenerpappa Gjert og fortvilte.

– Etter to minutter bannet jeg så j ..., jeg var sikker på at han hadde køddet det til. Den avstanden der så jeg ikke mulighet for, i 28 graders varme, at han skulle klare å ta inn, erkjenner han overfor NRK.

– Dum og litt arrogant

Men så var det nettopp det Jakob Ingebrigtsen gjorde. For selv om han på forhånd hadde fastslå at det ikke skulle være mulig å ta medalje, og selv om pappa Gjert fra tribunen hadde innsett at løpet var kjørt, så var det verken umulig eller kjørt oppi i hodet på han som var ute og løp.

– Jeg har alltid troen før start. Det kan være at jeg er dum og litt arrogant, men har jeg ikke troen på meg selv, har jeg ikke noe her å gjøre. Da er det digg å ikke se ut som den idioten når jeg kommer i mål, sier han.

Det er det som skjedde fra midtveis og inn som får Gjert Ingebrigtsen til å felle følgende dom:

– Det løpet der går inn i historien som noe av det bedre en nordmann har gjort noen gang på løpebanen. Du ser det går en faen i ham!

Han brukte noen runder på å tette luka, en jobb han måtte gjøre alene. Det kunne ha kostet for mye, men Jakob Ingebrigtsen hadde både krefter igjen og evnet å tenke klart.

Jakob Ingebrigtsen

SUPER-VM: Jakob Ingebrigtsen reiser hjem fra junior-VM i Tampere med sølv og bronse.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Legendarisk

Da bjella ringte for siste runde, var det en ren posisjonskrig der både de andre i ledergruppa og løperne som ble tatt igjen med en runde var aktører.

– Det er kaos, det er det. Afrikanerne som ligger på utsiden av meg skal absolutt ha min bane, og samtidig kommer det folk og blokkerer banen min forfra, så da er det «smetting inn forbi», og jeg klarte akkurat å holde dem bak meg bak meg og meg selv på beina. Det er ekstremt tungt, men ...

– Det er helt fantastisk å komme inn på den tredjeplassen. Ubeskrivelig, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Det er rett og slett emosjonelt, måten han gjør dette på er legendarisk, konstaterer far.

Det beste av alt er at det ikke var junior-VM som var hovedmålet i år. Om tre uker er det senior-EM i Berlin.

– Er ikke hvem som helst

Brødrene Henrik og Filip er allerede europamestere. Det er ikke lenger usannsynlig at også Jakob kan bli det allerede nå, 17 år gammel. For de neste ukene skal han bli enda bedre.

– Om jeg skal bli bedre, ja? Ja, det håper jeg at jeg blir hver eneste dag, så jeg gleder meg til det, sier han.

Om Gjert Ingebrigtsen har slitt med å se grenser for sønnen, sliter han enda mer med å se dem nå.

– Jakob er ikke hvem som helst, vi vet han kommer til å slå dem. Alle mann alle!

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal