Hopp til innhold

– Dette utlånet kom ikke et minutt for tidlig

KOMMENTAR: Martin Ødegaard har nok lært mye siden han ankom Real Madrid i 2015, men etter to år i spansk tredjedivisjon var det på tide å gjøre en endring.

Martin Ødegaard

PÅ PLASS: Martin Ødegaard i nye omgivelser i Heerenveen.

Foto: MICHAEL KOOREN, Michael Kooren / NTB scanpix

– Segunda B er et trinn man må ta, men det er ikke en divisjon hvor man kan forbedre seg. Det er en kategori man er nødt til å forlate kjapt.

Sitatet kan fremstå som et typisk argument for de som mener at Martin Ødegaard har hatt en ugunstig utviklingsarena i Real Madrid.

Umiddelbart etter overgangen virket det greit at en gutt som nylig hadde fylt 16 år skulle starte i tredjedivisjon med Castilla, klubbens B-lag.

Men få hadde trodd at playmakeren skulle tilbringe hele to år på det nivået.

I løpet av denne perioden har debatten pågått om Ødegaard, som nå har blitt utlånt til nederlandske Heerenveen, gjorde rett ved å dra til Madrid. Det som kan sies rimelig sikkert, er at både klubb og spiller føler det er på høy tid å forlate divisjonen.

Spesielt når man tar med at sitatet ovenfor tilhører Zinédine Zidane.

Opprykket som aldri kom

Det var i oktober i fjor at Zidane sa sin mening om Castilla til en fransk radiostasjon, hvor han ble intervjuet av tidligere lagkamerat Christophe Dugarry.

Zidane diskuterte egentlig situasjonen til sønnen Enzo, men kommentaren var også relevant for Ødegaard.

Den franske legenden vet hva han snakker om, etter å ha trent Castilla i 18 måneder før han tok over førstelaget for ett år siden, og kommentaren gjenspeiler det faktum at Real Madrid helst skulle fått Castilla ut av tredjedivisjon for lenge siden.

Året før Ødegaards overgang hadde de rykket ned. Kanskje var begge parter sikre på at de umiddelbart ville returnere til andredivisjon, som er en langt bedre kamparena.

Det at de i stedet har feilet to år på rad, gjør det vanskelig å kalle Ødegaards Castilla-opphold for ideelt.

Martin Ødegaard

Her skal Martin Ødegaard heretter spille sine hjemmekamper.

Foto: Michael Kooren / NTB scanpix

Fra Zidane til Solari

Hvordan perioden har påvirket Ødegaards utvikling er vanskelig å si fra utsiden. Han har hatt en privilegert treningshverdag med førstelaget, men kampene i Segunda B har ikke alltid vært så enkle.

Spesielt det første halvåret var vanskelig. Ødegaard scoret ett mål på 11 ligakamper og glimtet kun tidvis til. Han ble ofte byttet ut tidlig av Zidane, mens Madrid-avisen Diario AS skrev om et skille mellom Ødegaard og lagkameratene som konsekvens av at han ikke trente regelmessig med laget.

De siste 18 månedene har vært mer stabile, med regelmessig spill, mer harmoni i stallen og mindre oppmerksomhet i pressen.

Ødegaard spilte 38 ligakamper forrige sesong og scoret ett mål, da treneransvaret gikk fra Zidane til Luis Miguel Ramis i januar, og står med tre mål på 13 kamper denne sesongen under Santiago Solari, den elegante argentineren som tidligere spilte for Real Madrid.

Men fortsatt kunne situasjonen vært bedre. I Heerenveen i dag innrømte Ødegaard at kamphverdagen i Castilla ikke har vært helt optimal.

To sjanser på to år

Man mistenker at Real Madrid har tenkt det samme. Spesielt etter de to mislykkede forsøkene på å rykke opp samt avstanden mellom Ødegaard og førstelaget.

Da han skrev under kontrakten, ble det uttrykket forsiktig optimisme om at han kanskje ville få et par sjanser på øverste nivå. Men i realiteten er det vanskelig å si at han har tatt steg nærmere A-laget de siste to årene.

Det skulle kanskje bare mangle når Real Madrid fremstår som det sterkeste laget i verden, med en bred stall, offensive spillere i toppform og 39 strake kamper uten tap. I tillegg til et par opptredener i vennskapskamper, har det blitt to offisielle kamper for Ødegaard.

Én var en ubetydelig cupkamp mot tredjedivisjonslaget Cultural Leonesa i november.

Den andre var innhoppet på 32 minutter i ligaen hjemme mot Getafe i mai 2015, som Carlo Ancelotti senere beskrev som et «PR-trekk».

Måtte vente i fem måneder

Med andre ord har det ikke overrasket å se konstant spekulasjon om et utlån.

Allerede dagen etter Ødegaards presentasjon i 2015 ble det skrevet om at Ronny Deila og Celtic ønsket ham i fremtiden. Ryktene om et utlån skjøt fart neste sommer, da Zidanes mannskap ikke en gang hadde klart å nå playoffen.

Det virket da sannsynlig at Castilla-oppholdet ville avsluttes etter de seks månedene.

Det skjedde ikke, men innen neste januar hadde lignende saker dukket opp i Madrid-pressen. I august i fjor kollapset avtalen med franske Rennes grunnet FIFAs regelverk om utlån av unge spillere.

Innen dét var det ingen tvil om at alle parter ønsket en overgang.

Eksempelet Carvajal

Nå som Ødegaard har fullført lånet til Heerenveen, som varer til sommeren 2018, følger han en rekke Real Madrid-talenter som har lignende avtaler.

Dette indikerer bare at klubben tenker som Zidane sa: At Castilla ikke er et gunstig hjem for stortalenter på lang sikt.

Den største suksesshistorien om en spiller som har forlatt Real Madrid midlertidig de siste årene er Dani Carvajal. Høyrebacken dro til Leverkusen i 2012, men ble hentet tilbake til førstelaget året etter, og er nå fast inventar. Overgangen var opprinnelig et kjøp, men Real Madrid hadde en klausul på en overgang, noe som i praksis gjorde det til et dyrt lån.

Noe lignende skjedde med Casemiro, ballvinneren som ble hentet tilbake i 2015 etter en sesong i Porto, og som nå er en av førstelagets nøkkelspillere.

Martin Ødegaard

Ødegaard under tirsdagens pressekonferanse.

Foto: Michael Kooren / NTB scanpix

En lovende liste

Flere unggutter er nå på lån i Spania og Tyskland. Mange har spilt med Ødegaard i Castilla, som Marcos Llorente (nå i Alavés), Diego Llorente (Málaga) og Borja Mayoral (Wolfsburg).

Andre har blitt kjøpt og så lånt rett ut igjen, som Jesús Vallejo (nå i Eintracht Frankfurt), og før dét Marcos Asensio (Espanyol).

Alle disse spiller nå på øverste nivå, med håp om å kjempe seg inn på førstelaget senere. Det er slik det må fungere for Real Madrid når reservelaget spiller i en så svak divisjon.

Nå er Ødegaard endelig en del av listen. Han er fortsatt ung, langt yngre enn de nevnte talentene, og har tiden på sin side – men dette utlånet kom nok ikke et minutt for tidlig.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal