NRK Meny
Normal

– Dette overgår FIFA-skandalen

Korrupsjon, hvitvasking og utpressing. Den kommende rapporten om Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) beretter om kriminelle metoder.

Doping-Shobukhova Lilya Shobukhova

UTPRESSING: Den russiske maratonløperen Lilia Sjobukhova er blant utøverne som skal ha blitt presset for penger.

Foto: Nam Y. Huh / Ap

Mandag kommer en rapport som er ventet å ryste idrettsverden. Den omhandler påstander om korrupsjon og utpressing i IAAF.

Skandalen overgår den som har rammet FIFA, ifølge Richard McLaren, som er medforfatter av rapporten.

Lamine Diack

SKJULTE DOPINGTESTER: Tidligere IAAF-president Lamine Diack.

Foto: GREG BAKER / Afp

– Det er en helt annen utbredelse av korrupsjon.

Mens FIFA-skandalen i all hovedsak har handlet om korrupsjonsanklager i forbindelse med tildeling av VM, sier McLaren at den kommende rapporten også inneholder alvorlige påstander om manipulering av resultater og utpressing av utøvere.

– Vil forandre alt

Det er Verdens antidopingbyrå (WADA) som står bak rapporten, og funnene vil sjokkere friidrettsverden, sier McLaren.

– Dette kommer til å forandre alt for idretten, sier han, ifølge BBC.

Idrettsadvokaten McLaren ble utnevnt av WADA i desember 2014 til å undersøke påstander i en tysk TV-dokumentar om utbredt og systematisk doping.

Ifølge dokumentaren ble 80 prosent av Russlands medaljer i tidsrommet 2001-2012 vunnet av utøvere med mistenkelige verdier, mens Kenya hadde 18 medaljer vunnet av det undersøkelsen beskriver som mistenkelige idrettsutøvere.

Like før offentliggjøringen av rapporten sier McLaren at de nå har funnet bevis for det som ble hevdet i dokumentaren.

Flere avsløringer

Richard McLarens oppsiktsvekkende uttalelser kommer etter en svært tøff uke for det Det internasjonale friidrettsforbundet.

Onsdag ble det kjent at franske myndigheter etterforsker Lamine Diack, tidligere president i IAAF for å ha tatt imot penger fra Russland for å skjule positive dopingtester.

Seks russiske utøvere, blant dem maratonløperen Lilia Sjobukhova, skal ifølge avisen Medipart ha blitt presset for penger.

Kun få dager senere ble det kjent at også sønnen Papa Massata Diack er under etterforskning for korrupsjon og utpressing.

Diacks sønner Pape Massata Diack og Khalil Diack skal ha krevd nesten en halv million euro fra den tyrkiske løperen Asli Cakir Alptekin. Hun nektet å betale og ble dermed utestengt for doping.

Russerne vil samarbeide

Generalsekretær det russiske friidrettsforbundet, Mikhail Butov, sier de vil samarbeide med IAAFs etiske kommisjon i saken.

– Vi vil samarbeide med etterforskerne, men vi vet fortsatt ikke noen detaljer i saken. La oss vente på offisielle uttalelser. Vi har ikke fått noen henvendelser fra IAAF så langt, sier Butov til nyhetsbyrået R-Sport.

Siste nytt

  • Overtar som tysk landslagssjef

    Martina Voss-Tecklenburg blir ny landslagssjef for Tysklands kvinnelandslag i fotball. 50-åringen har fått kontrakt til 2021. Voss-Tecklenburg har hatt stor suksess med det sveitsiske landslaget og er i ferd med å føre det til VM-sluttspill. Den jobben skal hun fullføre før hun i høst overtar Tyskland.

  • Gerrard kan bli Rangers-manager

    Tidligere Liverpool-kaptein Steven Gerrard kan være på vei mot sin første managerjobb. Han er ifølge britiske medier blant de mest aktuelle kandidatene til å overta Rangers.

    SOCCER-ENGLAND-LIV-WLV/
    Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal